​Ismerd meg a világ első hivatalosan elismert cyborgját!

Illustration for article titled ​Ismerd meg a világ első hivatalosan elismert cyborgját!

Neil Harbisson a brit útlevélképén magán tarthatta az eyeborgnak nevezett, fejen viselt szemkiegészítőjét. Nem lát színeket, de hangokat már hall.

Advertisement

A Barcelonában élő brit férfi olyan betegséggel született, ami miatt nem lát színeket, a látvány a szürke árnyalataiban jelenik meg előtte. De egy spéci szerkezet segítségével olyanná vált, mint a 444.hu szintesztéziától szenvedő munkatársa, Anarki újságíró. Az eyeborg, ami egy, a koponyájába ültetett csiphez csatlakozó, az egyik szeme elé lógó kamerát takar, ugyanis hangokká alakítja a színeket. A rezgéseket a koponyacsont továbbtja a belső fülbe, hogy a színeket sosem látott cyborgnak szinesztéziás élménye lehessen.

A részben gép részben ember cyborgok igazi elnyomott kisebbségnek számítanak, ezért számít óriási áttörésnek a szubkultúrán belül hogy Harbisson arca, a világon elsőként, az eyeborgjával együtt került bele az útlevelébe. A sorstársaival eddig erőszakkal levetették a gépi kiegészítőket, és voltak helyek, ahová egyszerűen nem engedték be őket.

Advertisement

Egy interjúban Harbisson elmesélte, hogy az eszköz kezdetben információkat adott neki, később már azt érezte, hogy kiterjeszti az érzékelését, és mára annyira eggyé váltak, hogy érzéseket köszönhet neki, így saját részének tekinti.

Illustration for article titled ​Ismerd meg a világ első hivatalosan elismert cyborgját!
Advertisement

A férfi tarkóján USB-csatlakozó található, 3-4 naponta feldugja magát a hálózatra és kábé három óra alatt feltölti a készülékét. A Deezennek nyilatkozva azt mondta, a cél az, hogy nemsokára már a teste kinetikus vagy más belső energiájával tölthesse a csipet, így ne szoruljon külső feltöltésre.

(via io9)

Share This Story

Get our newsletter