A terrorist√°k a hadsereg egyik iskol√°j√°t t√°madt√°k meg az √©szak-pakiszt√°ni Pesavarban. Az √°ldozatok mellett legal√°bb ennyi sebes√ľlt is van. A hadsereg k√∂rbevette az iskol√°t.

A mer√©nyletet a pakiszt√°ni t√°libok, a Tehr√≠ki-Talib√°n Pakiszt√°n (TTP) v√°llalta mag√°ra, sz√≥vivŇĎj√ľk szerint a terrorist√°k az idŇĎsebb tanul√≥k meg√∂l√©s√©re √©s a fiatalabb di√°kok elenged√©s√©re kaptak parancsot. A Newsweek pakiszt√°ni kiad√°s√°nak azt mondta egy szemtan√ļ, hogy a t√°mad√°st egy √∂ngyilkos mer√©nylŇĎ kezdte, aki az iskola egyik aul√°ja mellett robbantotta fel mag√°t.

A megt√°madott Army Public School a pakiszt√°ni hadsereg 146 iskol√°j√°nak egyike, nyolcoszt√°lyos gimn√°ziumk√©nt mŇĪk√∂dik.

Advertisement

Pesavar a legkisebb √©s egyben legzŇĪr√∂sebb pakiszt√°ni tartom√°ny, az √Čszaknyugati Hat√°rtartom√°ny sz√©khelye, a hadsereg innen szokta t√°madni az Afganiszt√°nnal hat√°ros t√∂rzsi ter√ľletekrŇĎl mŇĪk√∂dŇĎ l√°zad√≥kat, akik a hat√°r mindk√©t oldal√°n harcolnak a 2000-es √©vek eleje √≥ta. Pesavar az afg√°n-pakiszt√°ni hat√°r k√©t oldal√°n √©lŇĎ, a t√°libok vezet√©s√©t is ad√≥ pastu n√©p legnagyobb v√°rosa, innen ir√°ny√≠tott√°k a 80-as √©vekbeli, szovjetek elleni afg√°n dzsih√°dot.

Advertisement

Fotó: AP Photo/Mohammad Sajjad