Irak elkezdett szétesni

Kiválóan sikerült az iraki fegyveresek kiképzése az amerikai megszállás évtizede alatt, csak másképp: az ISIS lázadói Falludzsa és Ramádi után hétfő este Irak második legnagyobb városát, a kétmilliós Moszult is elfoglalták.

Advertisement

A mintegy hatezer iszlámista gyilkosból álló szervezet a kétezres években alakult ki mint az Al-Káida iraki szárnya. A ma is veterán iraki lázadók által irányított csoport átmeneti hanyatlása után a szíriai polgárháborúban erősödött meg ismét, onnan kezdtek az idén visszatámadni Irakba. Ők készítették azt a lassított felvételekből vágott, divatos filterekkel megbolondított videót merényleteikről, amiről nemrég írtunk. Az új videó Moszul elfoglalásáról más hangulatú:

Péntek este támadták meg a Tigris-parti várost, hétfőre teljesen átvették az irányítást. Félmillió ember menekül, az amerikaiak vezette koalíció által kiképzett iraki hadsereg teljesen tehetetlennek tűnik a harcedzett haramiákkal szemben. Helyszíni beszámolók szerint a katonák fegyvereiket, felszerelésüket és egyenruháikat hátrahagyva menekültek.

Advertisement

A város bevétele dermesztő következményekkel járhat az egyre gyengébb iraki vezetés számára. Az amerikai megszállás fiaskója és a szomszédos, szíriai polgárháború miatt vajmi kevés esély van, hogy a Nyugat katonai segítséget adna Núri el-Máliki kormányának.

Moszul elfoglalása óriási győzelem az ISIS-nek. Háromezer embert engedtek ki a börtönökből – köztük rengeteg lázadót –, és temérdek amerikai fegyvert zsákmányoltak a hadseregtől. Feje tetejére fordult Amerika iraki projektje, szakállas al-káidások vigyorognak frissen szerzett, páncélozott Humvee-jeik mellett:

Advertisement

És elég komolyan gondolják saját nevüket, miszerint az iszlám államért harcolnak Irakban és Levantéban:

Advertisement

Buldózerekkel mennek rá a Közel-Keletet az első világháború végén mai országaira felosztó Sykes–Picot-egyezmény vonalzóval húzott, mesterséges határaira.

Ez az egész ezekben az órákban történik, a környékkel rengeteget foglalkozó Szlankó Bálint twitterén lehet követni az eseményeket.

Share This Story

Get our newsletter