Kiv√°l√≥an siker√ľlt az iraki fegyveresek kik√©pz√©se az amerikai megsz√°ll√°s √©vtizede alatt, csak m√°sk√©pp: az ISIS l√°zad√≥i Falludzsa √©s Ram√°di ut√°n h√©tfŇĎ este Irak m√°sodik legnagyobb v√°ros√°t, a k√©tmilli√≥s Moszult is elfoglalt√°k.

A mintegy hatezer iszl√°mista gyilkosb√≥l √°ll√≥ szervezet a k√©tezres √©vekben alakult ki mint az Al-K√°ida iraki sz√°rnya. A ma is veter√°n iraki l√°zad√≥k √°ltal ir√°ny√≠tott csoport √°tmeneti hanyatl√°sa ut√°n a sz√≠riai polg√°rh√°bor√ļban erŇĎs√∂d√∂tt meg ism√©t, onnan kezdtek az id√©n visszat√°madni Irakba. Ňźk k√©sz√≠tett√©k azt a lass√≠tott felv√©telekbŇĎl v√°gott, divatos filterekkel megbolond√≠tott vide√≥t mer√©nyleteikrŇĎl, amirŇĎl nemr√©g √≠rtunk. Az √ļj vide√≥ Moszul elfoglal√°s√°r√≥l m√°s hangulat√ļ:

P√©ntek este t√°madt√°k meg a Tigris-parti v√°rost, h√©tfŇĎre teljesen √°tvett√©k az ir√°ny√≠t√°st. F√©lmilli√≥ ember menek√ľl, az amerikaiak vezette koal√≠ci√≥ √°ltal kik√©pzett iraki hadsereg teljesen tehetetlennek tŇĪnik a harcedzett harami√°kkal szemben. Helysz√≠ni besz√°mol√≥k szerint a katon√°k fegyvereiket, felszerel√©s√ľket √©s egyenruh√°ikat h√°trahagyva menek√ľltek.

A v√°ros bev√©tele dermesztŇĎ k√∂vetkezm√©nyekkel j√°rhat az egyre gyeng√©bb iraki vezet√©s sz√°m√°ra. Az amerikai megsz√°ll√°s fiask√≥ja √©s a szomsz√©dos, sz√≠riai polg√°rh√°bor√ļ miatt vajmi kev√©s es√©ly van, hogy a Nyugat katonai seg√≠ts√©get adna N√ļri el-M√°liki korm√°ny√°nak.

Moszul elfoglal√°sa √≥ri√°si gyŇĎzelem az ISIS-nek. H√°romezer embert engedtek ki a b√∂rt√∂n√∂kbŇĎl ‚Äď k√∂zt√ľk rengeteg l√°zad√≥t ‚Äď, √©s tem√©rdek amerikai fegyvert zs√°km√°nyoltak a hadseregtŇĎl. Feje tetej√©re fordult Amerika iraki projektje, szak√°llas al-k√°id√°sok vigyorognak frissen szerzett, p√°nc√©lozott Humvee-jeik mellett:

Advertisement

√Čs el√©g komolyan gondolj√°k saj√°t nev√ľket, miszerint az iszl√°m √°llam√©rt harcolnak Irakban √©s Levant√©ban:

Advertisement

Buld√≥zerekkel mennek r√° a K√∂zel-Keletet az elsŇĎ vil√°gh√°bor√ļ v√©g√©n mai orsz√°gaira feloszt√≥ Sykes‚ÄďPicot-egyezm√©ny vonalz√≥val h√ļzott, mesters√©ges hat√°raira.

Ez az egész ezekben az órákban történik, a környékkel rengeteget foglalkozó Szlankó Bálint twitterén lehet követni az eseményeket.