A Kinja (és a Cink) újdonsága: a társalgás

A Kinja 1.2-ben egy nagy változás van, amellett, hogy javítottunk az oldalak betöltésén. A legtöbb híroldal határt húz az eredeti poszt és a kommentek közé, szakadékot teremtve szerzői és olvasói közt. Ellenben a Kinja legújabb változatában a tartalom alapegysége nem az önálló cikk, hanem a párbeszéd a szerző és legélesebb elméjű olvasói között.

A csetprogram a személyes kommunikáció alapja: gyors, puritán, élénk. A Kinja célja, hogy ezt az elvet terjessze ki nyilvános oldalakra is, készítsék bár őket a Gawker újságírói, szerződéses partnereink, vagy egyes bloggerek. A Kinja kollaboratív újságírói platform, lelke pedig az, amit group chatnek (társalgásnak) hívunk.

Minden társalgást elindít valaki, jellemzően, bár nem feltétlenül, a blog gazdája vagy egyik szerzője. A téma indítója hírrel vagy véleménnyel nyithatja a beszélgetést, de egyszerűen kérdést is szegezhet egy másik Kinja-felhasználónak.

Még egy hosszú, kimerítő cikk is csak a kiindulópont. A Kinja legújabb verzióján futó oldalak a cikkből eredő beszélgetéseket ugyanolyan tördeléssel és ugyanazzal a figyelemmel jelenítik meg, mint a szerző nyitóposztját. A párbeszéd olyan, mint egy kérdezz-felelek, mint egy klasszikus webes cset. Abban hiszünk, hogy ez a párbeszédes formátum elősegíti a történet kibomlását és az igazság megmérettetését.

Advertisement

A beszélgetés meghittséget és bizalmat kíván, valamint gondosan válogatott résztvevőket – még akkor is, ha végeredményét nagyobb közönség is olvashatja. Hogy elkerüljük a kommentek tragédiáját, a társalgások résztvevőit megszűrjük: a szerzőre, azokra az olvasókra, akiknek a szerző közvetlenül válaszolt, és azokra, akik az így kiemelt olvasók válaszaira válaszoltak. Ezt hívjuk a szerző belső körének.

A szerző belső körén kívül eső olvasó saját belső kört hozhat létre, amit összelinkelünk a fő párbeszéddel és megjelenítünk a szerző saját blogján. Egy társalgás tehát nem más, mint a belső kör lenyomata. Ha jól csináltuk, ezek a beszélgetések érzésre olyanok lesznek, mint egy baráti beszélgetés – de olyan, ahol a barátaink barátai is közbeszólnak. Úgy is el lehet képzelni, mint egy bulit, ahova minden meghívott vihet magával még egy vendéget – aki pedig nincs meghívva, az csinálhat saját bulit.

Advertisement

Nem véletlenül szoktam cseten adni interjút. Könnyen ellenőrizhetem így a pontatlanságokat és a nehézkes megfogalmazást, csökkentve a nyilvános megszégyenülés esélyét. De mellette megmarad az élő beszélgetés spontaneitása. A legtöbb ember – a hivatásos újságírókat is beleértve – jobban gondolkozik udvarias párbeszéd közben. Abban hiszünk, hogy ettől írni is jobban fognak.

Nick Denton eredeti, angol nyelvű posztja alább elolvasható. Minden pontatlanság és hiba a fordítóé. Nick az eredeti poszt alatt több kérdésre is válaszolt, érdemes legörgetni.

Introducing group chats in Kinja

You'll see one big difference in Kinja 1.2, apart from the improvements in the loading of pages. On most news sites there is a divide between the original piece and the comments; a chasm between author and readers. In the latest release of Kinja, by contrast, the base unit of content is not a standalone article but an exchange between the author and the most insightful of the readers.

Messaging applications are the standard for personal communication: swift, stripped down and lively. Kinja is an effort to apply the same qualities to public sites whether from Gawker writers, partner publishers or solo bloggers. It is a collaborative journalism platform with the following feature at its heart, what we call the group chat.

Each group chat has an instigator, typically but not necessarily the blog owner or one of their authors. The instigator can launch a topic with a news or opinion piece with a headline; or just with a question to another user.

Even a long and exhaustive article should be just a starting point. Sites on the latest Kinja template display subsequent discussion with the same graphical treatment and respect as the author's starter post. The exchange should read like a question-and-answer session, the classic web chat format. We believe this conversational format will encourage the story to develop and the truth to be tested.

Conversation requires intimacy and trust, and carefully managed participation — even if the result of the conversation is open to the wider public. To avoid the tragedy of the comments, participants in each group chat are limited to the author, those readers with whom the author has interacted, and one degree of separation beyond that. This is the author's circle.

Advertisement

A person outside the author's circle can establish their own circle, linked from the main conversation and also viewable on their personal blog. Each circle is manifested in a corresponding group chat. Each of these discussions should feel as if between friends — with friends of friends chiming in too. Or think of it as a party, to which invitees can bring a plus-one; if you're not invited, you can start your own.

There's a reason I do most press interviews over instant messenger. I can quickly check for errors or clumsy language, minimizing public embarrassment. But the spontaneity of a chat is preserved. Most people — including professional journalists — think better in civil conversation. We believe they will write better too.