R√∂vid sz√∂veges √ľzeneteket √©s mobiltelefonnal k√©sz√≠tett f√©nyk√©peket v√°r szeptember v√©g√©ig a NASA a 2016-ban fell√∂vendŇĎ OSIRIS-REx fed√©lzet√©re, ami m√°sf√©l √©vig egy aszteroid√°n fog matatni, majd hazaj√∂n.

Teljes nev√©n Origins-Spectral Interpretation-Resource Identification-Security-Regolith Explorer n√©vre hallgat az ŇĪrhaj√≥, mely j√∂vŇĎ ut√°n indul, 2019-ben meg√©rkezni a 493 m√©ter √°tm√©rŇĎjŇĪ Bennu felsz√≠n√©re, ahol 505 nap munka ut√°n 2021-ben indul vissza, √©s 2023-ban √©rkezik a F√∂ldre. El√©g n√©metes kis napt√°r! Fed√©lzet√©n a mŇĪszerek mellett 50 tvitet √©s 50 inst√°t fog sz√°ll√≠tani.

A s√ļlytalan rakom√°nyt sajnos senki nem fogja l√°jkolni √©s retvitelni, mert a Bennu csak egy √©lettelen kŇĎdarab. A h√≥nap v√©g√©ig, szeptember 30-ig kell kiposztolni a p√°lyamŇĪveket az #AsteroidMission c√≠mke alatt, ezekbŇĎl fognak v√°logatni. A NASA dolgoz√≥i olyan sz√∂vegeket √©s k√©peket v√°rnak, melyek a Naprendszer megismer√©s√©nek jelenlegi √°llapot√°ra reflekt√°lnak, illetve a kommunik√°ci√≥ √©s az ŇĪrkutat√°s 2023-as √°llapot√°ra tesznek j√≥slatokat.

Az√©rt megy az OSIRIS-REx az egyiptomi istens√©grŇĎl elnevezett Bennura, hogy kider√ľlj√∂n, mekkora es√©ly van r√°, hogy a kisbolyg√≥ a F√∂ldbe csap√≥dik, illetve hogy a Naprendszer keletkez√©s√©rŇĎl szerezz√ľnk √ļj ismereteket.

Nagyon k√≠v√°ncsi vagyok, hogy rep√ľlŇĎ aut√≥ikb√≥l kisz√°llva mit fognak gondolni 2023 √°llampolg√°rai a 612√ó612 pixeles, mobiltelefonnal k√©sz√≠tett, sz√©teffektezett fot√≥kra, melyeket az OSIRIS-REx rem√©lhetŇĎleg nem felejt a Bennun.

Advertisement

Forrás: Cnet, kép: NASA