Ma tudtuk meg, hogy nem lesz Tormay C√©cile utca. Most a Mandinerre kiker√ľlt az MTA hivatalos √°ll√°sfoglal√°sa, amit ma kor√°bban Tarl√≥s Istv√°n nem hozott nyilv√°noss√°gra.

Az MTA feladata az volt, hogy id√©zem, "arra a k√©rd√©sre kell v√°laszolnia, hogy Tormay C√©cile szem√©lye √©s munk√°ss√°ga e t√∂rv√©nyi tilalom hat√°lya al√° esik-e." A sz√≥banforg√≥ t√∂rv√©ny pedig a 2011. √©vi CLXXXIX. t√∂rv√©ny 2013. janu√°r 1-j√©tŇĎl hat√°lyos 14. ¬ß (2) bekezd√©s (a) pontja szerint k√∂zter√ľlet nem viselheti ‚Äěolyan szem√©ly nev√©t, aki a XX. sz√°zadi √∂nk√©nyuralmi politikai rendszerek megalapoz√°s√°ban, ki√©p√≠t√©s√©ben vagy fenntart√°s√°ban r√©szt vett‚ÄĚ.

A k√∂vetkezŇĎ dolgokra jutottak:

  • Tormay C√©cile nem viselt k√∂zhivatalt, teh√°t "√∂nk√©nyuralmi politikai rendszer megalapoz√°s√°ban, ki√©p√≠t√©s√©ben vagy fenntart√°s√°ban nem vehetett r√©szt."
  • Viszont nyilv√°nosan vallotta mag√°t fasiszt√°nak √©s antiszemit√°nak, teh√°t "nem vitathat√≥, hogy ideol√≥gusk√©nt √©s propag√°tork√©nt szerepet j√°tszott a k√©sŇĎbbi √∂nk√©nyuralmi rendszer szellemi h√°tter√©nek √©s t√°rsadalmi be√°gyazotts√°g√°nak ki√©p√≠t√©s√©ben."

Advertisement

√ćgy teh√°t az MTA erre a meg√°llap√≠t√°sra jutott:

Minthogy a t√∂rv√©ny nem korl√°tozza az √∂nk√©nyuralmi rendszer megalapoz√°s√°ban val√≥ r√©szv√©telt a d√∂nt√©shoz√≥i illetve v√©grehajt√≥i r√©szv√©telre, a k√∂zter√ľlet Tormay C√©cile-rŇĎl val√≥ elnevez√©se √°ll√°sfoglal√°sunk szerint a fent id√©zett bekezd√©s tilt√≥ hat√°lya al√° esik.

Illetve ezt a remek bekezdést még odatette az akadémia a végére:

Az MTA B√∂lcs√©szettudom√°nyi Kutat√≥k√∂zpontja k√©r√©sre sz√≠vesen √∂ssze√°ll√≠tja a fŇĎv√°rosi √∂nkorm√°nyzat sz√°m√°ra azon magyar √≠r√≥k list√°j√°t, akik Tormay C√©cile-n√©l jelentŇĎsebb irodalmi √©letmŇĪvet hagytak h√°tra, √©s nincs r√≥luk Budapesten k√∂zter√ľlet elnevezve, noha tev√©kenys√©g√ľkkel k√∂zvetetten sem j√°rultak hozz√° embert√°rsaik ‚Äď k√∂zt√ľk √≠r√≥t√°rsaik ‚Äď h√°tr√°nyos megk√ľl√∂nb√∂ztet√©s√©hez, meghurcol√°s√°hoz vagy erŇĎszakos hal√°l√°hoz, sŇĎt sz√°mos esetben ennek megakad√°lyoz√°s√°n dolgoztak. Csak p√©ldak√©nt eml√≠tj√ľk az √ľld√∂z√∂tteket b√ļjtat√≥ Ottlik G√©z√°t √©s Nemes Nagy √Āgnest, illetve ‚Äď k√ľl√∂n hangs√ļllyal ‚Äď az √©pp sz√°z √©ve sz√ľletett √©s az irodalmi Nobel-d√≠jra ugyancsak f√∂lterjesztett We√∂res S√°ndort.