Nincs az az ostoba biztons√°gi szab√°ly, nincs az a vis√≠t√≥ csecsemŇĎ, amit ne lehetne azonnal elfelejteni, ha kin√©z√ľnk az ablakon 10 kilom√©ter magasr√≥l. Ezt a remek sz√≥rakoz√°st k√≠v√°nja meg√∂lni egy brit kutat√≥int√©zet tanulm√°nya.

Az utassz√°ll√≠t√≥ rep√ľlŇĎg√©pek tal√°n legnagyobb csod√°ja ‚Äď m√°r azon t√ļl, hogy n√©h√°ny √≥ra alatt ak√°r egy m√°sik kontinensre is elsz√°ll√≠tanak ‚Äď, hogy a g√©p fel- √©s lesz√°ll√°sa k√∂z√∂tt zavartalanul b√°mulhatjuk a F√∂ld egy hossz√ļ szelet√©t. Ha nincs felhŇĎtakar√≥ vagy √©jszaka, egy rep√ľlŇĎ ablak√°b√≥l ak√°r 300 kilom√©terre is ell√°tunk, kis szerencs√©vel gy√∂ny√∂rŇĪ t√°jakra, melyeket j√≥ es√©llyel t√ļl dr√°ga, k√∂r√ľlm√©nyes vagy vesz√©lyes lenne a f√∂ldrŇĎl megk√∂zel√≠teni. Lehet, hogy p√°r√°s a plexiablak, lehet, hogy hom√°lyos, de kit √©rdekel, ha a m√°sik oldal√°n ott a Nanga Parbat.

Ennek lesz v√©ge, ha bej√∂n a brit Centre for Process Innovation (CPI) j√≥slata, √©s 10 √©v m√ļlva el√©g olcs√≥k lesznek ahhoz az OLED-kijelzŇĎk, hogy a rep√ľlŇĎg√©pek eg√©sz belsŇĎ fal√°t k√∂lts√©ghat√©konyan be lehet burkolni vel√ľk. Ezek a kijelzŇĎk p√°r √©ve mobiltelefonokban kezdt√©k, ma m√°r 4K-s, pap√≠rv√©kony t√©v√©t is lehet belŇĎl√ľk k√©sz√≠teni.

A CPI tanulm√°ny√°nak √°ll√≠t√°sa szerint v√©konyabb, olcs√≥bb √©s erŇĎsebb g√©pt√∂rzseket lehetne ablakok n√©lk√ľl k√©sz√≠teni, amelyekben utazva a F√∂ld csod√°i helyett bugyuta st√°tusz√ľzeneteket √©s nyilv√°n rekl√°mokat n√©zhet√ľnk.

A trollkod√°s persze azonnal elindult, mert ha a k√©pernyŇĎk egyik felhaszn√°l√°sa a kinti vil√°g az ablakon √°t l√°that√≥n√°l szebb √©s √©lesebb bemutat√°sa ‚Äď lol! ‚Äď, akkor nincs akad√°lya, hogy zivatarok hozz√°k a fr√°szt az utaz√≥k√∂z√∂ns√©gre:

Advertisement

Ha trollkodn√°l te is, a trollkod√°si templ√°tot innen tudod let√∂lteni PSD-ben, minden p√°lyamŇĪvet szeretettel v√°runk a hozz√°sz√≥l√°sokban.

Forr√°s: Quartz. A c√≠mlapk√©pet a Karakorum cs√ļcsair√≥l k√©sz√≠tettem.