Petr Pavlenszkij egy kétszázas szöggel odaverte a zacsiját a Vörös téren. Így tiltakozott az ország diktatórikus politikai vezetése ellen. Ha a címből vagy a bevezetőből nem derült volna ki, akkor elmondom: egy ember átvert egy szöget a heréjén. Óvatosan a videóval.

A videón szerencsére a verés része nem látszik, csak a végeredmény, de így egy emberként, sakálhangon üvöltöztünk, amikor megláttuk a királyi ékszereken átfuttatott szöget. A rendőrök láthatólag nem tudtak mit kezdeni a helyzettel, a félperces videó végén azt a megoldást találták, hogy letakarták Pavlenszkij egy fehér pokróccal.

Pavlenszkij két éve azzal tiltakozott a Pussy Riot bebörtönzése ellen, hogy bevarrta a saját száját.

Advertisement

A videóból nem derül ki, csak az orosz sajtóból, hogy Pavlenszkij az éjszakát a rendőrörsön töltötte. A rendőrök rendzavarásért vitték be, Oroszországban ez alá a gyűjtőfogalom alá tartozik a társadalmi renddel szembeni tiszteletlen viselkedés, a nyilvános káromkodás és a járókelők zaklatása. A bíróság azonban nem hagyta helyben ezeket a vádakat és visszadobta a papírmunkát a rendőrségnek. Lehet, hogy a rendőrség fut vele még egy kört a vandálkodás vagy a közszemérem megsértése miatt.

[Blikk]