Filmszt√°rok, komikusok, √ľzletemberek, m√©diaszem√©lyis√©gek, √©s nem egy k√∂z√ľl√ľk egyben m√©g tetej√©be szcientol√≥gus is. Plusz m√©g az amerikaiak mintegy egy√∂t√∂de, mik√∂zben a vita √ļjra felt√°madt Kaliforni√°ban.

Eur√≥p√°ban m√©g nem d√ľh√∂ng annyira az olt√°sellenes vita, mint Amerik√°ban, de itt is vannak az√©rt p√°rtol√≥i a mozgalomnak sz√©p sz√°mmal, √°m igazi probl√©m√°t ez az Atlanti-√≥ce√°n t√ļloldal√°n jelent, ahol egyes felm√©r√©sek szerint a lakoss√°g 20 sz√°zal√©ka hisz abban, hogy a k√∂telezŇĎ olt√°sok csak a gy√≥gyszeripari lobbinak √°llnak √©rdek√©ben, r√°ad√°sul autizmust okoznak.

B√°r ut√≥bbit m√©g senkinek sem siker√ľlt bebizony√≠tania, a tanok annyira elterjedtek, hogy az ezekre legink√°bb fog√©kony gazdag csal√°doknak k√∂sz√∂nhetŇĎen visszat√©rtek olyan r√©g elfeledett betegs√©gek, mint a kanyar√≥ vagy a szam√°rk√∂h√∂g√©s, √©s m√°ra n√©h√°ny elit d√©l-kaliforniai iskola √°toltotts√°ga a legszeg√©nyebb afrikai orsz√°gok√©val vetekszik. Ehhez az is hozz√°j√°rult, hogy Amerik√°ban a legt√∂bb √°llamban nem k√∂telezŇĎ az olt√°s.

Most Kaliforni√°ban √ļjra fell√°ngolt a vita az SB277 rendelet miatt, amely k√∂telezŇĎv√© teszi minden sz√ľlŇĎ sz√°m√°ra a gyerekek beoltat√°s√°t. A jogszab√°lyt tegnap √≠rta al√° az √°llam korm√°nyz√≥ja, √ļgyhogy mostant√≥l k√∂telezŇĎ az olt√°s (a m√°sik k√©t ilyen √°llam Mississippi √©s Nyugat-Virginia). √Čpp ez√©rt az olt√°sellenesek k√ľl√∂n√∂sen nagy agresszivit√°ssal vetik magukat harcba √ļjra, √©s mik√∂zben a saj√°t szabads√°gukat hangs√ļlyozz√°k, abszol√ļt nem t√∂rŇĎdnek azzal, hogy val√≥j√°ban m√°sok eg√©szs√©g√©t, sŇĎt, nem egyszer az √©let√©t vesz√©lyeztetik a h√ľlyes√©g√ľkkel.

Advertisement

A Jezebel √°tfog√≥ list√°j√°n most megtal√°lhat√≥ az √∂sszes h√≠ress√©g, akik nem engedik beoltatni a gyerekeiket: filmszt√°rok, mint Jim Carrey, Alicia Silverstone, Juliette Lewis, a fenti k√©pen l√°that√≥ Jenny McCarthy, Kirstie Alley vagy Charlie Sheen; azt√°n az √ľzletember Donald Trump, vagy a k√∂rnyezetv√©delmi aktivista, Erin Brockovich.

K√ľl√∂n j√≥, hogy m√©g az √©rveik is olvashat√≥k (‚ÄúNekem ne mondja meg a korm√°ny, hogy mit adhatok a gyerekeimnek!!‚ÄĚ), √©s az is fel van t√ľntetve, hogy a list√°n ki a szcientol√≥gus (el√©g sokan, de ez nem meglepŇĎ).

Advertisement

(via Jezebel)