Íme a leghíresebb budapesti szellemépületek

“Amióta az eszemet tudom, üresen áll és nyilvánvalóan még évekig nem is fog ez változni” - mondta az apám öt éve a déli Klotild-palotáról, és hát persze, hogy igaza lett. Most azonban lehet, hogy az épület sorsa megoldódik - de mi lesz vajon a többi budapesti épülettorzóval? Mert még mindig van elég.

Azt írja az MTI, hogy egy török cégcsoport, az Öyzer Group lehet a sürgős felújításra szoruló Klotild-palota új tulajdonosa, és akkor talán lesz is valami belőle a Ferenciek terén. De még ez is csak lehetőség, igaz, a legtöbb hasonlóan hányatott sorsú épület még itt sem tart.

Advertisement

Balettintézet / Andrássy u. 25

fotó: Google Street View

A Balettintézet is jobb sorsra hivatott épület, többször is gazdát cserélt az elmúlt években, ennek ellenére ez is üresen áll már mióta. Most májusban az eddigi portugál tulajdonos eladta, de azt nem lehet tudni, hogy kinek, csak azt, hogy továbbra is szállodát szeretnének belőle csinálni, erre van is építési engedélye az épületnek. Az önkormányzat szerint az épület visszanyeri majd eredeti pompáját, és jobban jár így, mint a felelőtlen eddigi tulajdonossal.

Advertisement

Múzeum körút 1/b.

Advertisement

fotó: Vass Viktor

Az egykori ruhaáruház épületét (itt volt a nagyapám fotós műterme is – azóta kiderült, tévedtem, a mellette lévőben volt) a második világháború után majdhogynem teljesen lebontották, de a helyére épült MÉLYÉPTERV/BUVÁTI épület is mára teljesen lerohadt, és egyre szomorúbb látványt nyújt a belváros kellős közepén.

Advertisement

SZOT üdülő, Rózsadomb

Advertisement

fotó: index

A rózsadombi SZOT-üdülő a legtipikusabb budapesti épülettorzó, 1991 óta nem üzemel, tulajdonosról tulajdonosra száll, a nagy tervekből pedig soha nem lesz semmi. Most épp a CIB adna túl rajta, “az ingatlanpiaci kilátások jelentős javulása miatt”. Hátha jön egy olyan beruházó, aki tényleg tudna is kezdeni valami a város egyik legszebb pontján levő épülettel.

Advertisement

A volt Úttörő Áruház, V. Kossuth Lajos utca 11.

Advertisement

fotó: Google Street View

Az 1991 óta üresen álló épületet tavaly októberben vásárolta meg egy befektetőcsoport a kerületi önkormányzattól, és azt ígérte, hogy újra meg fogja nyitni a kapuit. Idén megindult a felújítás is, remélhetőleg ebből az ígéretből tényleg lesz is valami.

Advertisement

Szervita téri irodaház és parkolóház, előbbi régen az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság székháza volt

Advertisement

fotó: Google Street View

Az irodaház 2008 óta üres, a parkolóházra is ráférne a felújítás, pedig korábban még arról is szó volt, hogy a világhírű Zaha Hadid tervez oda egy üvegbuborékot, ám végül az a legújabb ígéret, hogy az eredeti állapotot próbálják meg rekonstruálni. Mármint majd egyszer, valamikor.

Advertisement

A meg nem valósult Andrássy Palace Gardens, Andrássy út 83-85. (Kodály Körönd)

Advertisement

fotó: Google Street View

Ez az épület égett le júliusban: akkor megírtuk, hogy egy offshore cég miatt nem lehetett felújítani, az évek során a palota balesetveszélyessé vált, végül le is égett a tetőszerkezet. Az épület megsérült részeit le kell bontani, a munkákat most kezdték meg.

Advertisement

Tőzsdepalota

Advertisement


fotó: Építésztovábbképző

Az Úttörő áruházhoz hasonlóan itt is nyitott kapukat döngetünk, mert legalább már megkezdődött a felújítás itt is. A Tőzsdepalotából 2009-ben költözött el a Magyar Televízió, azóta áll üresen, és több éves huzavona után végre idén tavasszal kezdték meg a felújítást. A tervek szerint irodaház lesz belőle, legkorábban 2017-ben.

Advertisement

Király utca 40.

Advertisement

fotó: Google Street View

A Hild József tervezte, majd a 20-as években felújított Rabicsek-ház ma már annyira életveszélyes, hogy foglalt háznak sem alkalmas. Az épületet le akarták bontani, de ezt egy városvédő egyesület megakadályozta, és ha minden igaz, jelenleg is per alatt áll. Egyébként a Zsidónegyed számos további épülete is beférne ide, de talán ez a leghírhedtebb.

Advertisement

A poszt társszerzője Vincze Miklós.

(A Klotild-palotához a fotó: magro_kr)

Share This Story