Ezzel a felkiáltással hívta fel a figyelmünket a fideszes Bánki Erik törvénymódosító javaslatára kedvenc 2014-es politikusunk, az LMP-s Sallai Róbert Benedek. A Fidesz ugyanis miközben a nagyobbik kezével adókat vet ki és emel, a kisebbikkel csökkent is.

Advertisement
  • a távszerencsejátékét úgy egészében és mindenestül a felére
  • távszerencsejáték-szervezés esetén az adó mértékét maximum 50 millió forintról 10 millió forintra
  • a távszerencsejátékok koncessziójában lehetőséget teremt külföldi székhelyű társaságok számára is
  • a távszerencsejáték-szervezési engedély esetén fizetendő díjat a töredékére mérsékli
Advertisement

Ezt nem én foglaltam így össze, hanem Sallai, aki főként azon borult ki, hogy Bánki – aki egyébként a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének a tagja – ezekkel az adóbevételekkel az MLSZ utánpótlás-nevelési programját finanszíroztatná. Az LMP-s felháborodottan jegyzi meg, hogy mindez akkor történik – a módosító benyújtásának dátuma június 12., sürgős tárgyalást egy héttel később kért a Fidesz-frakció –, amikor a kormány és a parlament különadóztatja a komplett médiát, azon belül is az RTL Klub nevű tévécsatornát különösen, plusz arról papol, hogy minden, a társadalomra káros tevékenységet adóztatni kell.

Én percekig gondolkodtam azon, hogy miért jó Bánkinak, ha ezek az adók csökkennek – és ezáltal matematikailag kevesebb pénz jut a csodálatos magyar futballnak –, de aztán a türelmes Sziy segítségével megértettem. Az van, hogy az online fogadásból, aminek radikális szívatása mostanában szökken szárba igazán, a magyar állam egy kanyi fillérnyi bevételnek sem örvendezhetett. Most pedig azt reméli, hogy ha kisebbek lesznek a terhek, akkor a kiseprűzött óriások a csökkentett terhekre figyelemmel mégiscsak létrehozzák magyar lányaikat, akik majd az eddigi nulla helyett valamennyit legalább befizetnek.

Advertisement

Logikus! Mondjuk végső soron szinte szó szerint benne van az indoklásban is, íme:

Az információs társadalom széles körben történő kiépülésével а szerencsejátékok piacán egyre nagyobb teret nyernek а világhálón elérhető szerencsejátékok. А jelenleg hatályos magyar szabályozás azonban а külföldön már jelentős ügyfélkörrel és tapasztalattal rendelkező piaci szereplők számára nem teszi vonzóvá а Magyarországon történő megjelenést. Ennek eredményeként а szerencsejáték piacon ez а piaci rés nagyrészt kihasználatlanul marad és ezért ebből а magyar államnak jelentős adóbevételei sem keletkeznek.

Advertisement

Hát így. Bár a kedvenc – már futballos – részem ez:

А javaslat biztosítja az egészséges életmód és а rendszeres fizikai aktivitás elősegítését, а Sport XXI. Nemzeti Sportstratégiában meghatározott kiemelt célként az élsport mellett а rendszeres szabadidős, lakossági sporttevékenység biztosításának feltételeit, továbbá összhangban van azokkal а nemzetközi gyakorlatokkal, amelyek а sportfogadásból és szerencsejáték-adóból származó bevételek meghatározott részét közvetlenül а sport támogatására biztosítják.

Advertisement

Az egyes törvényeknek а sportfogadással összefüggő módosításáról c. javaslatot egyébként pillanatokon belül át fogja pörgetni önmagán a parlament. Olyan magyar futball lesz ebből egy évtizeden belül, hogy csak úgy bámul majd a világ. Tényleg, szerintetek milyen bevételeket lenne még érdemes átcsoportosítani?

Share This Story

Get our newsletter