Ezzel a felki√°lt√°ssal h√≠vta fel a figyelm√ľnket a fideszes B√°nki Erik t√∂rv√©nym√≥dos√≠t√≥ javaslat√°ra kedvenc 2014-es politikusunk, az LMP-s Sallai R√≥bert Benedek. A Fidesz ugyanis mik√∂zben a nagyobbik kez√©vel ad√≥kat vet ki √©s emel, a kisebbikkel cs√∂kkent is.

  • a t√°vszerencsej√°t√©k√©t √ļgy eg√©sz√©ben √©s mindenest√ľl a fel√©re
  • t√°vszerencsej√°t√©k-szervez√©s eset√©n az ad√≥ m√©rt√©k√©t maximum 50 milli√≥ forintr√≥l 10 milli√≥ forintra
  • a t√°vszerencsej√°t√©kok koncesszi√≥j√°ban lehetŇĎs√©get teremt k√ľlf√∂ldi sz√©khelyŇĪ t√°rsas√°gok sz√°m√°ra is
  • a t√°vszerencsej√°t√©k-szervez√©si enged√©ly eset√©n fizetendŇĎ d√≠jat a t√∂red√©k√©re m√©rs√©kli

Advertisement

Ezt nem √©n foglaltam √≠gy √∂ssze, hanem Sallai, aki fŇĎk√©nt azon borult ki, hogy B√°nki ‚Äď aki egy√©bk√©nt a Magyar Labdar√ļg√≥ Sz√∂vets√©g eln√∂ks√©g√©nek a tagja ‚Äď ezekkel az ad√≥bev√©telekkel az MLSZ ut√°np√≥tl√°s-nevel√©si programj√°t finansz√≠roztatn√°. Az LMP-s felh√°borodottan jegyzi meg, hogy mindez akkor t√∂rt√©nik ‚Äď a m√≥dos√≠t√≥ beny√ļjt√°s√°nak d√°tuma j√ļnius 12., s√ľrgŇĎs t√°rgyal√°st egy h√©ttel k√©sŇĎbb k√©rt a Fidesz-frakci√≥ ‚Äď, amikor a korm√°ny √©s a parlament k√ľl√∂nad√≥ztatja a komplett m√©di√°t, azon bel√ľl is az RTL Klub nevŇĪ t√©v√©csatorn√°t k√ľl√∂n√∂sen, plusz arr√≥l papol, hogy minden, a t√°rsadalomra k√°ros tev√©kenys√©get ad√≥ztatni kell.

√Čn percekig gondolkodtam azon, hogy mi√©rt j√≥ B√°nkinak, ha ezek az ad√≥k cs√∂kkennek ‚Äď √©s ez√°ltal matematikailag kevesebb p√©nz jut a csod√°latos magyar futballnak ‚Äď, de azt√°n a t√ľrelmes Sziy seg√≠ts√©g√©vel meg√©rtettem. Az van, hogy az online fogad√°sb√≥l, aminek radik√°lis sz√≠vat√°sa mostan√°ban sz√∂kken sz√°rba igaz√°n, a magyar √°llam egy kanyi fill√©rnyi bev√©telnek sem √∂rvendezhetett. Most pedig azt rem√©li, hogy ha kisebbek lesznek a terhek, akkor a kiseprŇĪz√∂tt √≥ri√°sok a cs√∂kkentett terhekre figyelemmel m√©giscsak l√©trehozz√°k magyar l√°nyaikat, akik majd az eddigi nulla helyett valamennyit legal√°bb befizetnek.

Advertisement

Logikus! Mondjuk v√©gsŇĎ soron szinte sz√≥ szerint benne van az indokl√°sban is, √≠me:

Az inform√°ci√≥s t√°rsadalom sz√©les k√∂rben t√∂rt√©nŇĎ ki√©p√ľl√©s√©vel –į szerencsej√°t√©kok piac√°n egyre nagyobb teret nyernek –į vil√°gh√°l√≥n el√©rhetŇĎ szerencsej√°t√©kok. –ź jelenleg hat√°lyos magyar szab√°lyoz√°s azonban –į k√ľlf√∂ld√∂n m√°r jelentŇĎs √ľgyf√©lk√∂rrel √©s tapasztalattal rendelkezŇĎ piaci szereplŇĎk sz√°m√°ra nem teszi vonz√≥v√° –į Magyarorsz√°gon t√∂rt√©nŇĎ megjelen√©st. Ennek eredm√©nyek√©nt –į szerencsej√°t√©k piacon ez –į piaci r√©s nagyr√©szt kihaszn√°latlanul marad √©s ez√©rt ebbŇĎl –į magyar √°llamnak jelentŇĎs ad√≥bev√©telei sem keletkeznek.

Advertisement

H√°t √≠gy. B√°r a kedvenc ‚Äď m√°r futballos ‚Äď r√©szem ez:

–ź javaslat biztos√≠tja az eg√©szs√©ges √©letm√≥d √©s –į rendszeres fizikai aktivit√°s elŇĎseg√≠t√©s√©t, –į Sport XXI. Nemzeti Sportstrat√©gi√°ban meghat√°rozott kiemelt c√©lk√©nt az √©lsport mellett –į rendszeres szabadidŇĎs, lakoss√°gi sporttev√©kenys√©g biztos√≠t√°s√°nak felt√©teleit, tov√°bb√° √∂sszhangban van azokkal –į nemzetk√∂zi gyakorlatokkal, amelyek –į sportfogad√°sb√≥l √©s szerencsej√°t√©k-ad√≥b√≥l sz√°rmaz√≥ bev√©telek meghat√°rozott r√©sz√©t k√∂zvetlen√ľl –į sport t√°mogat√°s√°ra biztos√≠tj√°k.

Advertisement

Az egyes t√∂rv√©nyeknek –į sportfogad√°ssal √∂sszef√ľggŇĎ m√≥dos√≠t√°s√°r√≥l c. javaslatot egy√©bk√©nt pillanatokon bel√ľl √°t fogja p√∂rgetni √∂nmag√°n a parlament. Olyan magyar futball lesz ebbŇĎl egy √©vtizeden bel√ľl, hogy csak √ļgy b√°mul majd a vil√°g. T√©nyleg, szerintetek milyen bev√©teleket lenne m√©g √©rdemes √°tcsoportos√≠tani?