Ilyen zászlót egész biztosan soha életetekben nem láttatok még

Illustration for article titled Ilyen zászlót egész biztosan soha életetekben nem láttatok még

Laurentiu Ghilencia sales- és marketingmenedzser – aki nem Erdélyben él, hanem Pitestiben – posztolta tegnap fb-n, és osztogatják elég rendesen, ha már hozzám is eljutott egy barátom révén. A hozzá írt szöveget lefordították nekem, de a kommenteket még nem.

Advertisement

Szóval, nagyjából ezt írja Ghilencia:

Ha december 1-en, a romanok minden magyar kapujara beszurnanak egy szekely/magyar zaszlot, szarra menne az egesz roman-magyar temaju propaganda. Az orszag osszes falujaban letezik lokalis zaszlo es csak a magyar tobbseggel rendelkezo helysegeknek nem szabad ezeket hasznalniuk. Egesz Europaban a kisebbsegek buszkelkedhetnek szimbolumaikkal, de Romaniaban rogton felkapjak a vizet ezert. Hargita, Kovaszna, Maros, Bihar, Szatmar mind tele van magyarokkal. Es egyutt elnek a romanokkal, nemetekkel, ciganyokkal, szerbekkel, ukranokkal es mas nemzetiseguekkel. Erdely sem Romaniae, sem Magyarorszage, hanem az osszes egyene, aki ott el es szuletett. Az 1918-as unio nemcsak az erdelyi, banati romanoknak szolt, hanem az ott lako magyarokhoz, nemetekhez is. A cel egy modern, gazdag Romania kilalakulasa volt az osszes lakos szamara. A regi Roman Kiralysag nem foglalta el Erdelyt, hogy ott azt tegyen, amit akar, hanem igazabol a regiok alltak ossze, es az erdelyi roman tobbseg illetve a kisebbsegek, irasban kaptak garanciakat. Ezek legtobbjet nem tartottak be.

Advertisement

A brassói srác, aki fordította, ezt tette hozzá:

Erdelyt nem kell tologatni jobbra-balra, meglenne maga nagyon is jol. Nincs is kizarva, hogy ejon ennek is az ideje, minden epeszu erdelyi igy latja.

Advertisement

Én meg úgyszólván egyetértek mindkettejükkel, annál is inkább, mert 2014-et írunk. Arra persze kíváncsi lennék, hogy a felvetés mekkora sikerrel játhatna, ha konkrét akció lenne.

Majd egyszer. Ezt bizonyára tudjátok: december 1-je Románia nemzeti ünnepe, ezen a napon döntött 1918-ban a gyulafehérvári nemzetgyűlés Erdély el-oda csatolásáról.

Advertisement

[Update: menet közben rájöttem, hogy bele kellett volna írnom, hogy a lobogó valójában létezik, és a Seychelle-szigeteké, ebben az esetben azonban/tehát szimbóleumként funkcionál.]

Share This Story

Get our newsletter