√Člethal√°lharc folyik a magyar vid√©ken az √≥vod√°sok kedvenc √°llata √©s egy kegyetlen √°zsiai j√∂vev√©ny k√∂z√∂tt. A frontvonalak k√∂z√© t√©vedtem.

Irtózatos félelmet keltettek bennem és gyermekeimben a hétvégén hatalmas csapatokban ránk támadó rémkaticák Somogy és Zala megye vad, bár igen szép határvidékén. A rémkatica agresszívan rámászik az emberre, és a neve miatt hideglelést okoz.

√öj, gonosz, v√©rsz√≠v√≥ katic√°t hurcoltak be Amerik√°b√≥l. Durv√°bb, mint egy b√∂g√∂ly. √Čs nem lehet meg√°ll√≠tani. √Čs ami a legrosszabb, r√©mkatica a neve. Ez volt az elsŇĎ h√≠r, ami eljutott hozz√°m m√©g m√ļlt p√©nteken. √ďri√°si k√©s√©ssel, mert mint kider√ľlt, rajtam k√≠v√ľl m√°r mindenki tudta, hogy bajok vannak katicafronton. Egy √ļj, v√©rengzŇĎ katica feltŇĪn√©se annyira j√≥l hangzott, hogy direkt nem rontottam el a dolgot mondjuk egy Google-keres√©ssel.

Azt√°n a h√©tv√©g√©n k√©t bar√°tommal √©s a gyerekeikkel elment√ľnk Kasz√≥puszt√°ra gomb√°t szedni az erdŇĎbe. Ami egy romantikus. l√°pos-homokos-erdŇĎs rengeteg. Egy sz√°razabb, napos irt√°son ballagtunk p√°r frissen szedett √©rdestin√≥ruval, amikor √ļgy √©reztem, mintha valami m√°szna az arcomon. "Ma vannak a megism√©telt v√°laszt√°sok Baj√°n" - gondoltam, de m√©g ez sem volt kiel√©g√≠tŇĎ magyar√°zat. Ahogy odany√ļltam, hirtelen h√°rom valami kezdett m√°szk√°lni, de m√°r a k√©zfejemen. R√°n√©ztem Borisz (11) h√°t√°ra, ahol h√°romn√°l t√∂bb balj√≥s, piros dolog mozgott. Ahogy f√≥kusz√°ltam volna, a l√°t√≥terembe l√≥gott egy √ļjabb, az eddigiekn√©l sokkal nagyobb valami. Karmos l√°bak kap√°l√≥ztak. Felki√°ltottam, de m√°r k√©sŇĎ volt. A r√©mkatic√°k elleptek minket.

Advertisement

Semmi sincs biztonságban a rémkaticáktól! Bárkit megmászhatnak!

R√∂vid √©lethal√°lharc ut√°n kider√ľlt, hogy m√©gsem cs√≠pnek, b√°r az agressz√≠v k√∂zeled√©s miatt az ember persze √ļgy √©rzi. Ez igaz√°b√≥l a r√©m- vagy harlekinkatica√©lm√©ny l√©nyege. Az ember csak annyit jegyez meg, hogy nagyobb a mi katic√°nkn√°l √©s agressz√≠v ragadoz√≥, √≠gy amikor r√°nk sz√°ll, k√∂nnyŇĪ p√°nikba esni. FŇĎleg, hogy a harlekin- vagy r√©m azt vallja, hogy ha m√°r egyszer kimozdulok, sz√≥lok az unokates√≥knak is, ez√©rt hatalmas csapatokban j√°r. √Čs im√°d arcra sz√°llni. Ahol √ļgy m√°szk√°l, mint aki cs√≠pni akar. Persze mi√©rt is akarna, ha nem vagy tetŇĪ. Az elborzaszt√≥ hat√°shoz hozz√°j√°rul a bog√°r √°rtatlan, sŇĎt mes√©s k√ľlseje, ami az eg√©szet k√ľl√∂n√∂sen f√©lelmetess√© teszi.

Advertisement

A borzon nem l√°tszott k√ľls√©relmi nyom. Ňźt is a r√©mek k√©sz√≠tett√©k ki?

A r√©mkatic√°nak t√∂bb v√°ltozata l√©tezik, az egyiknek ijesztŇĎen kevesebb, a m√°siknak borzongat√≥an t√∂bb p√∂ttye van a norm√°lis katic√°√©n√°l. √Čs m√©retre is sokkal nagyobb ann√°l. Na sajnos nem akkora, mint egy komondor vagy egy v√°laszt√°si szak√©rtŇĎ, de cser√©be majdnem akkora, mint egy f√©l bab a s√≥letkonzervbŇĎl. Megijedn√©l, ha az arcodra sz√°llna a s√≥letkonzerv? Na ugye.

A r√©m- vagy harlekinkatica √°zsiai √°llat, onnan telep√≠tett√©k be egy rak√°s helyre a vil√°gon, m√©g az Egyes√ľlt √Āllamokba is, mert nagy temp√≥ban irtja a lev√©ltetveket.

Advertisement

A harlekinkatica agressz√≠v terjeszked√©s√©n divatos dolog sz√∂rny√ľlk√∂dni. Pedig nem nyit tetŇĪkifŇĎzd√©ket minden sarkon, nem √©p√≠t h√ľlye alak√ļ templomokat mag√°nak, √©s nem veri fel a szomsz√©dokat obszc√©n ki√°ltoz√°ssal, hanem pont ugyanazt csin√°lja, mint a helyi katic√°k. Kiv√©ve az arcon m√°szk√°l√°st.

Na de mit lehetne tenni, ha a harlekinkatica egyszer m√°r elterjedt? R√°juk k√ľldeni Zsig√≥ R√≥bertet √©s Szijj√°rt√≥ P√©tert? Lenne benne fant√°zia. Csak ŇĎk √©s a katic√°k, egy somogyi mezŇĎn. A katic√°k √°ll√≠t√≥lag ez√©rt tartanak ilyen t√∂megrendezv√©nyeket, mert telelŇĎhelyet keresnek maguknak, √ļgyhogy aki √©rdekes rovar√©lm√©nyre v√°gyik, vagy sim√°n szereti, ha m√°szk√°lnak az arc√°n, az m√°r p√°r napig, esetleg p√°r h√©tig rem√©nykedhet.

[fotók: Bartha Péter]