Ilyen volt átélni egy rémkaticatámadást Somogyban

Illustration for article titled Ilyen volt átélni egy rémkaticatámadást Somogyban

Élethalálharc folyik a magyar vidéken az óvodások kedvenc állata és egy kegyetlen ázsiai jövevény között. A frontvonalak közé tévedtem.

Advertisement

Irtózatos félelmet keltettek bennem és gyermekeimben a hétvégén hatalmas csapatokban ránk támadó rémkaticák Somogy és Zala megye vad, bár igen szép határvidékén. A rémkatica agresszívan rámászik az emberre, és a neve miatt hideglelést okoz.

Új, gonosz, vérszívó katicát hurcoltak be Amerikából. Durvább, mint egy bögöly. És nem lehet megállítani. És ami a legrosszabb, rémkatica a neve. Ez volt az első hír, ami eljutott hozzám még múlt pénteken. Óriási késéssel, mert mint kiderült, rajtam kívül már mindenki tudta, hogy bajok vannak katicafronton. Egy új, vérengző katica feltűnése annyira jól hangzott, hogy direkt nem rontottam el a dolgot mondjuk egy Google-kereséssel.

Advertisement

Aztán a hétvégén két barátommal és a gyerekeikkel elmentünk Kaszópusztára gombát szedni az erdőbe. Ami egy romantikus. lápos-homokos-erdős rengeteg. Egy szárazabb, napos irtáson ballagtunk pár frissen szedett érdestinóruval, amikor úgy éreztem, mintha valami mászna az arcomon. "Ma vannak a megismételt választások Baján" - gondoltam, de még ez sem volt kielégítő magyarázat. Ahogy odanyúltam, hirtelen három valami kezdett mászkálni, de már a kézfejemen. Ránéztem Borisz (11) hátára, ahol háromnál több baljós, piros dolog mozgott. Ahogy fókuszáltam volna, a látóterembe lógott egy újabb, az eddigieknél sokkal nagyobb valami. Karmos lábak kapálóztak. Felkiáltottam, de már késő volt. A rémkaticák elleptek minket.

Illustration for article titled Ilyen volt átélni egy rémkaticatámadást Somogyban
Advertisement

Semmi sincs biztonságban a rémkaticáktól! Bárkit megmászhatnak!

Rövid élethalálharc után kiderült, hogy mégsem csípnek, bár az agresszív közeledés miatt az ember persze úgy érzi. Ez igazából a rém- vagy harlekinkaticaélmény lényege. Az ember csak annyit jegyez meg, hogy nagyobb a mi katicánknál és agresszív ragadozó, így amikor ránk száll, könnyű pánikba esni. Főleg, hogy a harlekin- vagy rém azt vallja, hogy ha már egyszer kimozdulok, szólok az unokatesóknak is, ezért hatalmas csapatokban jár. És imád arcra szállni. Ahol úgy mászkál, mint aki csípni akar. Persze miért is akarna, ha nem vagy tetű. Az elborzasztó hatáshoz hozzájárul a bogár ártatlan, sőt mesés külseje, ami az egészet különösen félelmetessé teszi.

Advertisement
Illustration for article titled Ilyen volt átélni egy rémkaticatámadást Somogyban

A borzon nem látszott külsérelmi nyom. Őt is a rémek készítették ki?

A rémkaticának több változata létezik, az egyiknek ijesztően kevesebb, a másiknak borzongatóan több pöttye van a normális katicáénál. És méretre is sokkal nagyobb annál. Na sajnos nem akkora, mint egy komondor vagy egy választási szakértő, de cserébe majdnem akkora, mint egy fél bab a sóletkonzervből. Megijednél, ha az arcodra szállna a sóletkonzerv? Na ugye.

Advertisement

A rém- vagy harlekinkatica ázsiai állat, onnan telepítették be egy rakás helyre a világon, még az Egyesült Államokba is, mert nagy tempóban irtja a levéltetveket.

A harlekinkatica agresszív terjeszkedésén divatos dolog szörnyülködni. Pedig nem nyit tetűkifőzdéket minden sarkon, nem épít hülye alakú templomokat magának, és nem veri fel a szomszédokat obszcén kiáltozással, hanem pont ugyanazt csinálja, mint a helyi katicák. Kivéve az arcon mászkálást.

Advertisement

Na de mit lehetne tenni, ha a harlekinkatica egyszer már elterjedt? Rájuk küldeni Zsigó Róbertet és Szijjártó Pétert? Lenne benne fantázia. Csak ők és a katicák, egy somogyi mezőn. A katicák állítólag ezért tartanak ilyen tömegrendezvényeket, mert telelőhelyet keresnek maguknak, úgyhogy aki érdekes rovarélményre vágyik, vagy simán szereti, ha mászkálnak az arcán, az már pár napig, esetleg pár hétig reménykedhet.

[fotók: Bartha Péter]

Share This Story

Get our newsletter