H√°rom√©ves lett ma D√©l-Szud√°n, a vil√°g legfiatalabb orsz√°ga. Vid√°m csepered√©s helyett bele√°llt a f√∂ldbe. December √≥ta kil√°t√°stalan polg√°rh√°bor√ļ d√ļl, egymilli√≥ menek√ľlt tengŇĎdik szertesz√©t, √©s senki sem l√°tja, hogy mi lesz a v√©ge.

Az a 620 ezer n√©gyzetkilom√©ter, ami 2011. j√ļlius 9. √≥ta D√©l-Szud√°n, mindig nagyon kem√©ny fert√°lya volt a vil√°gnak, √ļgyhogy ebbŇĎl a szempontb√≥l a rossz h√≠rek nem h√≠rek. De ha valaki megn√©zi Malakal ostrom√°t a Vice magazin Saving South Sudan c√≠mŇĪ f√©l√≥r√°s dokumentumfilmj√©ben, akkor az√©rt gondolhat arra is, hogy az emberi √©let enn√©l csak kellemesebb lehet. Milyen orsz√°g az, ahol a hadizs√°km√°ny n√©h√°ny mŇĪanyag sz√©k, √©s ahol olyan vide√≥t lehet k√©sz√≠teni 2014-ben, amit a harminc√©ves h√°bor√ļhoz is t√ļlz√°snak √©rezne az ember?

‚ÄěAz agressz√≠v tehen√©szek tehetnek mindenrŇĎl‚ÄĚ ‚Äď mondta tavaly okt√≥berben az √∂cs√©m egyik egyetemi t√°rsa, Ilario, aki egy Jap√°nban, √∂szt√∂nd√≠jon tanul√≥ d√©l-szud√°ni matektan√°r. Az orsz√°g d√©li r√©sz√©n √©lŇĎ f√∂ldmŇĪvesek, a kukuk k√∂z√ľl sz√°rmazik, √©s agressz√≠v tehen√©szek alatt a dink√°kat √©s a nuereket √©rtette, a k√©t domin√°ns n√©pcsoportot, akik r√©g√≥ta harcolnak egym√°ssal. Az orsz√°g alap√≠t√°s√°ra l√°tsz√≥lag b√©k√©t k√∂t√∂ttek: a dinka Salva Kiir lett az orsz√°g eln√∂ke, a nuer Riek Machar az aleln√∂k. Azt√°n tavaly j√ļlius v√©g√©n Kiir kir√ļgta eg√©sz korm√°ny√°t, k√∂zt√ľk Machart, f√©l √©vvel k√©sŇĎbb pedig elszabadult a pokol.

Lehet, hogy az agressz√≠v tehen√©szek tehetnek mindenrŇĎl, de az is biztos, hogy n√©lk√ľl√ľk nem lenne D√©l-Szud√°n. Az √©szaki arabok ellen folytatott sz√∂rnyŇĪ h√°bor√ļt ŇĎk vezett√©k d√©li oldalr√≥l ‚Äď de k√∂zben sokkal t√∂bbet h√°bor√ļztak egym√°s, mint az arabok ellen. Kiir √©s Machar lelk√©n sokezres m√©sz√°rl√°sok sz√°radnak. Machar ma a boz√≥tban √©l katonai t√°bor√°ban, az eti√≥p hat√°rt√≥l nyugatra, onnan igazgatja a l√°zad√°st mŇĪholdas telefonjain, Kiir pedig tov√°bbra is eln√∂k.

Hogy mi f√∂l√∂tt eln√∂k√∂l, ahhoz √©rdemes megn√©zni az orsz√°g j√∂vŇĎ √©vi k√∂lts√©gvet√©s√©t, amit a napokban posztolt ki Mark√≥ Ferenc, aki 2013-ban kilenc h√≥napot dolgozott az orsz√°gban antropol√≥gusk√©nt. Az orsz√°g 11,3 milli√°rd d√©l-szud√°ni fontb√≥l, 800 milli√°rd forintb√≥l fog j√∂vŇĎre gazd√°lkodni, ez az √∂sszeg szinte kiz√°r√≥lag olajb√≥l sz√°rmazik. 80%-√°t elviszik a k√∂zalkalmazotti fizet√©sek, a hadsereg √©s az egy√©b fegyveres erŇĎk, mind√∂ssze 110 milli√°rd forintot sz√°nnak oktat√°sra, eg√©szs√©g√ľgyre (katonai k√≥rh√°zakkal egy√ľtt), infrastruktur√°lis fejleszt√©sre, √©lelmiszerseg√©lyre. Egy t√≠zmilli√≥s orsz√°gr√≥l besz√©l√ľnk, melynek fŇĎv√°rosa a vil√°g egyik legdr√°g√°bb v√°rosa, √©s melynek t√ļlnyom√≥ t√∂bbs√©ge az esŇĎs √©vszak idej√©n j√°rhatatlan, mert nincsenek utak.

Advertisement

Mindezt az√©rt k√ľl√∂n√∂sen furcsa √≠gy olvasnom √©s le√≠rnom, mert tavaly ny√°ron elt√∂lt√∂ttem k√©t napot ott, a viszonylag kev√©s turista egyikek√©nt. Idilli volt. Eti√≥p marharagut vacsor√°ztam √≥ri√°si mang√≥f√°k alatt a Feh√©r-N√≠lus partj√°n, a feles√©gemmel s√©t√°lgattam Dzsuba utc√°in, ahol a f√∂ld√∂nt√ļli sz√©ps√©gŇĪ, √©gig √©rŇĎ helyieket b√°multuk ‚Äď sz√©gyellem, de val√≥sz√≠nŇĪleg √ļgy, mint Leni Riefenstahl a nub√°kat ‚Äď, √∂sszevissza motoroztunk, az egyetem udvar√°n a focira teljesen alkalmatlan testalkat√ļ helyi sr√°cok meccs√©t n√©zt√ľk, meg a keselyŇĪket √©s a k√≥csagokat, ahogy elrep√ľltek a fej√ľnk felett a Feh√©r-N√≠lus felŇĎl a naplement√©ben, am√≠g mi egy iskola udvar√°n √ľlt√ľnk, √©s a nap v√©g√©n bulizgat√≥ helyieket n√©zt√ľk.

Olyan volt, mint egy szeg√©ny, de alapvetŇĎen teljesen j√≥ √©s nagyon k√ľl√∂nleges helyen nyaralni, most meg olyan √©rz√©s, mint a hippiknek lehet, akik a hetvenes √©vek elej√©n bulizni j√°rtak Afganiszt√°nba ‚Äď ahol 1979 √≥ta folyamatos h√°bor√ļ d√ļl. B√ļcs√ļz√≥ul v√©gigment√ľnk az orsz√°g teljes aszfalt√ļth√°l√≥zat√°n, ami egy utat jelent, Dzsub√°t k√∂ti √∂ssze az ugandai hat√°rral.

Hogy mi lesz D√©l-Szud√°nnal, azt val√≥sz√≠nŇĪleg senki sem tudja, de arra kev√©s az es√©ly, hogy minden j√≥l alakuljon. Pedig csod√°latos hely lehetne. Az orsz√°g k√∂zep√©n terpeszkedŇĎ √≥ri√°si mocs√°r, a Szudd p√°ratlan mad√°rparadicsom, a d√©l-szud√°ni szavann√°kon a vil√°g egyik legnagyobb szezon√°lis √°llatv√°ndorl√°sa zajlik. Az emberek pedig, mint minden √°tkozott sztereot√≠pi√°ban, nagyon kedvesek. De ki szeret katonai konvojban j√°rni madar√°szni?

Advertisement

C√≠mlapk√©p: AP Photo/Ilya Gridneff (egy malakali utc√°t √°br√°zol id√©n febru√°rban). A gifet tavaly augusztusban k√©sz√≠tettem Dzsub√°ban, az elŇĎttem sz√°guld√≥ motoron megfigyelhetj√ľk Mark√≥ antropol√≥gus feh√©r karj√°t.