A legfrissebb hírek szerint minimum 12 embert ölt meg a Charlie Hebdo francia szatírikus lap párizsi szerkesztőségére támadó két terrorista, köztük egy rendőrt. Hollande köztársasági elnök a helyszínen van, rohamrendőrök védik a párizsi szerkesztőségeket.

Egyre valószínűbb, hogy muzulmán szélsőségesek voltak a gyilkosok. bár bizonyíték még nincs erre. Áradnak az újabb és újabb videók, fotók és beszámolók a párizsi vérfürdőről. (Ebben a friss posztban gyűjtöttem össze többet is. Vigyázz, mert tényleg nagyon durvák!!)

A legfrisebb jelentések szerint a két férfi Allah akbar kiáltással kezdett a rendőrökre lőni, miután kijöttek a Párizs 11. kerületében található szerkesztőségből. Annyira eredményesen lőttek, hogy egy fekete Citroenbe ülve megdöbbentő módon sikerült is meglépniük a helyszínről, hiába zárta le elvileg addigra az utcát a rendőrség.

Amit e pillanatban nagyjából biztosan tudni lehet, az az, hogy a két, állig felfegyverzett, fekete maszkot viselő figura 11 után lépett be a szerkesztőség épületébe, majd odabent tüzet nyitottak, hogy utána a szerkesztőséget védő rendőröket tűzharcban megfutamítva kereket oldjanak. A támadás a leírások szerint villámgyors volt és hiperagresszív. A lap egyik munkatársa, aki szerencséjére pont nem volt bent, az előbb nyilatkozta, hogy a gyilkosok belső információkkal rendelkezhettek, a szerkesztőségben ugyanis jellenzően igen kevesen tartózkodnak - hetilapról van szó - kivéve a szerda 10 órát, amikor a nagy értekezletet tartják.

Advertisement

Francois Hollande elnök jelenleg is ott van a helyszínen, ahol kemény választ ígért, az esetet terrortámadásnak nevezte, és azt mondta, hogy a sajtó szabadságát nem olthatja ki semmilyen barbár cselekedet.

A hatóságok az esetet a gyakorlatban terrortámadásként kezelik, mostanra fegyvereseket vezényeltek a repterek, pályaudvarok és nagyobb áruházak környékére is. Ha tényleg terrortámadásról van szó, Franciaországban 1945 óta nem volt ennyi áldozattal járó eset.

Update: az utolsó francia hírek szerint 12 áldozat van eddig, közöttük 2 rendőr. A gyilkosok a támadás után - állítólag tökéletes francia kiejtéssel - azt mondták, hogy "megbosszultuk a prófétát" és "Allah akbar".