This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Ilyen például az ágyi poloska, a szőrös disznóparéj meg a Szily László

Illustration for article titled Ilyen például az ágyi poloska, a szőrös disznóparéj meg a Szily László

Élősködők címnmel írt rólam cikket Bayer Zsolt, aki szerint egy Bundesliga-bajuszra rászervesült fehérjehalom vagyok, konkrétan egy végbélben élősködő ectoparasita.

Advertisement

Ez önmagában is vicces, a férgezés oka még inkább: Bayert az izgatta fel, hogy cheguevaristának neveztem, amiért a chilei puccsról Kuba, a szovjet történészek és a KGB hidegháborús propagandáját nyomja.

egy elhagyott, 1974-ből megmaradt Bundesliga-bajuszra valahogy rászervesült egy rakás fehérje, és az egész összeállt Szily Lászlóvá. Ezt követően a létrejött képlet betagozódott a Monogenea rendbe, és külső élősködő (ectoparasita) lett belőle. Mint ilyen, természetesen az ú.n. „rohadtul modern, liberális újságírók" családjának tagja. Legfontosabb tulajdonságai az elviselhetetlen cinizmus, gyilkos indulatokat kiváltó pofátlanság, a gondolkodási képesség teljes hiánya.

Advertisement

Nem rossz kezdés egy rólam szóló cikkhez, bár nekem ez a rész volt a kedvencem, már az írás dereka felé:

Ezekre a tényekre kellett volna a Bundesliga-bajusznak mondania valamit, de mivel ő egy ectoparasita, szüksége van egy seggre, amiben lakhat. Ez a segg jelen pillanatban az Egyesült Államoké. (Ha korábban állnak össze a fehérjék és a bajusz Szily Lászlóvá, akkor a Szovjetunió seggében lakott volna ez a képlet.)

Advertisement

Jézus – kérdezheti a naiv olvasó, mi az, amivel ilyen féktelen indulatokat lehet kelteni ebben a lelkes Fidesz-alapító pártpublicistában?

Csütörtökön írtam egy kis posztot Orbán Viktort legszívesebben agyonlövetnék, mint Allendét címmel. Azon mulattam benne, hogy a dél-amerikai tévésorozata forgatásáról hazaérő Bayer olyan hangulatú interjút adott a valasz.hu-nak, mintha ő maga lenne a meg nem gyilkolt Che Guevara. Bayer ugyanis a szovjetek és kubaiak klasszikus hidegháborús propagandaszövegét 2014-ben felmelegítve gyalázta benne Amerikát, a demokrata Allende elnök erőszakos, véres megbuktatásával vádolva az Egyesült Államokat.

Advertisement

Hogyne lenne humoros, hogy amint Bayer barátja-gazdája, Orbán miniszterelnök váratlan fordulattal az ex-KGB-s, politikájában a birodalmi-cári-szovjet kontinuitást képviselő Putyin elnök legjobb európai barátja lett, majd emiatt összebalhézott Amerikával, Bayerben nemcsak feltámad a csegevara, de épp azokat a téziseket kezdi el harsogni, amiket Putyin régi munkahelye, a KGB kovácsolt ki.

Advertisement

Bayer két férgezés között elhelyezett tényállításaival ellentétben legkevésbé sem elfogadott tény, hogy:

Az Egyesült Államok 1973-ban amúgy Latin-Amerika legrégebbi, akkor már százötven éve működő demokráciáját számolta fel.

Advertisement

Ezt a Szovjetunió mondta a hidegháború alatt, meg a latin-amerikai USA-ellenes baloldal azóta is, meg Bayer most. Szépen összenőtt ez a tábor ebben a kérdésben.

A valóság ezzel szemben az, hogy a chilei puccs, illetve az abban való amerikai részvétel kérdése minimum vitatott és sokféleképpen interpretált történelmi esemény. Az ördögi Egyesült Államok rengeteg iratot nyilvánossá tett azóta, így ez egy jól kikutatott témakör. Azt senki sem vitatja, hogy Nixon elnök kifejezetten ellenségesen figyelte, hogy Chilében, ahol Latin-Amerikában kivételes módon régóta stabil parlamenti demokrácia működött, az ezzel járó szabadságjogokkal együtt, Allende elnök államszocialista átalakításba kezdett. Az sem kérdés, hogy a CIA nemcsak ellenszenvvel figyelte, ahogy a kommunisták megkísérlik megszüntetni a demokráciát és tönkreteszik a gazdaságot, hanem pénzzel és ötletekkel támogatta is a parlamenti kisebbséget alkotó baloldal jobbos ellenzékét és annak akcióit.

Advertisement

Ugyanakkor az is széles körben elfogadott tény, hogy Allendét a chilei hadsereg buktatta meg, saját erőből, egyáltalán nem jelentéktelen népi-választói támogatással, nem pedig CIA-különítményesek. Hiszen a Kubát és Fidelt csodáló Allende addigra hiperinflációt okozott, totálisan tönkretette a működő chilei gazdaságot, az országot megosztotta, folyamatosak voltak a sztrájkok, zuhant az életszínvonal, a kisebbségben kormányzó szocialisták radikálisai pedig a társadalom erőszakos átalakításának következő fázisát követelték. A nagy átalakításokat illetően Allende legfontosabb tanácsadója Fidel Castro kubai kommunista diktátor volt.

Szóval ez pont olyan összetett ügy, mint a legtöbb történelmi esemény. Amerika és a CIA nyilvánvalóan állást foglalt és részt vett az eseményekben. Azoknak az oldalán, akik győztek, majd a következő évtizedekben egy rakás gyilkosságot és más mocskos jogtiprást követtek el. Arról abszolúte lehet vitatkozni, miért is ne lehetne, hogy ez milyen mértékű volt, illetve hogy mi Amerika felelőssége az Allendét elsöprő katonai rezsim senki által sem tagadott rémségeiben.

Advertisement

De egy tuti. Az egész chilei puccsot, majd az azt követő Pinochet-rendszert a bayeri formában Amerika bűnének tekinteni népszerű balos-szovjet állapont. Nincs ezzel semmi baj, százmilliós nagyságrendben hiszen ebben emberek a világon, de az vicces, hogy a jobbos magyar kormány félhivatalos hörgőembere 2014-ben engem pont ezzel parazitázzon. És mivel vicces, örülök, hogy így történt, annál lelkesebben várom Comandante Bayer további gringóellenes forradalmi kirohanásait.

Share This Story

Get our newsletter