Az úttörő, sőt pionír L. Simon László államtitkár, aki egy lényegében Simicska Lajosról szóló interjú egyik, tankönyves témájú kérdésére korszakalkotó, sokkoló választ adott. Teljesen nyíltan megmondta, hogy komcsik vagyunk. Mármint a kormányzat, nem mi többiek.

A Hír24 elolvasásra feltétlenül érdemes nagyinterjújának nagy részében L. Simon államtitkár annak az élét próbálja - a jelek szerint eléggé ijedten - tompítani, hogy durván beszólt Simicska Lajosnak és a Hír Tv-nek.

Ekkor jön a történelmi rész. Megkérdezik tőle, hogy milyen érzés, hogy már több ügyben is különvéleménye volt, és konfrontálódott a kormányzaton belül, aztán alulmaradt, és neki kellett magyarázkodnia a sajtó előtt. A kérdező a példák között említi a a tankönyvpiac államosítását és szűkítését mint olyan témát, amiben L. Simonnak tudomása szerint különvéleménye volt. Innen az egész politika- és médiatörténet:

L. Simon: Ezt meg honnan veszi? A tankönyv-kereskedelem szabályozásáról szóló módosító indítványt például én jegyeztem, ugyanis helyesnek tartom, ha ennek a haszna az államnál marad. A kivitelezés minőségén persze van mit javítani.

Hír24: Gyönge tankönyvek eddig is voltak, de ha valamelyik nem tetszett a tanárnak, választott másikat. Ez a lehetőség redukálódik most. Üdvözli, hogy idéntől minimális a választék, ráadásul borzongató bakik, sületlenségek, politikai áthallások kerültek a monopolizált tankönyvek némelyikébe?

L. Simon: A nyolcvanas években Mohácsy Károly tanár úrhoz jártam egyetemi felvételire fölkészítő különórára. Legendás alak volt, a nyolcvanas években számos gimnáziumban az általa írt tankönyvet használták, hol a hivatalos helyett, hol azt kiegészítendő. Első találkozásunkon azt mondta, „lapozzuk végig a könyveket, s húzzuk ki azokat a szakaszokat, melyeket a kommunisták írattak bele velem". Amikor elkészültünk, azzal folytatta, hogy „elő a füzetet, és lediktálom neked, fiam, amiket a kommunisták kihúztak ezekből a könyvekből".

Hír24: Ez lenne most is a megoldás? Húzzuk ki, amit Hoffmannék írattak bele, és írjuk bele, amit kihúztak?

L. Simon: Oda akartam kilyukadni, hogy a tanár, ha úgy tartotta kedve, már a diktatúrában is teljesen mást tanított, mint amit a hivatalos tankönyvek diktáltak. Azt meg, már bocsánat, hadd határozza meg az állam, hány tankönyvből taníttat, és legyen-e központi tankönyvkiadás, központosított tankönyv-kereskedelem.

Advertisement

Ezt még emésztgetnem kell. De az nem véletlen, hogy nekem igazából régóta L. Simon az egyik kedvenc fideszesem, mert ő legalább mond dolgokat. Például azt, hogy tessék úgy élni mint Kádár alatt. El lehet viccelni a dolgot, de ez legalább praktikus, gyakorlatias, kezdőzetlen közlés, ellentétben a politikai vezetőktól érkező szövegek 99 százalékával.