Illustration for article titled ​Ilyen nyíltan egy kormánytag sem mondta ki, hogy újra kommunizmus van

Az úttörő, sőt pionír L. Simon László államtitkár, aki egy lényegében Simicska Lajosról szóló interjú egyik, tankönyves témájú kérdésére korszakalkotó, sokkoló választ adott. Teljesen nyíltan megmondta, hogy komcsik vagyunk. Mármint a kormányzat, nem mi többiek.

Advertisement

A Hír24 elolvasásra feltétlenül érdemes nagyinterjújának nagy részében L. Simon államtitkár annak az élét próbálja - a jelek szerint eléggé ijedten - tompítani, hogy durván beszólt Simicska Lajosnak és a Hír Tv-nek.

Ekkor jön a történelmi rész. Megkérdezik tőle, hogy milyen érzés, hogy már több ügyben is különvéleménye volt, és konfrontálódott a kormányzaton belül, aztán alulmaradt, és neki kellett magyarázkodnia a sajtó előtt. A kérdező a példák között említi a a tankönyvpiac államosítását és szűkítését mint olyan témát, amiben L. Simonnak tudomása szerint különvéleménye volt. Innen az egész politika- és médiatörténet:

L. Simon: Ezt meg honnan veszi? A tankönyv-kereskedelem szabályozásáról szóló módosító indítványt például én jegyeztem, ugyanis helyesnek tartom, ha ennek a haszna az államnál marad. A kivitelezés minőségén persze van mit javítani.

Hír24: Gyönge tankönyvek eddig is voltak, de ha valamelyik nem tetszett a tanárnak, választott másikat. Ez a lehetőség redukálódik most. Üdvözli, hogy idéntől minimális a választék, ráadásul borzongató bakik, sületlenségek, politikai áthallások kerültek a monopolizált tankönyvek némelyikébe?

L. Simon: A nyolcvanas években Mohácsy Károly tanár úrhoz jártam egyetemi felvételire fölkészítő különórára. Legendás alak volt, a nyolcvanas években számos gimnáziumban az általa írt tankönyvet használták, hol a hivatalos helyett, hol azt kiegészítendő. Első találkozásunkon azt mondta, „lapozzuk végig a könyveket, s húzzuk ki azokat a szakaszokat, melyeket a kommunisták írattak bele velem". Amikor elkészültünk, azzal folytatta, hogy „elő a füzetet, és lediktálom neked, fiam, amiket a kommunisták kihúztak ezekből a könyvekből".

Hír24: Ez lenne most is a megoldás? Húzzuk ki, amit Hoffmannék írattak bele, és írjuk bele, amit kihúztak?

L. Simon: Oda akartam kilyukadni, hogy a tanár, ha úgy tartotta kedve, már a diktatúrában is teljesen mást tanított, mint amit a hivatalos tankönyvek diktáltak. Azt meg, már bocsánat, hadd határozza meg az állam, hány tankönyvből taníttat, és legyen-e központi tankönyvkiadás, központosított tankönyv-kereskedelem.

Advertisement

Ezt még emésztgetnem kell. De az nem véletlen, hogy nekem igazából régóta L. Simon az egyik kedvenc fideszesem, mert ő legalább mond dolgokat. Például azt, hogy tessék úgy élni mint Kádár alatt. El lehet viccelni a dolgot, de ez legalább praktikus, gyakorlatias, kezdőzetlen közlés, ellentétben a politikai vezetőktól érkező szövegek 99 százalékával.

Share This Story

Get our newsletter