Ilyen menő lett a felújított Király Bazár homlokzata

Illustration for article titled Ilyen menő lett a felújított Király Bazár homlokzata

A Ferenciek tere egyik sokáig lerohadt bérházépületére végre öröm ránézni, még ha nem is pont olyan, mint újkorában.

Advertisement

A Ferenciek tere 3., 4. és 5. szám alatti épületcsoportot nevezték az építésekor Király Bazárnak (más források szerint Királyi Bazár): ezt a szecessziós palotát 1902-ben építtette Herczog Mór, Kármán Géza és Ullmann Gyula tervei alapján. Azelőtt az Athenaeum lapkiadónak otthont adó, egyszintes épület állt ott, számos akkori lap szerkesztőségével.

A főépület, a 4. számú az, amelynek az aljában található a Kamra színház, és amelyet most végre felújítottak, miután évtizedekig hagyták lerohadni. A homlokzat felújítása 15 és félmillió forintba került, amelynek az V. kerületi önkormányzat a 13 százalékát állta, azaz 2 millió forintot.

Advertisement
Illustration for article titled Ilyen menő lett a felújított Király Bazár homlokzata

A tavasszal kezdődött felújítás most már a végét járja, eltűntek a homlokzat elől az állványok, és már látszik a lényeg. A krém- illetve helyenként karamellszínű ház van, aki szerint kicsit túlságosan élénk a Ferenciek tere többi házához képest, de nekem alapjában véve tetszik.

Advertisement

Ha viszont ránézünk az épületről készült korabeli képekre, láthatjuk, hogy van különbség a díszítésben is, de a legfeltűnőbb az, hogy a régi fotókon még egy tető is látható, aminek mostanra semmi nyoma. Sőt, már a háború óta nincs a helyén.

Illustration for article titled Ilyen menő lett a felújított Király Bazár homlokzata
Advertisement

Hogy ennek mi az oka, arról megkérdeztem a ház közös képviselőjét, Gajdos Józsefet, de a válasz már a fenti bekezdésekből is kiderülhetett: mivel a felújítás nagy részét a társasház önerőből állta, egyszerűen túl drága lett volna felhúzni újra a régi tetőt, és egy az egyben helyreállítani a régi oromdíszeket, a rendelkezésre álló pénzből ennyire futotta. (A kivitelező elmondta, hogy a terveket a Fővárosi Építésügyi és Örökségi Hivatal is jóváhagyta.)

Ezért nyilván kár, de ki tudja, mikor került volna sor a felújításra, ha a lakók ragaszkodnak az eredeti tetőhöz és minden máshoz, a ház így is szép, és a környék szomorú piszkosszürke épületei között pláne jó érzés ránézni. Kérdés még, hogy a szomszédos, Ferenciek tere 3. alatti ház kétütemes felújítása (melyre szintén adott támogatást a Belváros) mennyiben fog illeszkedni ehhez, de az első lépést megtették ahhoz, hogy a Ferenciek tere palotái újra jól nézzenek ki.

Advertisement

Fotó: Inkei Bence

Share This Story

Get our newsletter