This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Ilyen lenne a Gellért-hegy, ha működő vulkán lenne

Budapest a világ egyik legszebb fekvésű városa, de egyvalami hiányzik belőle: a vulkanizmus. Oké, van tengernyi termálvíz, de sokkal látványosabb lenne egy aktív tűzhányó. Szerencsére ehhez minden feltétel adott.

Advertisement

Kevés város közepén van ennyire prominens kis hegy, mint Budapesten a Gellért, most hirtelen csak a nagyon hasonló tájolású és méretű Namszan jut eszembe Szöul közepén. Gyerekkorom óta a kedvenc helyem az egész városban, de a tetejével lehetne kezdeni valamit.

Mi a gond?

A Citadella kábé a három-négy dolog egyike, amit minden turista ismer és felkeres Budapesten, és pont olyan is: egy nagy, ronda betontömb, buszparkolók, a környékén lehet kapni kólát, műnépviseletet, I ♥ Budapest trikót, régi ágyúkat lehet bámulni, még itt a piros, hol a pirosozók is vannak, esküszöm, mintha 1986-ban járnánk. Egyáltalán nem lenne nagy veszteség lecserélni az egészet egy aktív vulkáni kráterre, amely kétféleképpen is kinézhetne.

Advertisement

Az egyik megoldás a Szakuradzsima-iskola

Illustration for article titled Ilyen lenne a Gellért-hegy, ha működő vulkán lenne
Advertisement

A Japán déli csücskében található tűzhányó a hatszázezres Kagosima mellett van, és szinte minden nap kitör. A városlakókat elvétve zavarja, viszont irtózatosan jól néz ki: a semmiből megjelenik egy hatalmas füstfelhő a kráter felett, majd lassan elviszi a szél. A hamu zömét az uralkodó széljárás általában kiviszi a Csendes-óceán fölé, néha nem, olyankor lehet bosszankodni, ha kint maradt az erkélyen a száradó ruha.

Advertisement

Kockázatok

Néha kirepülnek nagyobb kövek is a Szakuradzsima kráteréből. Ez benne van. A félősebb dagonyázók a Gellért fürdő kinti medencéiben felvehetnek egy munkavédelmi sisakot, ami egyébként nemcsak vulkáni bombák, hanem varjak ellen is véd.

Advertisement

A másik megoldás a Nyiragongo-iskola

Illustration for article titled Ilyen lenne a Gellért-hegy, ha működő vulkán lenne
Advertisement

A Kongó keleti csücskében található tűzhányó az isten tudja, mekkora Goma fölé magasodik, kráterében fortyog, hömpölyög és sistereg a világ legnagyobb lávatava. Amikor épp csendesebb a polgárháború a környéken, a tűzhányót is magába foglaló Virunga Nemzeti Park parkőreivel fel lehet kapaszkodni a kráterig, és belebámulni a fortyogó, hömpölyögő, sisteregő pokolba. Majd ott aludni.

Advertisement

Kockázatok

Néha kitör a Nyiragongo, és a rendkívül gyorsan folyó láva elviszi a környéket. Ez benne van. Legutóbb 2002. január 17-én volt ilyen. A gomai repülőtér kifutópályája azóta egy kicsit rövidebb, és a városban van egy csomó egyszintes ház, ami eredetileg kétszintesnek épült.

Advertisement

Akármelyik iskolát is választja Budapest, csak nyerhet!

A képeket az Apple térképének 3D-nézetéből készítettem.

Share This Story

Get our newsletter