Elkoptatott szó a "megalázó", de ha belelapozol az Eltec nevű, autókábeleket gyártó magyar cég vállalati újságjába, új értelmet nyer a kifejezés. Én nem hittem a szememnek, és még most sem hiszek.

Kábelkötegek, kábelrendszerek. Ebben utazik az 1994-ben autóipari beszállítóként alapított magyar Eltec. És humorban.

Az előbb kaptam meg a vállalati újságjuk egy beszkennelt példányát olvasónktól, Szélárnyéktól. A címlap a későbbiekhez képes nagyon visszafogott, egyenesen ártatlan, a gyanútlan szemlélőnek maximum a borzasztó rossz szóviccet tartalmazó cím tűnik fel elsőre. Azt hinnéd, egyszerű kínszóviccról van szó, ami úgy készült, hogy le akartak írni bármilyen szót, ami "eltek"-kel kezdődik, és pont ez sikerült. De nem ez a helyzet! A szó "értelmének" is lesz jelentősége, nem is sokára.

Lejjebb egy kép látható, amit én elsőre, bevallom egyszerű ornamentikus díszítőelemnek véltem, valami épületrészletnek vagy régi bútordarabnak. Nagyobb hibát nem is követhettem volna el, amint az a következő oldalon máris kiderült! Lapozzunk!

Advertisement

Máris itt a következő oldal, egyben le is dobták a bombát a gyanútlan, nem ELTEC-es olvasóra:

Advertisement

Ha nem látnál jól, kinagyítottam egy-két részletet:

Advertisement

Aztán:

Advertisement

Én, bevallom, ezen a ponton lapoztam vissza, és jöttem rá, hogy a címlapon az ott egy gyóntatófülke.

Hogy ez a fantasztikus vállalati humorbomba nem volt véletlen, azt a következő oldal bizonyította be:

Advertisement

Ahogy a vállalati imádság átmegy a minifánkreceptbe, azt tanítani fogják!

A csodaújság ezzel el is ért a csúcsra, már csak a levezetés jön. De azért itt is elrejtettek egy kis gyöngyszemet, a "Fejtörő" felirat alatt:

Advertisement

Ha jól következtetek a cégvezetés szervezeti ábrájából, akkor az a bizonyos József Veress József minőségbiztosítási vezető lehet:

Advertisement

Én ehhez képest, azt kell mondjam, vattával bélelt aranyketrecben nőttem fel a különféle szerkesztőségekben, ahol néha durva volt a vállalati humorstílus, főleg a levlistákon, de nem ebben a formában.

Nem újságíró olvasók, segítsetek: ez tök szokásos céghumor Magyarországon? Nem tudom elképzelni, de nem is akarok a saját, nem reprezentatív élményeimből általánosítani.