This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Ilyen buta szovjet ember nincs is

Az év interjúja készült Németh Szilárd rezsibiztossal, aki, ahogy van, mehetne főszereplőnek a Tanu 3-ba. Annyi fogalma sincs a rezsiről és az energiáról, mint nekem, de lojálisabb, mint egy Szijjártó Péter fenekére operált Illés Zoltán-arc.

Ha összeállna Debreczeni József, Bartus László és Németh Péter, hogy a Magyarok Kiirtására Szövetkezett Ufó-Zsidó Világtanács megbízásából tízmillió dollárért írjanak a Fidesz-kormányt lejárató álinterjút, képtelenek lennének olyat letenni az asztalra, amit Németh Szilárd csípőből és tök ingyen kivágott az asztalra az Indexen.

Advertisement

Én sokmindent láttam, de olyan embert, aki arra sem vette a fáradságot, hogy egy terület kinevezett kormánybiztosaként akár egy Wikipédia-szócikk mélységében elmerüljön az adott terület rejtelmeiben, de közben véres szájjal vagdalkozzon, még nem. Ilyen egy igazi Végrehajtó. Németh, ha neki adekvátabb korba születik, lehetett volna vérekezű népbiztos, vérbíró, vagy bármi ilyesmi. Az ember ismeri és érteni véli, mi az a kétely nélküli azonosulás, hogy milyen mély lelki szükséglet szüli ezt meg és így tovább. Na de kétely nélkül azonosulni valamivel, amit nem is ért az ember?

Jöjjön pár jellemző részlet, bár ez az interjú csak jellemző részletekből áll. Ja és földig lengetem a süvegemet a Jenei Miklós-Spirk József duó előtt, akik az interjút csinálták.

Készítettek arról felmérést, hogy tényleg a kiskeresetűeknek jött-e a legjobban a rezsicsökkentés, és hogy mennyit takarítanak meg a nagy rezsis gazdagok?

Szerintem a KSH-nál vannak ilyen adatok.

És ez alapján mondja?

Azokkal, akikkel beszélek, mind ezt mondják.

(...)

Csakhogy azt, hogy százalékosan magas a jövedelemhez képest a lakások fenntartásának a költsége, nem a relatíve magas magyar energiaár, hanem az alacsony magyar fizetés okozza.

Ezt a relatíve összehasonlítást nem teljesen értem. Ezt vásárlóerő-paritáson szokták nézni.

Nem ott szokták nézni.

Dehogynem. Vásárlóerő-paritáson adta ki, mégpedig az Eurostat ezeket az adatokat.

(…)

Milyen monopóliumot törtek meg?

Az árképzési monopóliumot.

A monopol szereplőknél korábban is az Energiahivatal szabta meg az árakat.

Persze, csak eddig az volt a szokás, hogy így mentek fölfelé az árak.

De közben a világpiaci árak is így mentek fölfelé.

(…)

Caracas néhány napja teljesen elsötétedett, az elmaradt fejlesztések miatt rossz állapotban van rendszer.

Nem azért sötétedett el véleményem szerint. Nem sötétedett el München sem.

(...)

Ezek nagyrészt rövid távú hatások. A probléma a hosszú távval és a fenntarthatósággal van.

Nem gondolom, hogy rövid távú hatások lennének, a rezsicsökkentés tartható.

Az előbb mondta, hogy nem ért hozzá, hogy nem energetikai szakember.

Politikailag viszont meg tudom hozni azokat a döntéseket, amelyek ezt a területet elősegítik. A Parlamentben, aki azzal vagánykodik, hogy valamilyen szakterületnek a vezetője, az a hiteltelen ember.

Share This Story

Get our newsletter