Sokan kibuktak Franciaországban, hogy a sajtószabadság ellenségei is ott fognak menetelni a Charlie Hebdo-megemlékezés politikus vendégei között. A vállalhatatlanok listáján ott van Orbán Viktor is. Az Elysée-palotának magyaráznia kellett a dolgot.

Netanyahu, Lavrov, Orb√°n, Davutoglu, Bongo a sajt√≥szabads√°√©rt szervezett t√ľntet√©sen!!! Basar Al Aszad mi√©rt nem j√∂n?

Ez egy jellemzŇĎ Twitter-poszt a Le Monde t√©m√°nkkal foglalkoz√≥ cikk√©bŇĎl.

Politikai rokonszenvektŇĎl f√ľggetlen√ľl t√©nyleg nagyon rossz √©rz√©s, ha az ember egy felemelŇĎ, a Nyugat alap√©rt√©kei mellett ki√°ll√≥ esem√©ny sz√©gyenlist√°j√°n l√°tja saj√°t orsz√°ga minisztereln√∂k√©t. Franciaorsz√°gban annyira k√©nyesek a sajt√≥szabads√°gra, hogy eg√©szen komoly morg√°s t√°madt, ami√©rt olyan politikusok is ott demonstr√°lnak ma P√°rizs utc√°in, akiket a sajt√≥szabads√°g ellens√©geinek tekintenek. √Čs hogy ez nem valami jelent√©ktelen hisztiklub probl√©m√°ja, az abb√≥l is kider√ľl, hogy az √ľgyben az eln√∂ki palota is k√∂zlem√©nyt adott ki.

A Le Monde sz√©gyenlist√°j√°n ‚Äď indokl√°ssal egy√ľtt ‚Äď szerepel Ahmet Davutoglu t√∂r√∂k minisztereln√∂k, Szergej Lavrov orosz k√ľl√ľgyminiszter, Ali Bongo gaboni eln√∂k, II. Abdallah √©s Rania, a jord√°n kir√°lyi p√°r, Orb√°n Viktor magyar minisztereln√∂k, Sameh Choukryou egyiptomi k√ľl√ľgyminiszter √©s Naftali Bennett izraeli gazdas√°gi miniszter.

A t√∂r√∂k√∂kn√©l ‚Äď az orsz√°g a Reporters Sans Frontieres 180 orsz√°got felsorol√≥ sajt√≥szabads√°g-vil√°grangsor√°nak 154. hely√©n √°ll ‚Äď decemberben ellenz√©ki lapok √©s t√©v√©k fŇĎszerkesztŇĎinek √©s munkat√°rsainak tucatjait tart√≥ztatt√°k le egy nagy akci√≥ban, √°llamellenes √∂sszeesk√ľv√©s v√°dj√°val. A lista t√∂bbi szereplŇĎj√©n√©l is √ļjs√°g√≠r√≥k beb√∂rt√∂nz√©se vagy megf√©leml√≠t√©se a jellemzŇĎ v√°dpont. N√°lunk nem, a magyar minisztereln√∂k√∂t a m√©diat√∂rv√©ny √©s a k√∂zm√©dia leny√ļl√°sa miatt tartj√°k a szabad sajt√≥ ellens√©g√©nek. Orb√°nt √ļgy mutatja be a Le Monde, mint akit Eur√≥pa kem√©nyen kritiz√°lt a sajt√≥ √©s annak f√ľggetlens√©ge elleni t√°mad√°sai, illetve a 2010-es m√©diat√∂rv√©ny miatt. Ezen m√≥dos√≠tottak, de az Eur√≥pa Tan√°cs szerint nem el√©gg√©. A k√∂zszolg√°lati m√©dia ny√≠lt korm√°nypropanadaeszk√∂zz√© sil√°ny√≠t√°sa itthon teljesen term√©szetes, a vil√°gban azonban meg√ľtk√∂z√©st kelt.

Advertisement

A sajtószabadság ellenségeinek tartott figurák megjelenésére, illetve az ez elleni tiltakozásra ezzel a közleménnyel reagált az elnöki palota:

Az eln√∂k vil√°gosan fogalmazott. Tekintetbe v√©ve, hogy a terrorizmus mekkora vil√°gprobl√©ma, mindenkit √∂r√∂mmel fogadunk, mindazokat, akik k√©szek seg√≠teni nek√ľnk, hogy megk√ľzdj√ľnk ezzel a csap√°ssal. Ezek a terrorist√°k (‚Ķ) megt√°madt√°k a sajt√≥szabads√°got, rendŇĎr√∂kre t√°madtak √©s antiszemita bŇĪncselekm√©nyeket k√∂vettek el. Nem engedhetj√ľk, hogy k√ľl√∂nbs√©get tegy√ľnk az orsz√°gok k√∂z√∂tt √©s stigmatiz√°ljunk egyeseket. Az √∂sszes √©rintett politikus vil√°gosan el√≠t√©lte a Charlie Hebdo elleni t√°mad√°st.