Illustration for article titled Ilyen az, amikor elfognak egy hópárducot

Nem kell megijedni, GPS-ezés után el is engedték a Kancsendzöngán rabul ejtett vadállatot.

Advertisement

A WWF-től kaptunk közleményt az akcióról, melynek főszereplői a világ legrejtőzködőbb állata mellett nepáli természetvédők voltak. Megtudtam innen többek közt, hogy a hím hópárduc kb. ötéves korában kb. negyvenkilós lehet, és így ránézésre elég komoly fickónak mondható.

Itt a videó:

Az átküldött szövegben van egyébként egy meglepő párhuzam, miszerint:

Körülbelül egy hónappal a himalájai országot sújtó pusztító földrengés után nepáli természetvédők bejelentették: sikerült nyakörvet tenniük egy hópárducra a Kancsendzönga, a világ harmadik legmagasabb hegyének területén. Az ország újjáépítésére tett erőfeszítések közepette ez a bejelentés nagyon fontos pozitív üzenetet közvetített.

Advertisement

Na de nem ez a lényeg, ha jól értem, hanem az, hogy a műholdas nyakörv segítségével szerzett információk felhasználásával a természetvédők be tudják azonosítani e rejtőzködő faj kritikus élőhelyeit, valamint nyomon tudják követni az állatokat a határokon túl, Indiában és Kínában is. Ezenfelül a nepáliak továbbra is számos javaslattal és ötlettel segítik a hópárducok és más olyan állatfajok megmentését célzó WWF-munkát, amelyek enélkül a támogatás nélkül nagy valószínűséggel eltűnnének. Anil Manadhar, a WWF Nepál képviselője szerint legalábbis.

Ez a mostani a második megnyakörvezett nepáli hópárduc, az elsőre 2013-ban került GPS.

Share This Story

Get our newsletter