Nem kell megijedni, GPS-ezés után el is engedték a Kancsendzöngán rabul ejtett vadállatot.

A WWF-tŇĎl kaptunk k√∂zlem√©nyt az akci√≥r√≥l, melynek fŇĎszereplŇĎi a vil√°g legrejtŇĎzk√∂dŇĎbb √°llata mellett nep√°li term√©szetv√©dŇĎk voltak. Megtudtam innen t√∂bbek k√∂zt, hogy a h√≠m h√≥p√°rduc kb. √∂t√©ves kor√°ban kb. negyvenkil√≥s lehet, √©s √≠gy r√°n√©z√©sre el√©g komoly fick√≥nak mondhat√≥.

Itt a videó:

Az √°tk√ľld√∂tt sz√∂vegben van egy√©bk√©nt egy meglepŇĎ p√°rhuzam, miszerint:

K√∂r√ľlbel√ľl egy h√≥nappal a himal√°jai orsz√°got s√ļjt√≥ puszt√≠t√≥ f√∂ldreng√©s ut√°n nep√°li term√©szetv√©dŇĎk bejelentett√©k: siker√ľlt nyak√∂rvet tenni√ľk egy h√≥p√°rducra a Kancsendz√∂nga, a vil√°g harmadik legmagasabb hegy√©nek ter√ľlet√©n. Az orsz√°g √ļjj√°√©p√≠t√©s√©re tett erŇĎfesz√≠t√©sek k√∂zepette ez a bejelent√©s nagyon fontos pozit√≠v √ľzenetet k√∂zvet√≠tett.

Advertisement

Na de nem ez a l√©nyeg, ha j√≥l √©rtem, hanem az, hogy a mŇĪholdas nyak√∂rv seg√≠ts√©g√©vel szerzett inform√°ci√≥k felhaszn√°l√°s√°val a term√©szetv√©dŇĎk be tudj√°k azonos√≠tani e rejtŇĎzk√∂dŇĎ faj kritikus √©lŇĎhelyeit, valamint nyomon tudj√°k k√∂vetni az √°llatokat a hat√°rokon t√ļl, Indi√°ban √©s K√≠n√°ban is. Ezenfel√ľl a nep√°liak tov√°bbra is sz√°mos javaslattal √©s √∂tlettel seg√≠tik a h√≥p√°rducok √©s m√°s olyan √°llatfajok megment√©s√©t c√©lz√≥ WWF-munk√°t, amelyek en√©lk√ľl a t√°mogat√°s n√©lk√ľl nagy val√≥sz√≠nŇĪs√©ggel eltŇĪnn√©nek. Anil Manadhar, a WWF Nep√°l k√©pviselŇĎje szerint legal√°bbis.

Ez a mostani a m√°sodik megnyak√∂rvezett nep√°li h√≥p√°rduc, az elsŇĎre 2013-ban ker√ľlt GPS.