This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Ilyen, amikor hamut lélegzik és cementet köp az ember

Illustration for article titled Ilyen, amikor hamut lélegzik és cementet köp az ember

Jó, igazából túloztam a címmel, mert ha Indonéziában él az ember, akkor már hozzászokott a rendszeres vulkánkitörésekhez, együtt tud élni a hamuesőkkel, maszk nélkül el sem indul otthonról. Egyébként most éppen a Kelud vulkán került be a hírekbe hamut lövellő aktivitásával, aminek köszönhetően a légi közlekedést is korlátozni kellett a térségben.

Advertisement
Illustration for article titled Ilyen, amikor hamut lélegzik és cementet köp az ember

Műholdkép: NASA Earth ObservatoryEarth Observatory

Hogy miképp néz ki belülről egy ilyen hétköznapi hamuhelyzet? Pár mondatban és saját képein keresztül mutatja meg Szabó Alida, aki épp Jogjakartában, az egykori indonéz fővárosban tartózkodik:

A jogjaiak legutóbb 2010 novemberében éltek át hasonlót, amikor a 25 km-re lévő Merapi vulkán tört ki, ami a Keludhoz hasonlóan Jáva 47 működő vulkánjának egyik legaktívabbja. Az utcák kiürültek, fegyelmezetten otthon maradt mindenki, aki kimozdult, maszkot viselt.

A közeli Borobudur templomot, amely a világ legnagyobb buddhista temploma a 9. századból, épphogy megtisztogatták a három évvel ezelőtti Merapi-kitörés hamujától, most kezdhetik megint elölről. 72 sztupáját az erre a célra készített műanyag fóliával, óriási esőkabátokkal vonták be 2012-ben, a cement nélkül épített kilencemeletes templom padlóját szintén fóliával terítették le.

Három nap után vasárnap megérkezett a várva várt eső, amely lemosta a hamu nagy részét az épületekről és a növényzetről, de a földet vastagon fedi a hamu, és az úttesteken is kavarog. A takarítás a tűzoltóság és a lakosság segítségével folyik a városban. Továbbra is mindenki maszkot visel, és aki teheti, otthon marad. Az iskolák és a jogjai reptér szerdától üzemelnek.

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Szabó Alida Berlinben élő magyar fotós, dokumentumfilmes, Ázsia-szakértő, jelenleg egy a jogjakartai szultán szolgálatába szegődött lányról forgat filmet Indonéziában. Munkáit többek között honlapján, a Hazard Entertainment filmjeiben, illetve Flickr-oldalán lehet figyelemmel kísérni.

Share This Story

Get our newsletter