J√≥, igaz√°b√≥l t√ļloztam a c√≠mmel, mert ha Indon√©zi√°ban √©l az ember, akkor m√°r hozz√°szokott a rendszeres vulk√°nkit√∂r√©sekhez, egy√ľtt tud √©lni a hamuesŇĎkkel, maszk n√©lk√ľl el sem indul otthonr√≥l. Egy√©bk√©nt most √©ppen a Kelud vulk√°n ker√ľlt be a h√≠rekbe hamut l√∂vellŇĎ aktivit√°s√°val, aminek k√∂sz√∂nhetŇĎen a l√©gi k√∂zleked√©st is korl√°tozni kellett a t√©rs√©gben.

MŇĪholdk√©p: NASA Earth ObservatoryEarth Observatory

Hogy mik√©pp n√©z ki bel√ľlrŇĎl egy ilyen h√©tk√∂znapi hamuhelyzet? P√°r mondatban √©s saj√°t k√©pein kereszt√ľl mutatja meg Szab√≥ Alida, aki √©pp Jogjakart√°ban, az egykori indon√©z fŇĎv√°rosban tart√≥zkodik:

A jogjaiak legut√≥bb 2010 november√©ben √©ltek √°t hasonl√≥t, amikor a 25 km-re l√©vŇĎ Merapi vulk√°n t√∂rt ki, ami a Keludhoz hasonl√≥an J√°va 47 mŇĪk√∂dŇĎ vulk√°nj√°nak egyik legakt√≠vabbja. Az utc√°k ki√ľr√ľltek, fegyelmezetten otthon maradt mindenki, aki kimozdult, maszkot viselt.

A k√∂zeli Borobudur templomot, amely a vil√°g legnagyobb buddhista temploma a 9. sz√°zadb√≥l, √©pphogy megtisztogatt√°k a h√°rom √©vvel ezelŇĎtti Merapi-kit√∂r√©s hamuj√°t√≥l, most kezdhetik megint el√∂lrŇĎl. 72 sztup√°j√°t az erre a c√©lra k√©sz√≠tett mŇĪanyag f√≥li√°val, √≥ri√°si esŇĎkab√°tokkal vont√°k be 2012-ben, a cement n√©lk√ľl √©p√≠tett kilencemeletes templom padl√≥j√°t szint√©n f√≥li√°val ter√≠tett√©k le.

H√°rom nap ut√°n vas√°rnap meg√©rkezett a v√°rva v√°rt esŇĎ, amely lemosta a hamu nagy r√©sz√©t az √©p√ľletekrŇĎl √©s a n√∂v√©nyzetrŇĎl, de a f√∂ldet vastagon fedi a hamu, √©s az √ļttesteken is kavarog. A takar√≠t√°s a tŇĪzolt√≥s√°g √©s a lakoss√°g seg√≠ts√©g√©vel folyik a v√°rosban. Tov√°bbra is mindenki maszkot visel, √©s aki teheti, otthon marad. Az iskol√°k √©s a jogjai rept√©r szerd√°t√≥l √ľzemelnek.

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement


Szab√≥ Alida Berlinben √©lŇĎ magyar fot√≥s, dokumentumfilmes, √Āzsia-szak√©rtŇĎ, jelenleg egy a jogjakartai szult√°n szolg√°lat√°ba szegŇĎd√∂tt l√°nyr√≥l forgat filmet Indon√©zi√°ban. Munk√°it t√∂bbek k√∂z√∂tt honlapj√°n, a Hazard Entertainment filmjeiben, illetve Flickr-oldal√°n lehet figyelemmel k√≠s√©rni.