Rohadt fasiszt√°k - kezdte a h√≠res publicista forradalmi cikk√©t, ami irt√≥ n√©pszerŇĪ lett percek alatt. Max W√©reb, a mikroblogger fogta mag√°t, √©s √≠zekre szedte az √∂sszevissza besz√©lŇĎ Tam√°s G√°sp√°r Mikl√≥st. Az enged√©ly√©vel a Cink √ļjrak√∂zli a posztj√°t.

Az √Ėkot√°rs Alap√≠tv√°ny √©s a DemNet p√°rt√°llami-putyinista st√≠lus√ļ lerohan√°sa, a korm√°nyzati-rendŇĎrs√©gi megf√©leml√≠t√©s nyilv√°nval√≥ sz√°nd√©ka olyan lesokkolt hangulatot teremtett a korm√°nnyal szemben kritikus oldalon, hogy Tam√°s G√°sp√°s Mikl√≥s kedden, a hvg.hu-n megjelent, "Rohadt fasiszt√°k" c√≠mŇĪ cikke azonnal megasiker lett.

Az √°ltal√°nos t√∂mj√©nez√©s k√∂zepette egyszer csak elŇĎl√©pett Max W√©reb, √©s remek posztban tette helyre a k√≥klerkedŇĎ szt√°rpublicist√°t. √Čn im√°dom TGM √≠r√°sait, amik √°ltal√°ban brili√°nsan vannak meg√≠rva, az id√©zetkatyus√°k ellen√©re igen sz√≥rakoztat√≥ak, √©s tele vannak apr√≥, √©les szemŇĪ √©s -elm√©jŇĪ √©szrev√©tellel. De soha nem jutott volna eszembe komolyan venni ŇĎket, hiszen TGM egy brili√°ns figyelemkurva, aki csak arra megy, hogy lebilincselje a k√∂z√∂ns√©g√©t, mindegy, milyen √°ron. Ez a hozz√°√°ll√°s r√°ad√°sul hozz√°m is k√∂zel √°ll. Max W√©reb n√°lam sokkal komolyabb fi√ļ, itt a bizony√≠t√©k:

Kiver a v√≠z ettŇĎl a cikktŇĎl. √Čs aggaszt√≥, hogy mennyi embernek tetszik. A hazai civilszervezetek lenn√©nek TGM szerint a rendszerkritikus ellenz√©k. Milyen rendszer? Semmi k√∂z√ľk a rendszerkritik√°hoz. Az √Ėkot√°rs √©s a Demnet nyugatosan k√©pzett technol√≥giai p√°ly√°zati lebonyol√≠t√°st v√©gzŇĎ nonprofit szervezet. Roppant unalmas t√°rsas√°g a maga nem√©ben. Nem az emberek egyenk√©nt, hanem a c√©g. Nincsenek is benne "milit√°nsok" meg szabads√°gharcosok. A 13 vegz√°lt civilszervezet pedig t√©m√°kra szakosodik. A Labrisz a leszbikusokra, a TASZ a szabads√°gjogokra, √©s √≠gy tov√°bb. Rendszerben nem nagyon gondolkodnak, csak t√©m√°kban. Kifejezetten nem √©rdekli ŇĎket a rendszer. √ćgy v√©d n√©ha a TASZ konkr√©t fasiszt√°kat. Nem olyanokat, akiket TGM vizion√°l. Az a korm√°ny, amelyiket m√©g nem kritiz√°lta a TASZ, az nem csin√°lt semmit. Ez a dolguk. Sokszor igazuk van, n√©ha nincs. A saj√°t rendszer√ľk√∂n bel√ľl mindig. Ez√©rt j√≥ egy f√≥kusz√°lt civilszervezet, mert vannak t√©m√°i, amit k√©pvisel esŇĎben, fagyban, naps√ľt√©sben a kontextust√≥l teljesen f√ľggetlen√ľl. Az emberi jogok meg is √©rdemlik ezt a kontextus n√©lk√ľli, felt√©tlen v√©delmet.

TGM itt az a b√°csi szeretne lenni, aki beind√≠totta a 2006-os Sajn√°latos Ňźszi Esem√©nyek sor√°n a ki√°ll√≠tott tankot. Olyan mint egy ideol√≥giai szotyi√°rus. Oda megy, ahol mozg√°st l√°t. Kinyitja a kempingasztalt, √©s kim√©rve √°rulja az elk√©pzel√©seit a tunya fiatals√°gr√≥l, az apatikus k√∂z√©pkor√ļakr√≥l, a h√©tk√∂znapi fasizmusr√≥l, a kapitalista vil√°grend v√©g√©rŇĎl.

A h√©tfŇĎi t√ľntetŇĎk "jellegzetesen t√©tova, politikailag bizonytalan, b√°va, ny√°jas, j√°mbor". De ŇĎ nagyobb aktivit√°st, harcot szeretne. Lehet v√°lasztani, hogy gerilla leszel vagy b√°vatag k√≠gy√≥v√°ll√ļ b√∂lcs√©sz. A b√°csi √≠t√©l.

Pár bekezdés eszmetörténeti alátámasztás után ezzel zárja a cikket:

S hogy miért adtam ezt a címet az írásomnak? Magam sem tudom. Jól hangzik.

Nem hangzik j√≥l. RettentŇĎ szarul hangzik. Fasiszt√°z√°s - baszogat√°s - lesajn√°l√°s - harcba sz√≥l√≠t√°s - eszmet√∂rt√©net, √©s a v√©g√©n egy kikacsint√°s. Hiszen ez csak publicisztika.