Nem engedt√©k fel a Kanad√°ba indul√≥ g√©pre, megal√°z√≥ helyzetbe hozt√°k, a kanadai bev√°ndorl√°si hivatal utas√≠t√°s√°ra nem rep√ľlhetett el az orsz√°gba, pedig csak kutatni ment volna.

Az √Čvak√©nt emlegetett kutat√≥ t√∂rt√©net√©t a HVG osztotta meg: eszerint √Čva √°prilisban hi√°ba rendelkezett √©rv√©nyes rep√ľlŇĎjeggyel Toront√≥ba, a b√©csi rept√©r munkat√°rsai az √ļtlev√©lvizsg√°lat ut√°n f√©lrevont√°k √©s szab√°lyosan kihallgatt√°k, √ļgy, hogy a besz√©lget√©sbe telefonon a kanadai hat√≥s√°gok is bekapcsol√≥dtak.

Hamar kider√ľlt, hogy √Čv√°t is egynek n√©zt√©k a Kanad√°ban mened√©kjogot k√©rŇĎ magyar cig√°nyok k√∂z√ľl, pedig pont az emigr√°ns rom√°kat szerette volna kutatni, egy√©bk√©nt itt √©l a csal√°dja Magyarorsz√°gon, a l√°nyai sz√≠n√©szek, f√©rje pedig zen√©sz, rendezŇĎ. A hat√≥s√°gok ezt m√©gsem tal√°lt√°k meggyŇĎzŇĎnek, √©s v√©g√ľl √Čva nem utazhatott, r√°ad√°sk√©nt m√©g √ľv√∂lt√∂ztek is vele.

A kanadai bev√°ndorl√°si hivatal a hvg.hu k√©rd√©s√©re azt mondta, jogszerŇĪen j√°rtak el:

A kanadai √°llam harcol az illeg√°lis bev√°ndorl√°s ellen, ez √ľgyben egy√ľttmŇĪk√∂dik m√°s orsz√°gok hat√°rŇĎrizeti szerveivel, sŇĎt l√©git√°rsas√°gokkal is. Ut√≥bbiaknak meg kell tagadniuk az utaztat√°st bizonyos dokumentumok hi√°ny√°ban: a Kanad√°ba l√°togat√≥ magyar √°llampolg√°rok jobb, ha rendelkeznek sz√°ll√°sigazol√°ssal, megh√≠v√≥levelekkel, m√©g akkor is, ha hat h√≥napn√°l r√∂videbb idŇĎre mennek (mert ann√°l hosszabb idŇĎtartamra m√°r v√≠zum kell).

Advertisement

√Čva legal√°bb a rep√ľlŇĎjegy √°r√°t visszakapta, de az √°t√©lt megal√°ztat√°sok miatt pert ind√≠t az Austrian Airlines ellen.

(via hvg.hu)