Illustration for article titled ​Ijesztő: titokban Fekete György lett a magyar kultúrpolitika ura

Ez tényleg hivatalos, ugyanis beleírták a miniszterek feladatköréről szóló rendeletbe, ami megjelent a Közlönyben.

Advertisement

Most már nem véleményként, hanem tényként mondhatjuk ki, hogy a jobber-kereszténykedő-kultúrharcos-küldetéses-bőrdíszműves vonal lett a Fidesz-kormány kanonizált kultúrpolitikája. A 0m2.hu kiszúrta ugyanis, hogy a Magyar Közlönyben megjelent 152/2014. (VI. 6.) számú, "a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről" szóló rendeletben ez szerepel az erőforrás-miniszterre vonatkozó résznél:

(2) A miniszter a kultúráért való felelőssége keretében

a) a Magyar Művészeti Akadémia elnökének közreműködésével kidolgozza Kormány kultúrpolitikáját és felel annak megvalósításáért és érvényesítéséért (…)

Advertisement

Hogy történhetett meg ez, mármint hogy a kormány, ahogy van, átadja a kulturális irányítást egy irtó vonalas, agresszívan küldetéses, öregekből álló szervezetnek? Nem volt ez ugyanis annyira elkerülhetetlen, hiszen a Fidesz sokáig látványosan nem akart és tudott mit tenni a kultúrpolitikával. Ez talán abból eredt leginkább, hogy a párt alapítói és befolyásos vezetői nagyrészt nem a képzőművészet és a magaskultúra napi fogyasztói, és a legtöbb Fidesz-fazonszabászt egyszerűen nem érdekelte eléggé ez a téma. Talán csak az hozta meg egy egész picit a Fidesz kedvét a kultúrához, hogy az alapításkori, a párt identitását a kultúrharc elutasítására építő vonal után ők lettek a legvadabb, véresszájú kultúrharcosok. Nem a harc kulturális vonatkozása miatt, hanem hogy minl totálisabb legyen a teljes magyar életet átszövő MI-ŐK szembeállítás.

És ehhez már jól jött egy olyan szervezet, ami eleve erre, mármint a kultúrharcra alakult, és szenvedélyes jobbos-konzervatív-kereszténykedő volt. Így kerültek a képbe Feketéék, és mivel üres területre kellett behatolniuk, egyszer csak azt vették észre, hogy szervezetüké, a Magyar Művészeti Akadémiáé MINDEN: a pénz, a Műcsarnok, a Vigadó és most már az egész kultúrpolitika. Ennél nagyobb civil diadalmenet még nem volt a magyar kormányzás történetében!

Advertisement

(MTI Fotó: Czimbal Gyula)

Share This Story

Get our newsletter