This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

II. Erzsébet profin bámulta a Képes Krónikát

Az Országos Széchényi Könyvtár küldte pár perce ezt a videót, amin 1993-ban, napra pontosan húsz éve II. Erzsébet királynőt magyarországi látogatása során megtúráztatják az OSZK-ban és a munkatársak megmutatják neki a Képes Krónikát és a Corvinákat.

Advertisement

Én csak arra tudtam gondolni közben, hogy milyen vasakarat kell ahhoz, hogy az embert kézfogásról kézfogásra, emberről emberre, vitrinről vitrinre cibálják és közben végig úgy tegyen, mint akit hallatlanul leköt ez az egész.

Az OSZK most találta meg a szalagot az ötvenperces látogatásról, ebből vágtak össze 3 percet, de álljon itt a teljes szöveg, tele csomó részlettel:

Karsay Orsolya, a Kézirattár akkori vezetője - Poprády Géza főigazgató és Göncz Árpád köztársasági elnök kíséretében - kalauzolta a királynőt.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg húsz évvel ezelőtt, 1993. május 4-én könyvtárunkban járt. Először publikáljuk a Történeti Interjúk Tárának digitalizált felvételét.

A királyi pár a könyvtár megtekintése mellett egy kifejezetten a tiszteletükre összeállított kiállítást nézett meg. A válogatás kiemelkedő darabjai voltak pl. a Képes Krónika és nyolc Corvina a magyar királyok ábrázolásával.

A királyi látogatás alkalmából szintén a könyvtár gyűjteményéből kiállítottak egy XVI. századi könyvet is, amely metszeteket tartalmaz, köztük Oxfordról és a királynő által különösen kedvelt Windsori-kastélyról is. A kiállítás második része II. Erzsébet magyar származású szépanyjára, Rhédey Claudiára emlékezett, akinek unokája, Queen Mary V. György felesége, II. Erzsébet nagyanyja volt.

Share This Story

Get our newsletter