This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Így versenyeztek a szuperhatalmak a világ legpusztítóbb bombáival

Illustration for article titled Így versenyeztek a szuperhatalmak a világ legpusztítóbb bombáival

A második világháború után az amerikaiak húztak el a nukleáris fegyverkezési versenyben, sokszor annyi atomtöltetük volt, mint a szovjeteknek. A mérleg valahol a hetvenes évek közepén egyenlítődött ki, de ekkor már több tízezer nukleáris fegyvere volt a két hatalomnak.

Advertisement

Onnantól kezdve a mai napig a szovjeteknek – ‘91-től kezdve nyilván Oroszországnak – van a legtöbb atomfegyvere. Igaz, az 1986-os csúcs után – az USA 23 ezer, a SZU 40 ezer – már mindkét ország egyre kevesebb és kevesebb nukleáris fegyverrel rendelkezett.

A drwtsn nevű reddit-felhasználó látványos, de azért nem épp a legrészletesebb infografikája csak 2004-ig vizsgálja a helyzetet, sajnos a pontos számok hiányoznak is róla, viszont fontosabb eseményeket megemlít. Persze az mindig kérdés, hogy valójában mennyi atomfegyvere van egy országnak, és az, hogy ehhez képest hivatalosan mennyit vallanak be, illetve nem csak a töltetek száma, hanem a méretük, a hordozórakéták hatótávolsága, pontossága, sebessége is fontos tényező. A tendencia mindenesetre érdekes.

Advertisement

via Sploid

Share This Story

Get our newsletter