A mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂș utĂĄn az amerikaiak hĂșztak el a nukleĂĄris fegyverkezĂ©si versenyben, sokszor annyi atomtöltetĂŒk volt, mint a szovjeteknek. A mĂ©rleg valahol a hetvenes Ă©vek közepĂ©n egyenlĂ­tƑdött ki, de ekkor mĂĄr több tĂ­zezer nukleĂĄris fegyvere volt a kĂ©t hatalomnak.

OnnantĂłl kezdve a mai napig a szovjeteknek – ‘91-tƑl kezdve nyilvĂĄn OroszorszĂĄgnak – van a legtöbb atomfegyvere. Igaz, az 1986-os csĂșcs utĂĄn – az USA 23 ezer, a SZU 40 ezer – mĂĄr mindkĂ©t orszĂĄg egyre kevesebb Ă©s kevesebb nukleĂĄris fegyverrel rendelkezett.

A drwtsn nevƱ reddit-felhasznĂĄlĂł lĂĄtvĂĄnyos, de azĂ©rt nem Ă©pp a legrĂ©szletesebb infografikĂĄja csak 2004-ig vizsgĂĄlja a helyzetet, sajnos a pontos szĂĄmok hiĂĄnyoznak is rĂłla, viszont fontosabb esemĂ©nyeket megemlĂ­t. Persze az mindig kĂ©rdĂ©s, hogy valĂłjĂĄban mennyi atomfegyvere van egy orszĂĄgnak, Ă©s az, hogy ehhez kĂ©pest hivatalosan mennyit vallanak be, illetve nem csak a töltetek szĂĄma, hanem a mĂ©retĂŒk, a hordozĂłrakĂ©tĂĄk hatĂłtĂĄvolsĂĄga, pontossĂĄga, sebessĂ©ge is fontos tĂ©nyezƑ. A tendencia mindenesetre Ă©rdekes.

via Sploid