Ez egy izgalmas t√∂rt√©net arr√≥l, hogy a kozmetikai c√©gek milyen ŇĎr√ľlten tudom√°nyosnak hangz√≥ kamusz√∂vegekkel rekl√°moznak, majd amikor egy lap meg meri √≠rni, hogy vak√≠t√°s folyik, hogyan pr√≥b√°lj√°k megf√©leml√≠teni. Ez a lap a Cink. A v√©g√©n j√∂n a rekontra, mert minket √≠gy nem lehet megijeszteni: tud√≥s szak√©rtŇĎnk nevets√©gess√© teszi a bullshitel√©st.

Szeptember elej√©n ny√ļltam bele a dar√°zsf√©szekbe, amikor ŇźssejtekrŇĎl kamudum√°t nyom√≥ c√©g kapott Magyar Term√©k Nagyd√≠jat c√≠mmel posztot √≠rtam az Alveola Kft. d√≠jnyertes kr√©mcsal√°dj√°r√≥l. A posztban egyr√©szt beid√©ztem egy nem term√©szettud√≥s Cink-olvas√≥ m√°sik bejegyz√©s√ľnkh√∂z √≠rt hozz√°sz√≥l√°s√°t, amiben azokat a k√©telyeket fogalmazta meg, amik minden j√≥zanul szkeptikus, de nem biol√≥gus fogyaszt√≥n√°l elŇĎt√∂rnek, ha faŇĎssejtes csodakr√©mrŇĎl olvas tudom√°nyoskod√≥ marketingsz√∂veget.

M√°sr√©szt megk√©rtem egy gyakorl√≥ tem√©szettud√≥s ismerŇĎst, J√≥ri Bal√°zs molekul√°ris biol√≥gust, hogy egy igazi tud√≥s szem√©vel n√©zze meg a c√©g weboldal√°t, illetve az amatŇĎr olvas√≥ hozz√°sz√≥l√°s√°t, √©s mondjon v√©lem√©nyt. EzekbŇĎl √°llt √∂ssze a poszt.

Advertisement

Nem sokkal k√©sŇĎbb jelentkezett a c√©g egy lev√©llel, amiben felh√°borodtak, √©s egy rak√°s pontban helyreigaz√≠t√°st k√∂veteltek. Nek√ľnk most a lev√©l elsŇĎ fele az √©rdekes, ami annyi tud√≥st, szakcikket √©s rettentŇĎ tudom√°nyosan hangz√≥ term√©knevet sorolt fel, hogy ha nem l√°ttam volna m√©g kar√≥n PR-√°gy√ļt, betojtam volna. √ćgy azonban megmutattam a levelet szak√©rtŇĎnknek, aki mindent lecsekkolt a lev√©lben. √Čs igen vicces dolgokat tal√°lt.

Olvasd el elŇĎsz√∂r a c√©g level√©nek bevezetŇĎj√©t. El√©g hossz√ļ, de meg√©ri v√©gigmenni rajta. Ha m√©gis elf√°radn√°l, ugorj a lev√©l v√©g√©hez. M√©g azelŇĎtt fontos megjegyezni, hogy √©n sehol sem √°ll√≠tottam, hogy a c√©g kr√©me ne lenne j√≥ vagy hat√°sos, sŇĎt tud√≥s szak√©rtŇĎnk sem. Az eg√©sz eredeti sz√∂veg arr√≥l sz√≥lt, hogy a term√©k j√≥ is lehet, csak a csatolt marketingsz√∂veg porhint√©s.

Az √Ėn√∂k szerkeszt√©s√©ben megjelenŇĎ online tartalomszolg√°ltat√≥ oldalon 2014. szeptember h√≥ 4. napj√°n megjelent ‚ÄěŇźssejtekrŇĎl kamudum√°t nyom√≥ c√©g kapott Magyar Term√©k Nagyd√≠jat" c√≠mŇĪ √©s el√©rhetŇĎs√©gŇĪ cikkel kapcsolatban a cikkben t√°rgyalt term√©k forgalmaz√≥ik√©nt √©s szabadalm√°nak birtokosaik√©nt k√©rj√ľk sz√≠ves egy√ľttmŇĪk√∂d√©s√ľket!

MindenekelŇĎtt elŇĎadjuk, hogy cikk√ľk t√°rgyi t√©ved√©sekkel, val√≥tlan t√©nyek √°ll√≠t√°s√°val s√©rti V√°llalatunk j√≥ h√≠rn√©vhez fŇĪzŇĎdŇĎ jog√°t √©s f√©lrevezeti olvas√≥k√∂z√∂ns√©g√ľket.

A közölt cikk tartalma tekintetében az alábbiakról tudjuk tájékoztatni:

A Magyar Term√©k Nagyd√≠j P√°ly√°zaton ind√≠tott Solanie Arg√°n ŇĎssejtes term√©kcsal√°dhoz a vil√°gh√≠rŇĪ sv√°jci Mibelle c√©g √°ltal elŇĎ√°ll√≠tott PhytoCellTec‚ĄĘ Argan Stem Cells kivonat ker√ľlt felhaszn√°l√°sra, mely c√©g √©len j√°r a n√∂v√©nyi ŇĎssejtek kutat√°sa √©s fejleszt√©se ter√©n.

A Mibelle √°ltal kutatott √©s fejlesztett PhytoCellTec‚ĄĘ Argan Stem Cells kivonat az elsŇĎ olyan n√∂v√©nyi ŇĎssejt-kivonat volt a kozmetikai iparban, amelyrŇĎl tudom√°nyosan is bebizony√≠tott√°k, hogy az irha (dermisz) ŇĎssejtjeinek v√©delm√©vel √©s vitaliz√°l√°s√°val elŇĎ tudja seg√≠teni a bŇĎr m√©lyr√©tegi meg√ļj√≠t√°s√°t. A hat√°smechanizmus k√∂zvetett hat√≥anyag-bŇĎr ŇĎssejt kapcsolaton alapszik, melyet j√≥l le√≠r a c√©g √°ltal 2011 j√ļlius√°ban publik√°lt ‚ÄěVitalisation of dermal stem cells for skin rejuvenation" cikk, illetve a Dr. Daniel Schmid, Dr. Cornelia Sch√ľrch, Dr. Fred Z√ľlli √°ltal 2008 augusztus√°ban publik√°lt ‚ÄěStimulation of stem cells for real rejuvenation" szakcikk is.

A Solanie Arg√°n ŇĎssejtes term√©kek fejleszt√©se sor√°n ez√©rt is esett a Mibelle Biochemistry PhytoCellTec‚ĄĘ Argan Stem Cells hat√≥anyagra az Alveola Kft. v√°laszt√°sa, hiszen a szakmai publik√°ci√≥k mellett a felhaszn√°lt hat√≥anyag term√©k file-jaiban is fellelhetŇĎ sz√°mos tudom√°nyos in-vitro √©s in-vivo kutat√°si eredm√©ny igazolta annak hat√°smechanizmus√°t. A PhytoCellTec‚ĄĘ Argan Stem Cells arg√°n ŇĎssejt-kivonat liposz√≥m√°ba √°gyazott v√≠z- √©s olajold√©kony √∂sszetevŇĎi az egyedi, szabadalmaztatott, k√≠m√©letes elŇĎ√°ll√≠t√°si elj√°r√°snak, valamint a kozmetikai term√©kek elŇĎ√°ll√≠t√°sa sor√°n alkalmazott gy√°rt√°si k√∂r√ľlm√©nynek k√∂sz√∂nhetŇĎen term√©szetes elŇĎfordul√°suknak megfelelŇĎen, √©rintetlen form√°jukban ker√ľlnek bele a term√©kekbe, megŇĎrizve az akt√≠v anyagok egyed√ľl√°ll√≥ m√©lyregener√°ci√≥s hat√©konys√°g√°t, amelyek ez√°ltal k√∂zvetve elŇĎseg√≠tik a bŇĎrsejtek termel√©s√©t. A irha ŇĎssejtjeibe nem √©p√ľl be, azonban az irh√°ban v√©gbemenŇĎ kollag√©n- √©s elasztin-termel√©s√©rt felelŇĎs sejtoszt√≥d√°sok t√°mogat√°s√°val megerŇĎs√≠ti annak szerkezet√©t, a bŇĎr ‚Äěbel√ľlrŇĎl" feszesebb√©, t√∂m√∂rebb√© v√°lik, felsz√≠ne √©rezhetŇĎen sim√°bb √©s l√°that√≥an fiatalosabb kin√©zetŇĪ lesz, √©s a r√°ncok m√©lys√©ge cs√∂kken.

Advertisement

A legt√∂bben itt m√°r feladt√°k volna, √©n m√©gis elk√ľldtem a sz√∂veget J√≥rinak, aki olvasott, olvasott, jegyzetelt, majd ezt v√°laszolta:

ElŇĎsz√∂r a linkelt publik√°ci√≥kr√≥l. Tudom√°nyos k√∂r√∂kben a peer review cikkek sz√°m√≠tanak kiz√°r√≥lag, olyanok, amik kereshetŇĎek tudom√°nyos keresŇĎvel (pubmed, esetleg google scholar), de ami a legfontosabb, hogy m√°s kutat√≥k √°ltal is leellenŇĎrz√∂tt eredm√©nyekrŇĎl sz√°molnak be. Ezeket id√©zik, melyek a cikkek jelentŇĎs√©g√©t, impaktjat n√∂velik.

Daniel Schmid n√©ven a Pubmed tal√°l szerzŇĎket, de legink√°bb PET CT-vel kapcsolatban ‚Äď ez n√©vegyez√©s, hasonl√≥ eredm√©nyre vezetett m√°s tudom√°nyos keresŇĎ is. Cornelia Sch√ľrch√∂t nem jegyzi a Pubmed, √©s m√°s keresŇĎvel sem tudtam meg tudom√°nyos elŇĎ√©let√©rŇĎl semmit. Fred Zullit igen, ŇĎ 2000 √≥ta nem publik√°lt, azelŇĎtt az 1.45-os impakt√ļ International Journal of Cosmetic Science-ben, a tem√°ban k√©tszer: lipofil szerek in vitro citotoxicit√°si k√≠s√©rlet√©t √≠rta le (ok√©), illetve hogy glukannal kezelve sejtkult√ļr√°k antioxid√°ns kimer√ľl√©s√©t siker√ľlt g√°tolni (ok√©).

A "Vitalisation of dermal stem cells for skin rejuvenation" cikket sem az NCBI Pubmed publik√°ci√≥s adatb√°zisa, de a Google Scholar sem ismeri. A "Stimulation of stem cells for real rejuvenation" cikket az NCBI nem tal√°lja, a Scholar pedig a Phyto Science Indonesia honlapra mutat, mely nemhogy nem egy (ak√°r igen alacsony) impakt faktorral rendelkezŇĎ tudomanyos √ļjsag, hanem egy egyszerŇĪ t√°pl√°l√©kkieg√©sz√≠tŇĎkkel, n√∂v√©nyi hat√≥anyagokkal foglalkoz√≥ honlap, amelyet a PhytoCellTec‚ĄĘ szponzor√°l. Ez nem f√ľggetlen. Ha j√≥indulat√ļ vagyok , akkor olyan, mint a Bayer vagy a Roche h√≠rlevelei, vagy print kiadv√°nyai, melyekben √ļj termekeik haszn√°lhat√≥s√°g√°t mutatj√°k be kutat√°sokon bel√ľl. (De ezt azok transzparensen is tartj√°k ‚Äď kiemelik, hogy szponzor√°lt, hirdet√©s.)

√Čs akkor a cikkek tartalm√°r√≥l m√©g nem besz√©ltem.

Reviewer szemmel n√©zve a Stimulation of stem cells for real rejuvenation kedves cikk, b√°r ink√°bb ismeretterjesztŇĎ √©s evidenci√°kat megfogalmaz√≥ bevezet√©s, egy gimn√°ziumi tank√∂nyv nyelvezet√©vel.

A k√≠s√©rlet, amit benne le√≠r, az egy alma-kallusz teny√©szetbŇĎl kinyert homogeniz√°tummal kezelt k√∂ld√∂kzsin√≥rv√©r eredetŇĪ sejtkult√ļr√°s k√≠serlet. Az alma prepar√°tumot lecitin liposz√≥m√°kba csomagolt√°k, √≠gy a term√©k√ľk alma gy√ľmolcskult√ļr√°t, xantan gumit, glicerint, lecitint, phenooxyethanolt √©s vizet tartalmazott. Ha ezzel a szerrel kezelt√©k a hum√°n sejtkult√ļr√°t, fokozottabb n√∂vekedest √©s UV-f√©nnyel szembeni ellen√°ll√≥k√©pess√©get tapasztaltak (kevesebb sejt halt meg). A m√°sik k√≠s√©rletben fibroblasztokat (k√∂tŇĎsz√∂vet√©p√≠t√≥ sejtkult√ļr√°t) haszn√°ltak, √©s √∂reged√©st vizsg√°ltak. Hidrogenperoxiddal kezelt√©k a kontroll kult√ļr√°t, a m√°sikban a kivonatukat is haszn√°lt√°k: a kivonattal kezelt sejtek m√°s expresszi√≥s mint√°zatot mutattak: sejtoszt√≥d√°sra jellemzŇĎ g√©nkifejezŇĎd√©st m√©rtek, m√©g a hidrogenperoxid jelenl√©t√©ben is. A konkl√ļzi√≥ az, hogy a kivonatuk az antioxid√°ns rendszer aktiv√°l√°sa r√©v√©n v√©di a hum√°n sejteket az √∂reged√©stŇĎl, a sejtoszt√≥d√°st fokozza.

Igen ám, de a cikkben nincs kontroll, ami mérné, hogy mi történik, ha

‚Äď puszt√°n almaextraktumot adunk a sejtkut√ļr√°nak

‚Äď csak antioxid√°nsokat adunk megfelelŇĎ koncentr√°ci√≥ban

‚Äď glicerin mellett mit tapasztaln√°nk

‚Äď lecitin mennyiben befoly√°solja a kis√©rletet?

De a mi szempontunkb√≥l a legfontosabb: SEMMI NEM UTAL ARRA, HOGY B√ĀRMIT IS SZ√ĀM√ćTANA, HOGY KALLUSZTENY√ČSZETBŇźL (N√ĖV√ČNYI "ŇźSSEJTBŇźL") NYERT√ČK KI A HAT√ďANYAGOT.

Nem lehet tudni, hogy a sok komponensŇĪ rendszer melyik tagja az, amelyik val√≥ban hat√≥anyagk√©nt mŇĪk√∂dik, illetve √∂sszead√≥dik-e a hat√°suk? A konkl√ļzi√≥, miszerint a kivonat egyedis√©ge az, ami a sejt√∂reged√©st g√°tolja, nem tekinthetŇĎ megalapozottnak. A publik√°ci√≥ v√©g√©n az id√©zetek sz√°ma kev√©s, √©s nem relev√°nsak.

Ez egy erŇĎsen kieg√©sz√≠tendŇĎ kis√©rlet, es nem t√ļl j√≥ cikk. J√≥indulattal.

A https://www.mibellebiochemistry.com/publications/P‚Ķ honlapon megjel√∂lt t√∂bbi cikk is hasonl√≥ eredmenyekrŇĎl sz√°mol be, de ezeket csak √°tfutottam, az √°braanyag erŇĎsen hasonl√≠t a Phyto Science Indonesia cikk√©hez.

Advertisement

Hát emiatt tenyésznek az illatszerboltokban és kozmetikákban a vadabbnál vadabb, tudományosnak látszó kifejezések. Mert a téma annyia bonyolult, hogy aki elég hangosan és elég sokszor mond el valamit szabadalmaztatott halandzsaszavakkal és tudományosnak publikációknak látszó valaikkel megspékelve, annak senki sem tud ellentmondani. Addig, míg nem jön valaki, aki érti is a nyelvet, amin beszélnek.

Az √ľgy egy√©bk√©nt nem z√°rult le, a c√©g tov√°bbra is helyreigaz√≠t√°st szeretne.