Pr√≥b√°lok visszaeml√©kezni, de azt hiszem 14 √©ves korom √≥ta nem voltam olyan rendezv√©nyen, amin r√°mparancsoltak, hogy √©nekeljem a himnuszt. Ez a Magyar MŇĪv√©szeti Akad√©mia kult√ļrestj√©n megt√∂rt√©nt. Nem szem√©lyesen nekem sz√≥lt szerencs√©re, hanem a majdnem teli Ur√°ni√°nak, ahol az MMA √©s megh√≠vott vend√©gei a Magyar Kult√ļra Napj√°t √ľnnepelt√©k. M√°r akkor sejthettem hogy ez lesz, amikor a sz√≠npad f√∂l√© a ParaneisisbŇĎl vet√≠tettek id√©zetet. Nincsen nekem bajom a himnusz√©nekl√©ssel, ismerek rendes himnuszokat is. Csak akkor esett le, hogy az Ur√°nia nagyterm√©nek h√°ts√≥ sor√°ban, k√∂z√©pen √ľl√∂k egy a sz√ľrke zak√≥k k√∂z√∂tt rik√≠t√≥ k√©k kardig√°nban, a homor√ļ padl√≥ miatt szinte egyvonalban a konferanszi√©val, √©s az √∂sszes n√©zŇĎ f√∂l√∂tt. Sok volt az ŇĎsz fej, de a legŇĎszebb az elsŇĎ sorban √°llt az emberi erŇĎforr√°sok minisztere √©s az oktat√°s√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°r mellett. Fekete Gy√∂rgy lett az a magyar politikai figura, akit kiz√°r√≥lag a frizur√°ja miatt ki lehet sz√ļrni egy mozi h√°tulj√°b√≥l is. K√∂zben azt vettem √©szre, hogy √©neklem a Himnuszt.

Az MMA eln√∂kek√©nt ŇĎ is k√∂sz√∂nt√∂tte a vend√©geket, r√∂viden √∂sszefoglalta szerep√©t az Magyar Kult√ļra Napj√°nak l√©tez√©s√©ben: 1988-ban k√©rt√©k fel a nemzeti meg√ļjh√≥d√°si program r√©szek√©nt, hogy szervezze le ezt az esem√©nyt, az ihletet √©s az ir√°ny√≠t√°st K√∂lcsey Ferenc Himnusza biztos√≠totta neki, az elsŇĎ alkalomra nyomtatott 8000 plak√°tb√≥l pedig csak az az egy maradt, ami ott √°llt mellette bekeretezve a sz√≠npadon. Azt√°n belev√°gott bar√°tja √©s az MMA tiszteletbeli eln√∂ke, Makovecz Imre egy 1995-√∂s essz√©j√©be, amit sajnos nem tal√°ltam meg az interneten, √ļgyhogy nem tudom sz√≥ szerint id√©zni, de olyan gondolatok √°lltak benne, hogy a kult√ļra √©p√≠tkez√©s√©ben abb√≥l kell kiindulni, hogy √©rtelmis√©gieknek az a dolguk, hogy √©p√≠tsenek √©s ne nyavalyogjanak. Hogy ne forgol√≥djanak, mint a ruszkik. Ugyanis a kult√ļra szab√°lyozott √©let, az nem k√≠s√©rletezik, a kult√ļra altruista. L√°that√≥lag egy eg√©sz ur√°ni√°nyi √©rtelmis√©ginek √©s mŇĪv√©sznek nem volt ezzel gondja. Azzal az Illy√©s Gyula Napl√≥jegyzet-id√©zettel sem, ami arr√≥l sz√≥lt, hogy nem mŇĪv√©sz az, akinek nem el√©g a saj√°t orsz√°ga k√∂z√∂ns√©gnek.

Balog Zolt√°n emberi erŇĎforr√°sok minisztere a 41 √©vig h√ļz√≥d√≥ nagyv√°radi Bethlen G√°bor-szobor t√∂rt√©net√©vel ind√≠tott, azt√°n belev√°gott, mint minden miniszter b√°rmelyik esem√©nyen √©s elkezdte sorolni a korm√°ny nagy teljes√≠tm√©nyeit, hogy a Zeneakad√©mia, a M√°ty√°s-templom, a KOCKA, a M√ļzeumi negyed √©s a majdnem k√©sz Vigad√≥ mind a magyar kult√ļra akarat√°t √©s terveit jelk√©pezik. Azt vettem √©szre k√∂zben, hogy Balog a sz√≠npadon eg√©szen furcsa jelens√©g, r√°n√©z√©sre kik√∂p√∂tt R√°tonyi R√≥bert, de amikor laz√°bb r√©szhez √©rt a sz√∂vegben, akkor kifejezetten szimpatikus jelens√©g lett, mosolygott, szapor√°bban vette a levegŇĎt, mutogatott az egyik kez√©vel mik√∂zben a m√°sikkal egyens√ļlyozta a mapp√°t. A k√∂z√∂ns√©get is meghatotta miniszteri retorika √©s a szimpatikus nagyb√°csis jelenl√©t, d√∂rgedelmes tapsot kapott annak ellen√©re, hogy id√©zte kor√°bban K√∂lcsey Ferenc √∂tlet√©t, hogy a k√∂z√∂s siker √©rdek√©ben √°lljanak √∂ssze a katolikusok √©s a protest√°nsok.

Legsz√≠vesebben hagyn√°m ennyiben az eg√©szet, Fekete elŇĎadta f√©lig a saj√°t szavaival a katolikus, nemzetv√©dŇĎ v√°teszt, Balog pedig √≠g√©rt fŇĪt-f√°t, mindenki l√°tott m√°r ilyet, aki belen√©zett korm√°nyzati sajt√≥ba vagy csak nyitott szemmel j√°r. Azonban az este form√°lis r√©sze egy bŇĎ egy √≥r√°s von√≥skoncerttel folytat√≥dott √©s √©rt v√©get, amikor t√©nyleg meg√©rtettem, hogy itt mŇĪv√©szek eg√©sz gener√°ci√≥ja v√≠zion√°l nemzethal√°lt. √Čn is tiszt√°ban vagyok vele, hogy ilyen esem√©nyen nem √ļgy fogj√°k bemutatni a kort√°rs magyar kult√ļr√°t, hogy Feh√©r L√°szl√≥ festi ahogy L√°szl√≥ Loren fot√≥zza ahogy Bobafett t√∂k√©letes flow-val magyar√°zza a N√©nik√©t. De amikor egy ezelŇĎtt soha el nem j√°tszott von√≥smŇĪt √ļgy vezetnek fel, hogy egyr√©szt az a c√≠me, hogy Eur√≥pa elrabl√°sa, √©s az alkot√≥ja, Balassa S√°ndor, 2012 egyik Magyar √Črdemrend k√∂z√©pkeresztese, √ļgy magyar√°zza meg elŇĎre, hogy ‚ÄĚa multikulturalit√°s k√∂z√∂tt vergŇĎdŇĎ Eur√≥p√°r√≥l sz√≥l‚ÄĚ √©s azt jelenti, hogy ‚ÄĚszenvedj√ľk Eur√≥pa elrabl√°s√°t, de nem Zeusz a tettes‚ÄĚ (?), akkor feldobom a karjaimat. √Čs amikor A vil√°g alkony√°n volt az utols√≥ elŇĎadott mŇĪ, m√°r nem is csod√°lkozom.