This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Így tűnnek el a Kenya-hegy gleccserei

Illustration for article titled Így tűnnek el a Kenya-hegy gleccserei

Afrika második legmagasabb csúcsa a kontinens három pontjának egyike, ami az örök hó és jég birodalma. Legalábbis még egy ideig: a Kilimandzsáró havához és a Rwenzori gleccsereihez hasonlóan a Kenya-hegyről is olvad a jég. Hogy mennyire, azt Simon Norfolk gyönyörű képei mutatják meg.

Advertisement

Az angol fotós 18 napot töltött októberben az 5199 méter magas kialudt tűzhányó oldalában, egy 4800 méteren fekvő menedékházban. A gleccserek egykori kiterjedését régi fotók és GPS-koordináták segítségével határozta meg a hegyoldalban, majd éjszakánként hosszú expozícióra állította fényképezőgépét, és végigjárta a jég régi peremét egy szőnyegből és egy fűgereblyéből rögtönzött fáklyával.

Advertisement

Norfolk képein lángoló vonalak mutatják, hol voltak régen a gleccserek. Azért csinálta, hogy megmutassa, mennyire gyors az a folyamat, ami az emberi észlelésnek még így is láthatatlanul lassú, földtörténeti léptékkel azonban tűzvészként terjed.

A többi képet a New York Timesban lehet megnézni.

Fotó: Simon Norfolk/Institute

Share This Story

Get our newsletter