Így tudsz lopni a Cinkről (és a Gawker többi oldaláról)

A Gawker Media minden saját anyaga Creative Commons licenccel jelenik meg. Ha tetszenek a blogposztjaink, nyugodtan vedd át őket az oldaladra. De ez nem azt jelenti, hogy csak úgy átmásolhatsz mindent, úgyhogy összegyűjtöttük, amit tudnod kell.

Advertisement

Posztjainkhoz a Nevezd meg! - Ne add el! 3.0 licencet használjuk, ennek részleteit a Creative Commons oldalán olvashatod el. A lényeg:

  • szabadon másolhatod, terjesztheted, bemutathatod, feldolgozhatod és előadhatod a posztjainkat,
  • ha odaírod, hogy honnan van (oldal és szerző),
  • ha visszalinkelsz hozzánk,
  • és nem kérsz érte pénzt

A nem kérsz érte pénzt a bonyolult rész. Nyilván nem fogunk izélgetni, ha a blogodon van egy-két banner, de ha egyértelműen nagy, kereskedelmi oldal vagy, akkor elegánsabb, ha csak hivatkozol ránk, vagy idézel egy keveset, és nem veszel át egész posztokat. Arra viszont egyértelműen kiterjed, hogy hirdetésben nem használhatod a posztjainkat.

Nagyon fontos, hogy a licenc csak a saját anyagainkra vonatkozik: a szövegre és az általunk készített képekre és grafikákra. Nem vonatkozik tehát azokra a képekre, melyeket például egy képügynökségtől vásároltunk vagy személyesen elkértünk a szerzőtől. Elég sok képünk ilyen, ellenőrizd a forrást, mielőtt átemeled.

Advertisement

Természetesen legegyszerűbben akkor tudod átemelni az anyagainkat, ha a Kinján fut a blogod: elég rákattintanod az Átemel gombra egy poszt alján, és már meg is jelent nálad.


Fotó: Sascha Wenninger. A kép a Délkelet-Ausztráliában honos pompás lantfarkúmadár (Menura novaehollandiae) hímjének farktollait ábrázolja. A madár előszeretettel emel át pazar énekébe a környezetéből elhallott hangmintákat, például fényképezőgépet, autóriasztót vagy láncfűrészt.

Share This Story