Lefot√≥zt√°k az √ľvegen hagyott ujjlenyomatot, f√≥li√°ra printelt√©k √©s gumialap√ļ ragaszt√≥t √∂nt√∂ttek r√°, az eredm√©ny egy Iphone-sz√≠vat√≥ gumi ujjlenyomat.

Egy r√∂vid vide√≥ra √©s egy hosszabb blogposztra hivatkozva azt √°ll√≠tja a CCC hackercsapat, hogy egy Starbug nevŇĪ hacker m√°ris felt√∂rte az Iphone 5S ujjlenyomatz√°rj√°t.

√Čs pont √ļgy csin√°lta, mint egy Mission Impossible-filmben csin√°ln√°k. Lefot√≥zta a telefon tulajdonos√°nak √ľvegen hagyott ujjlenyomat√°t 2400 dpi felbont√°sban, a k√©pet negat√≠vba ford√≠totta, grafikusan megtiszt√≠totta, l√©zeprinterrel √°tl√°tsz√≥ f√≥li√°ra printelte, a maxim√°lis mennyis√©gŇĪ fest√©kkel, azt√°n a nyomatra megszil√°rdul√≥ gumis folyad√©kot √∂nt√∂tt. A megszil√°rdult guminyelvet, rajta a gumi ujjlenyomattal leh√ļzta, √©s el is k√©sz√ľlt a b√°rhov√° behatol√≥ √°lujj.

Starbug a Chaos Computer Cluc nevŇĪ, berlini sz√©khelyŇĪ hackercsapat tagja, √©s ezt a m√≥dszert, az √∂sszes l√©p√©s√©vel egy√ľtt m√°r 2004 okt√≥ber√©ben kiposztolta a CCC weboldal√°ra.

Most azt mondja, hogy az Apple ŇĎr√ľlten v√°rt ujjlenyomat-alap√ļ v√©delmi rendszere igaz√°b√≥l humbug, √©s csak a szenzor nagyobb felbont√°s√°ban t√©r el a kor√°bbi hasonl√≥ rendszerektŇĎl. √ögyhogy ŇĎ a kilenc√©ves m√≥dszert haszn√°lhatta egy az egyben, annyi v√°ltoztat√°ssal, hogy a fot√≥t nagyobb felbont√°sban csin√°lta meg.

Advertisement

Ha igaz ez az egész, akkor egyrészt igazán vicces, másrészt milliomodjára is bebizonyosodik, hogy milyen hasznos dolog a hekkelés.