√Ākos a Holl√≥ utc√°ban kisz√°llt a kocsij√°b√≥l, majd leolvasta a sz√°mot a 20-30 m√©terre √°ll√≥ parkol√≥√≥r√°r√≥l √©s fizetett. Nem kellett volna.

Kider√ľlt ugyanis, hogy a Kir√°ly utca k√∂rny√©ke a v√°ros egyik parkol√°si szopat√≥helye, ugyanis k√©t parkol√≥t√°rsas√°g ter√ľletei tal√°lkoznak itt. √Ākos ezt a kocsij√°hoz vissza√©rve tapasztalta meg, ahol egy mikul√°scsomag v√°rta. A reklam√°ci√≥ra kapott v√°laszb√≥l tudta meg, hogy az √≥ra nem az ŇĎ autj√°√©rt p√©nzt szedŇĎ c√©g ter√ľlet√©n √°llt, vagyis rossz helyre fizetett, √©s meg is b√ľntett√©k. De besz√©ljen helyettem ŇĎ, aki √°t√©lte:

Cs√ľt√∂rt√∂k√∂n a belv√°rosi Holl√≥ utc√°ban leparkoltam, √©s a tŇĎlem kb. 20-30 m√©terre l√©vŇĎ parkol√≥automat√°n tal√°lhat√≥ telefonsz√°mra elk√ľld√∂tt sms-el befizettem a parkol√°si d√≠jat. Egy√©rtelmŇĪen az volt a legk√∂zelebb, m√°shol nem l√°ttam.

Miut√°n v√©geztem a dolgommal, az aut√≥mon ott figyelt egy piros tasak. Megb√ľntettek.

M√©g aznap k√ľldt√ľnk reklam√°ci√≥t, amire ma meg√©rkezett a v√°lasz:

"A felsz√≥l√≠t√°s idŇĎpontj√°ban, a p√≥td√≠jazott g√©pkocsinak c√©g√ľnkn√©l/a parkol√°s helysz√≠n√©n nem volt folyamatban mobil parkol√°sa, mert a felsz√≥l√≠t√°s idŇĎpontj√°ban m√°sik mobilz√≥n√°ban/m√°sik parkol√°si t√°rsas√°gn√°l ind√≠tott parkol√°st."

Na most k√©rdem √©n honnan a faszb√≥l k√©ne azt tudnom, ha az automata ugyan√ļgy n√©z ki? √Čs egy√©bk√©nt is akkor mi van? Erre r√° is k√©rdezt√ľnk, erre pedig - m√°r telefonon - ezt a v√°laszt kaptuk:

"M√©lt√°nyoss√°gi k√©relemet felesleges k√©rni mert egy m√°sik √Ėnkorm√°nyzat kezel√©s√©be tartozik (VI. √©s VII. ker√ľlet hat√°ra) √©s nincs olyan meg√°llapod√°s, hogy az egym√°sn√°l fizetett parkol√°st elfogadhass√°k."

Aztán utánanéztem:

Az ombudsman 2013-ban hasonl√≥ okok miatt a panaszt tett √©s egys√©ges parkol√°si rend kialak√≠t√°s√°t szorgalmazta. A B√ĖSZ k√∂zlem√©nyt adott ki √©s ezzel szemben √ļgy v√©li: az ombudsman "ism√©t nem vesz tudom√°st az idŇĎ m√ļl√°s√°r√≥l √©s nem √©l egy√ľtt a jogszab√°lyok v√°ltoz√°s√°val". Kiemelt√©k, az eset csak 2013. janu√°r 1-je elŇĎtt fordulhatott elŇĎ, akkor egy v√°rosr√©szen bel√ľl a ker√ľleti √©s a fŇĎv√°rosi √∂nkorm√°nyzat is mŇĪk√∂dtetett parkol√°si rendszert. Az √∂nkorm√°nyzati √©rdekk√©pviselet hozz√°tette, az √ļj √∂nkorm√°nyzati t√∂rv√©ny megnyugtat√≥an rendezte a k√©rd√©st. Ez egy csod√°latos orsz√°g.

√Ākos a sztorit, mielŇĎtt nekem elk√ľdte volna, kirajta a Facebookj√°ra, ahol eg√©sz sokan jelezt√©k, hogy ŇĎk is hasonl√≥ okokb√≥l szvtak, a Kir√°ly k√∂rny√©k√©n √©s m√°shol a v√°rosban is. Ha neked is volt ilyen √©lm√©nyed, k√∂zszolg√°latilag √≠rd meg, melyik utc√°kban kell odafigyelni!