Ha az Ausztr√°li√°t√≥l d√©lnyugatra h√°ny√≥d√≥ 22√ó13 m√©teres iz√© t√©nyleg a 17 napja eltŇĪnt MH370-es j√°rat darabja, akkor a legrosszabb helyre esett. Nem tŇĪt kell keresni a sz√©nakazalban, hanem tŇĪt egy √∂rv√©nylŇĎ, szinte megk√∂zel√≠thetetlen, Oroszorsz√°gn√°l nagyobb sz√©nakazalban.

Erik van Sebille ausztr√°l oceanogr√°fus tavaly decemberben j√°rt kutat√≥exped√≠ci√≥n a D√©li-√≥ce√°nban, √öj-Z√©landt√≥l d√©lre, ahol mŇĪholdas k√∂vetŇĎvel felszerelt b√≥ly√°kat dob√°lt a jeges v√≠zbe. A b√≥ly√°kat p√°ros√°val dobta, az √°ramlatok sebess√©g√©t √©s viselked√©s√©t tanulm√°nyozza a b√≥lyap√°rok sz√©tsodr√≥d√°s√°nak m√©r√©s√©vel.

Sodr√≥dtak, mint az √°llat. A D√©li-√≥ce√°n az egyetlen hely a F√∂ld√∂n, ahol a v√≠z k√∂rbe-k√∂rbe √°ramolhat a bolyg√≥n, an√©lk√ľl, hogy sz√°razf√∂ldbe √ľtk√∂zhne. A d√©li f√©ltek√©n eleve nincs t√ļl sok sz√°razf√∂ld, a D√©l-Amerik√°t az Antarktiszt√≥l elv√°laszt√≥ Drake-√°tj√°r√≥ sz√©less√©g√©n pedig konkr√©tan semennyi sincs. A folyamatosan keleti ir√°nyba √°raml√≥ v√≠z nagyon gyors ‚Äď 7 km/h-val is tud menni, ez j√≥val gyorsabb, mint mondjuk Budapestn√©l a Duna ‚Äď, √©s nagyon instabil. √ďri√°si √∂rv√©nyek alakulnak ki benne.

Ez l√°tszik az anim√°ci√≥n, ami az √°ramlatok sebess√©g√©t mutatja a D√©li-√≥ce√°n egy b√©lyegnyi, de m√©g √≠gy is hatalmas ter√ľlet√©n, annyi idŇĎ alatt ‚Äď 17 nap ‚Äď, amennyi ideje a g√©p eltŇĪnt. Csak hogy el tudjuk k√©pzelni a m√©reteket, a feh√©r maszat a bal sz√©len a jelenlegi keres√©si ter√ľlettŇĎl d√©lnyugatra fekvŇĎ Kerguelen szigete, ami akkora, mint Borsod-Aba√ļj-Zempl√©n megye.

Van Sebille b√≥lyap√°rjai napokon bel√ľl t√∂bb kilom√©terre sodr√≥dtak egym√°st√≥l, h√°rom h√≥nappal k√©sŇĎbb a m√©rt t√°vols√°g helyenk√©nt t√∂bb ezer kilom√©ter.

Advertisement

Ha minden igaz, ebbe zuhant az eltŇĪnt Boeing. M√°rcius 8-√°n veszett nyoma, darabjai az√≥ta ki tudja, hol vannak.