Az ember a saj√°t orsz√°ga im√°zskamp√°nyait term√©szetesen kir√∂h√∂gi √©s irt√≥ cikinek tartja. De mi van, ha koreaiak h√≠vnak meg a saj√°t im√°zsf√©nyezŇĎ zab√°ltat√°sukra? Az ember lelkesen elmegy, √©s nyitva tartja a szem√©t.

11:01

Meg√©rkezem az √Āzsia Center k√©t sz√°rnya k√∂z√©. J√≥ nagy koreai hacac√°r√© k√©sz√ľlŇĎdik itt, egy c√©g ugyanis korm√°nyzati seg√≠ts√©ggel hat h√≥napra √°zsiai‚Äďkoreai csemegeboltot nyit az √ľzletk√∂zpontban. A c√©l: a magyarok szeress√©k meg a koreai konyh√°t. √Čn m√°r r√©g√≥ta szeretem, az√©rt is vagyok itt. A programban olyan √≠g√©retes pontok vannak, mint nagyk√∂veti besz√©d, bibimbapk√©sz√≠t√©s √©s mindenf√©le kajabemutat√≥k, a koreai kultur√°lis programr√≥l nem is besz√©lve.

11:02

Advertisement

A t√©r k√∂zep√©n sz√≠npad √°ll, elŇĎtte sz√©kek, k√©toldalt egyelŇĎre √ľres √©teles standok. A hangsz√≥r√≥kb√≥l olyan erŇĎvel √°rad a k-pop, hogy rezon√°l a szegycsontom. Ezt az √©rz√©st legut√≥bb akkor tapasztaltam, amikor haszidokkal t√°ncoltam zsid√≥ szintidiszk√≥ra a Nyugati t√©ren.

11:05

Advertisement

Mindenki kap egy koreai alapszakácskönyvet.

11:10

Egy koreai fick√≥ √©s egy magyar tolm√°cs csaj √°llnak a mikrofonhoz. A koreai v√°ratlanul beleord√≠t, ami pont √ļgy hangzik, mint amikor a Monty Python parodiz√°lja Hitlert, de kider√ľl, hogy nem vil√°guralmi terveket sz√∂v√∂get, hanem arra k√©r mindenkit, hogy t√∂m√∂r√ľlj√ľnk a sz√≠npad el√©.

Advertisement

11:11

Irt√≥zatos erŇĎvel sz√≥l a k-pop. Sok koreai van a k√∂z√∂ns√©gben.

11:23

A PanAsia cég vezérigazgatója beszél a mikrofonba, egy szót meg is értek:

FRANKFRUTU.

11:25

A sz√≠npad m√∂g√∂tti molin√≥r√≥l kider√ľl, hogy a boltnyit√°st t√∂bbek k√∂z√∂tt a koreai √ďce√°n√ľgyi Miniszt√©rium is t√°mogatta. Megny√≠lik egy f√©regj√°rat, √©s m√°ris a t√°rca sz√∂uli √©p√ľlet√©ben vagyok, √©s a miniszter meg a kabinetfŇĎn√∂ke besz√©lget√©s√©t hallgatom ki:

Mameluk: FŇĎn√∂k, megint hull√°mzik!

Miniszter: Menjen, Park, √©s csendes√≠tse le! De elŇĎbb dikt√°ln√©k egy sajt√≥k√∂zlem√©nyt. √ćrja? C√≠m: El√©g volt a tajt√©koz√°sb√≥l!

Advertisement

11:27

A nagyk√∂vet besz√©l, azt√°n egy √©lelmiszerexportot seg√≠tŇĎ korm√°nyszervezet embere. Korea tavaly 450 milli√≥ doll√°rnyi √©lelmiszert export√°lt Eur√≥p√°ba, hozz√°nk ennek kevesebb mint 1 sz√°zal√©ka √©rkezett. Pedig ha tudn√°k a magyarok, mennyivel jobb a koreai sz√≥jasz√≥sz, sz√≥japaszta √©s teriyakisz√≥sz, mint a dr√°ga jap√°n vagy a k√≠nai. Ez ut√≥bbit √©n mondom, nem ŇĎ.

11:43

M√©g egy morzs√°nyi √©tel sem tŇĪnt fel. Ami nem lenne √©rdekes, ha nem ez lenne az esem√©ny l√©nyege. Az ord√≠t√≥ ember ekkor beleord√≠tja a mikrofonba a sokkol√≥ h√≠rt:

Nagy dugó van, késik a bibimbap!

De helyette lesz szalag√°tv√°g√°s! Mindenem a szalag√°tv√°g√°s, legal√°bb megn√©zem mag√°t a boltot is, gondolom, √©s bemegyek az √©p√ľletbe.

Advertisement

12:00

Hogyan vág szalagot egy koreai? Jó, hogy Orbán Viktor nem látja, mennyire másképp, mint egy rendes keresztény magyar politikus.

Advertisement

  • egy asztalon hat p√°r feh√©r mŇĪtŇĎskesztyŇĪ √©s hat oll√≥ v√°rja a fŇĎszereplŇĎket
  • a fekete √∂lt√∂ny√∂s nagykuty√°k az asztalhoz l√©pnek, felh√ļzz√°k a kesztyŇĪt, majd fel√°llnak vonalban, mint valami krupi√©kb√≥l alakult a capella √©nekegy√ľttes
  • a kez√ľkbe fogj√°k a szalagot, majd egyszerre √°tv√°gj√°k
  • ez az eg√©sz k√°b√© annyi ideig tart, am√≠g elolvastad ezt a n√©gy r√∂vid pontot.

12:02

Advertisement

Bet√≥dulunk a boltba. √Ātlagos √°zsiai √©lemiszerboltr√≥l van sz√≥, friss √°rucikkek n√©lk√ľl.

12:03

Advertisement

A nagyk√∂vet √©s a PanAsia vez√©re k√∂z√∂sen megtekintenek egy zacsk√≥ fagyasztott gomb√≥cot. Orb√°n Viktor, most ne figyelj ide: az idegen kult√ļr√°j√ļ pog√°nyok pont √ļgy kamubesz√©lgetnek √©s kamerpof√°znak, mint SzŇĪz M√°ria b√°rmelyik politiz√°l√≥ brigad√©rosa egy sajt√≥esem√©nyen.

12:15

Advertisement

K√∂rbej√°rok a boltban. A fagyasztott v√°laszt√©k remek, sokf√©le gomb√≥ccal √©s t√©sztat√°sk√°val, s√≥zott minigarn√©l√°val √©s hasonl√≥kkal, sz√≥szokb√≥l, m√°rt√°sokb√≥l √©s t√©szt√°kb√≥l is j√≥l √°llnak. A szm√≥kerkonyha √©s a junk food elk√∂telezett rajong√≥inak egyenesen templom lehet ez a hely, olyan j√≥ a t√©sztaleves-v√°laszt√©k, legink√°bb a poharas kir√°lykateg√≥ri√°ban. Mit kir√°ly! Megpillantom a vifonmŇĪfaj cs√°sz√°r√°t, a hom√°ros instant levest!

12:16

Sosem hittem volna, hogy egy gasztronómiai bemutatón fogok éhen halni.

12:20

Kimegyek a k√ľlsŇĎ helysz√≠nre. Ha itt lenne a Magyar Korm√°ny, kis√ľlne a szeme a multikultur√°lis l√°tv√°nyt√≥l: a sz√≠npadon k√©t fekete cicanadr√°got, feh√©r inget √©s fekete h√≥zentr√≥gert viselŇĎ, hat√°rozottan magyar l√°ny ugr√°ndozik a vesepattogtat√≥ hangerŇĎvel √ľv√∂ltŇĎ k-popra.

Advertisement

12:30

Kiesett a kezembŇĎl a toll az √©hs√©gtŇĎl.

12:32

Advertisement

Úgy látom, megjött a bibimbap egy hatalmas fehér lábosban!

12:35

Advertisement

Maga a vez√©rigazgat√≥ is seg√≠t abban, hogy a l√°bost siker√ľlj√∂n elhelyezni egy gurul√≥ aljzaton.

12:36

Kider√ľl, hogy mi a koreai √∂lt√∂ny√∂s√∂k kedvenc szertart√°sos sajt√≥p√≥za: k√∂z√∂sen kavarni a bibimbapot, hatalmas fakanalakkal! A krupi√©zenekar olyan gyorsan rendezŇĎdik alakzatba, hogy tuti, nem elŇĎsz√∂r csin√°lj√°k. Itt az idŇĎ felfedni, mi is az a bibimbap. ‚ÄúMindent bele oszt lesz valami‚ÄĚ t√≠pus√ļ koreai alapkaja, amihez p√°rolt rizst kevernek √∂ssze h√ļssal, gomb√°val √©s rengeteg f√©le z√∂lds√©ggel, illetve cs√≠pŇĎs sz√≥jam√°rt√°ssal. ErrŇĎl sz√≥lt Orosz P√©ter csod√°latos bibimbapposztja, ha nem olvastad, √©s van sz√≠ved meg gyomrod, ne habozz!

Advertisement

L√°tszik, hogy ez az ŇĎ igazi szalag√°tv√°g√≥juk, pomp√°san n√©znek ki, ahogy egy√ľtt kavarj√°k. Ut√°na j√∂hetnek a nŇĎk √©s a magyar vend√©gek is, ŇĎk is kavarnak egy kicsit.

Advertisement

12:50

Mire f√∂leszm√©lek, minden stand elŇĎtt hatalmas sor √°ll, a bimbimbapos kotla k√∂r√ľl pedig val√≥s√°ggal rajzanak az emberek.

13:00

K√©t √≥ra eltelt√©vel √©telhez jutok. Csakhogy m√°r rohannom kell, ez√©rt vill√°mgyorsan belap√°tolok k√©t adag bibimbapot. Olyan, mintha valaki letolta volna a becsilizett √©s -sz√≥jababpaszt√°zott √∂kl√©t a torkomon, le a gyomromig. De a sz√≥ legfinonabb √©rtelm√©ben. A bibimbap egy√©bk√©nt isteni, csak nem ez lenne az elŇĎ√≠rt fogyaszt√°si sebess√©ge.

Advertisement

13:10

Azzal az √©rz√©ssel t√°vozom, hogy az orsz√°gim√°zs-√©p√≠t√©s egyik kult√ļr√°ban sem k√∂nnyŇĪ dolog. A hangulat azonban √≠gy is vid√°m volt, a koreai kaja pedig a vil√°g egyik legjobb dolga, ha m√°r bejutott az ember em√©sztŇĎrendszer√©be.