Nem cs√∂kkent, hanem √©ppen nŇĎtt a kiskereskedelmi forgalom a vas√°rnapi boltbez√°r√°s hat√°lybal√©p√©se ut√°n - k√∂z√∂lte a meglepŇĎ h√≠rt a Napi Gazdas√°g. Feladv√°ny k√∂vetkezik. Olvasd el a h√≠r elsŇĎ 6 mondat√°t, ut√°na pedig 3 m√°sopercen bel√ľl mondd meg, hol bukott le a gyenge pr√≥b√°lkoz√°s!

Ne f√©lj, nem lesz se neh√©z, se hossz√ļ. Itt az 5 mondat, olvasd el, sz√°molj h√°romig magadban, azt√°n mondd ki, hol bukott le a Sz√°zadv√©g tuladon√°ban √°ll√≥, korm√°nypropaganda-k√∂zeli Napi Gazdas√°g remek pr√≥b√°lkoz√°sa:

Az elsŇĎ negyed√©vi online p√©nzt√°rg√©pi adatok azt bizony√≠tj√°k, hogy nem cs√∂kkent a hazai kereskedŇĎk forgalma a vas√°rnapi pihenŇĎnapr√≥l sz√≥l√≥ jogszab√°ly m√°rcius 15-i hat√°lyba l√©p√©s√©t k√∂vetŇĎen ‚Äď k√∂z√∂lte a Napi Gazdas√°g megkeres√©s√©re a Nemzeti Ad√≥- √©s V√°mhivatal. Hozz√°tett√©k: a kor√°bbi v√°rakoz√°soknak megfelelŇĎen az √ľzletek vas√°rnapi z√°rva tart√°s√°nak gazdas√°gi hat√°sai minim√°lisnak tekinthetŇĎk. A forgalom napok k√∂z√∂tti √°trendezŇĎd√©se a fogyaszt√≥i szok√°sok gyors alkalmazkod√°s√°ra utal. A legfrissebb adatok szerint a kiskereskedelmi szektorban t√∂rt√©nŇĎ vas√°rnapi munkav√©gz√©s tilalm√°t elrendelŇĎ t√∂rv√©ny 2015. m√°rcius 15-i hat√°lyba l√©p√©s√©t k√∂vetŇĎen nem cs√∂kkent, sŇĎt kism√©rt√©kben nŇĎtt a kereskedelmi √°gazat forgalma a megelŇĎzŇĎ hetekhez k√©pest. A m√°rcius 15-√©t megelŇĎzŇĎ kilenc h√©t (janu√°r 5. √©s m√°rcius 8 k√∂zti idŇĎszak) forgalmi √°tlag√°t meghaladja a hat√°lyba l√©p√©ssel √©rintett h√°rom h√©t √°tlagos kereskedelmi forgalma.

Igen, nyert√©l. Term√©szetesen arr√≥l van sz√≥, hogy az √©v egyik legkisebb forgalm√ļ idŇĎszak√°t, vagyis az √©v siv√°r legelej√©t hasonl√≠tott√°k √∂ssze azzal a h√°rom h√©ttel, ami k√∂zben ott volt a H√ļsv√©t, ami az eg√©sz √©v egyik legforgalmasabb miniidŇĎszaka a kereskedelemben, minden √©vben t√∂bb t√≠zmilli√°rd forinttal megugr√≥ √∂sszforgalommal. Nem besz√©lve arr√≥l, hogy m√°rcius utols√≥ vas√°rnapj√°n a legt√∂bb olyan √ľzlet is nyitva lehetett, amelyik egy√©bk√©nt az √ļj t√∂rv√©ny szerint m√°r norm√°lisan z√°rva tart.

Nem egy nagy felfedez√©s, hogy √≠gy kell megvezetni a n√°lad but√°bb v√°laszt√≥polg√°rokat, de j√≥ √©rz√©s ilyen tiszta form√°ban l√°tni a b√©na pr√≥b√°lkoz√°st. Az az√©rt k√ľl√∂n vicces, hogy ezt a maszlagot nem valami postal√°d√°kba dobott ingyenes kiadv√°nyban pr√≥b√°lt√°k meg els√ľtni, hanem az elvileg csak kvalifik√°lt olvas√≥k √°ltal fogyasztott Napi Gazdas√°gban.

B√≥nuszk√©rd√©s: a cikk mi√©rt nem √°rulja el, hogy mennyivel is nŇĎtt az a forgalom?