A hosszú hétvégét Sárospatakon töltöttem családostul, mert utoljára általános iskolás koromban jártam ott osztálykiránduláson a Rákóczi-féle szabadságharc és A vöröstorony kincse című kötelező olvasmány ürügyén, és most szerettem volna újra megnézni a város jelképének számító jellegzetes erődítményt. És most érdekelne, hogy bennetek is felmegy-e a pumpa attól, amit ott láttam.

Van ugye ez az objektum, amit 1950 óta úgy hívnak, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma, és ami magát úgy aposztrofálja, hogy "Magyarország legjelentősebb Rákóczi kultuszhelye". Bemegy az egyszeri belföldi turista, megveszi a jegyet, és mit lát? Bent, a várudvaron parkol két autó.

Lóg a nyakában a fényképezőgép, de nem tud egy jó képet készíteni, mert valakik úgy gondolják, hogy ők az autóikkal itt parkolhatnak, ebben a remek, késő reneszánsz miliőben. Nyilván, hiszen tiltó tábla nincs, és ha éppen itt dolgoznak, vagy itt van hivatalos okból kifolyólag dolguk, akkor meg miért ne, ugye.

Advertisement

Én nem tudom kifélék-mifélék álltak be a várudvarra, nem is nagyon érdekel, nem is kérdeztem meg (persze az itt üzemelő étterem gyanús ebből a szempontból). Annyi biztos, hogy nem árurakodási céllal érkeztek, mert amíg ott voltunk (kb 2 óra hosszat), semmi mozgást nem tapasztaltam körülöttük, és mozgássérült kártya sem volt a szélvédő mögé biggyesztve.

Advertisement

Mindenestre gratulálok a Peugeot és a Ford gazdáinak, hogy szűk száz métert nem tudnak megtenni járművük nélkül.

Advertisement

Ja, mert hogy rögtön a várkert főbejáratánál jórészt üres parkoló található: