A h√©ten mi is meg√≠rtuk, hogy a Bloomberg elemz√©se szerint John McCain az√©rt j√∂tt Budapestre, hogy felh√≠vja a figyelmet Coleen Bell √ļj budapesti USA nagyk√∂vet kinevez√©s√©nek vissz√°ss√°gaira. A Washington Post most vide√≥ban mutatja meg, hogy is megy ez szerint√ľk az Obama-korm√°nyn√°l.

Van itt baseball j√°t√©kos √©s szappanopera producer, akiket Obama kamp√°ny√°nak bŇĎkezŇĎ t√°mogat√°s√°√©rt jutalmaztak. Van magas rang√ļ tiszt a haditenger√©szetn√©l, aki sz√ľlŇĎv√°ros√°ba t√©rhetett vissza nagyk√∂vetk√©nt. √Čs van kaliforniai demokrata be√°ll√≠totts√°g√ļ b√≠r√≥ is, akit miut√°n nem nevezt√©k ki a be√≠g√©rt legfelsŇĎbb b√≠r√≥i posztra, Belizere k√ľldtek nagyk√∂vetnek. Egy a k√∂z√∂s benn√ľk: egyik√ľk sem t√∂lt√∂tt soha egy percet sem k√ľl√ľgyi szolg√°latban.

A Post szerint a 32 f√ľggŇĎben l√©vŇĎ nagyk√∂veti kinevez√©s k√∂z√ľl 18 poz√≠ci√≥t sz√°nnak val√≥di tapasztalattal rendelkezŇĎ diplomat√°knak, mindet a vil√°g legzŇĪr√∂sebb orsz√°gaiban: Nig√©ri√°ban, Zambi√°ban, vagy p√©ld√°ul Kelet-Timorban.

Diplomata alapvetŇĎen k√©tf√©le m√≥don lesz az ember: vagy karrierdiplomatak√©nt bej√°rja a szam√°rl√©tr√°t, ahogy azt minden norm√°lis √°ll√°sban szok√°s, vagy politikai kinevezettk√©nt, ahogy azt a fenti p√©ld√°n l√°thatjuk. Politikai kinevezettbŇĎl is lehet j√≥ nagyk√∂vet, de ha igaz, amit a vide√≥ mutat, akkor Obam√°√©k nagyon t√ļllŇĎttek a c√©lon.