A héten mi is megírtuk, hogy a Bloomberg elemzése szerint John McCain azért jött Budapestre, hogy felhívja a figyelmet Coleen Bell új budapesti USA nagykövet kinevezésének visszásságaira. A Washington Post most videóban mutatja meg, hogy is megy ez szerintük az Obama-kormánynál.

Advertisement

Van itt baseball játékos és szappanopera producer, akiket Obama kampányának bőkező támogatásáért jutalmaztak. Van magas rangú tiszt a haditengerészetnél, aki szülővárosába térhetett vissza nagykövetként. És van kaliforniai demokrata beállítottságú bíró is, akit miután nem nevezték ki a beígért legfelsőbb bírói posztra, Belizere küldtek nagykövetnek. Egy a közös bennük: egyikük sem töltött soha egy percet sem külügyi szolgálatban.

A Post szerint a 32 függőben lévő nagyköveti kinevezés közül 18 pozíciót szánnak valódi tapasztalattal rendelkező diplomatáknak, mindet a világ legzűrösebb országaiban: Nigériában, Zambiában, vagy például Kelet-Timorban.

Diplomata alapvetően kétféle módon lesz az ember: vagy karrierdiplomataként bejárja a szamárlétrát, ahogy azt minden normális állásban szokás, vagy politikai kinevezettként, ahogy azt a fenti példán láthatjuk. Politikai kinevezettből is lehet jó nagykövet, de ha igaz, amit a videó mutat, akkor Obamáék nagyon túllőttek a célon.