Amikor tegnap láttam futólag ennek a hírnek a címét, eszembe sem jutott, hogy Magyarországon történt a különös eset. Pedig de. A Blikk minden részletre fényt derített.

Az úgy volt, hogy Gabnai Ernő kokadi gazda megritkította a saját telkén a bokrokat. Így meséli:

Az összes engedélyt beszereztem, sőt még a Hortobágyi Nemzeti Parknak is bejelentettem, hogy egy kicsit megtisztítom a területet, mert legelőt szerettem volna kialakítani. Amint zöld utat kaptam, neki is fogtunk a cserjék szárzúzásának.

A férfi ekkor még nem sejtette, hogy egy elképesztően ritka és kiemelten védett lepkefaj tanyázhatott a cserjéin. Néhány hónappal később azonban már nemcsak sejtette, hanem meg is tudta, minthogy a nemzeti park egyik természetvédelmi őre feljelentette. És akkor kiderült, hogy Gabnai Ernő gépeinek összesen 6000 keleti lápi bagolylepke hernyója esett áldozatul. A matek nekem nem jön ki, mert ha egy hernyó eszmei értéke 250 ezer forint (azt írják), az 6000-rel szorozva több, mint 10 milliárd forint, amekkora kárt az ügyészség megállapított, de mindegy. A lényeg, hogy méltányosságból mindössze 1,5 milliárdot követelnek tőle.

Ezt így első körben valószínűleg nem fogja kifizetni. Az ügyvédje csűr-csavar:

Álláspontunk szerint az ügyészség egy amatőr természetbúvár feltételezésére hagyatkozik, az okozott kárt nem tudják bizonyítani.