Egyszerre műalkotás, mikroszkopikus metszet és egészségügyi térkép Odra Noel festménye. De bárminek is nevezzük, gyönyörű szép!

Az eredeti neve Az egészség térképe, ami elég eufemisztikus, hiszen azt mutatja, hogy az egyes földrészeken milyen sejtekhez/szövetekhez köthetők a legjellemzőbb halált okozó betegségek. Bár igaz, ami igaz, magán a térképen nincs betegség - az itt ábrázolt testalkotók épek, egészségesek.

Advertisement

Észak-Amerikában és Mexikóban mi más is lehetne a legnagyobb járványszerű probléma, mint az elhízás, ezt a földrészt a zsírszövet jelöli.

Dél-Amerika jele a tüdőszövet lett az elterjedt dohányzás és a légúti megbetegedések miatt, míg az elöregedő, idegi alapú betegségekre hajlamos Európáé és Oroszországé az idegszövet.

Hasnyálmirigy-mintájú a cukorbetegség jeleként a Távol-Kelet és Óceánia, míg Szibériától Közel-Keletig a szívizom metszete díszíti a térképet a szív- és érrendszeri problémákra utalva.

Advertisement

Afrikát, ahol a legnagyobb egészségügyi kockázatok közt a malária és a HIV szerepel, vérsejtekkel ábrázolta a Londonban élő művésznő, aki a WHO adatait használta fel a térképhez.

Ám nem ez az egyetlen élettudományi témájú alkotása. Érdemes megnézni Odra Noel honlapját, ahol számos más emberi szövet és más mikroszkopikus csoda van megfestve. A teljes és nagy felbontású képet idekattintva nézhetitek meg. (via: io9)

Advertisement


Cink a Facebookon: fb.com/cinkhungary, Zubreczki Dávid a Twitteren: @boogiepapa