Tibet és a Himalája eleve az űrből legdrámaibban kinéző táj, de ha ezeket a fotókat még pontos térképekkel és a földön készült képekkel is párosítja egy ember, aki negyven éve járja a környéket, akkor a végeredményt tényleg csak szájtátva lehet bámulni.

Daniel Miller amerikai ökológus a hetvenes évek óta járja Közép-Ázsia hegyeit és fennsíkjait, gyalog, sílécen, hátizsákkal. Nemrég megjelent Tibet from Space című könyvéből válogatott egy csomó fényképet. Az a különleges bennük, hogy mindegyiken szépen megmutatja, hogy mi van rajta, és az miért érdekes például Ázsia vízrajza vagy az itt élő népek vándorlása szempontjából. Így nem csak annyi az élmény, hogy ööööö, nagy hegyek és barna fennsík, következő?

Ilyen egységekből épül fel Miller posztja:

Itt lehet megnézni az összeset és elolvasni Miller történeteit is. Ha szereted a hegyeket, de van ma még dolgod a munkahelyeden, kétszer is gondold végig, mielőtt átkattintsz.

Advertisement

Az űrfotón lent van észak, fent van dél, középen a Kali Gandaki folyó völgye, balra az óriási hegy az 8091 méteres Annapurna, jobbra a 8167 méteres Dhaulagiri.