Tegnap, mik√∂zben a vil√°gbajnok√°g elsŇĎ igaz√°n rossz meccs√©t, az Ir√°n-Nig√©ri√°t n√©ztem, hirtelen meg√©rtettem, hogy mi√©rt csapja a szelet oly hevesen a focibolond minisztereln√∂k vezette Magyarorsz√°g az √∂sszes k√∂z√©p-√°zsiai diktat√ļr√°nak.

A magyar v√°logatott utolj√°ra 1986-ban volt kint a v√©b√©n. Ez r√©szben √©rthetŇĎ, hiszen a magyar v√°logatott nagyon rossz, m√°sr√©szt egy kicsit t√ļlz√°s, mert a magyar v√°logatottn√°l sokkal rosszabb v√°logatottak rendszeresen ki tudnak j√°rni. A FIFA rangsor√°ban Magyarorsz√°g jelenleg a 47., es√©lye nincs, hogy Braz√≠li√°ban legyen, m√≠g az 57. D√©l-Kore√°nak, a 62. Ausztr√°li√°nak √©s az 56. Kamerunnak legal√°bb a h√°rom csoportmeccs biztosan kij√°r.

F√∂ldrajzi elhelyezked√©s√ľnk okozza a gondot. Balszerencs√©j√©re a magyar v√°logatott a FIFA hat kontinent√°lis konf√∂der√°ci√≥ja k√∂z√ľl pont az elk√©pesztŇĎen erŇĎs UEFA-ba tartozik. Ugyan innen juthat ki a vil√°gbajnoks√°g d√∂ntŇĎj√©re messze a legt√∂bb csapat ‚Äď a v√©b√© 32 csapat√°b√≥l 13-at k√ľld√∂tt az UEFA ‚Äď, a mezŇĎny annyival erŇĎsebb, mint a m√°sik √∂tben, hogy a selejtezŇĎk√∂n t√ļljutni szinte rem√©nytelen.

Mennyivel egyszerŇĪbb lenne teh√°t addig nyitni keletre, am√≠g Magyarorsz√°got √°t nem sorolj√°k az UEFA-b√≥l az AFC-be, az √Āzsiai Labdar√ļg√≥-sz√∂vets√©gbe. L√©tezŇĎ, de szer√©ny ellen√°ll√°ssal kellene csak megk√ľzdenie a nemzeti tizenegynek. Az √°zsiai konf√∂der√°ci√≥b√≥l n√©gy csapat, Ausztr√°lia, Ir√°n, Jap√°n √©s D√©l-Korea jutott ki a braz√≠liai v√©b√©re, k√∂z√ľl√ľk ugye Ausztr√°lia √©s D√©l-Korea Magyarorsz√°gn√°l j√≥val lejjebb rangsorolt, m√≠g a 43. Ir√°n √©s a 46. Jap√°n k√∂zvetlen szomsz√©daink.

Az UEFA elhagy√°s√°val mindenki nyerne. Magyarorsz√°g j√≥ es√©llyel ott lenne a 2018-as oroszorsz√°gi (!) vil√°gbajnoks√°gon, nem k√©ne Eur√≥pa pokoli erŇĎs v√°logatottjaival megm√©rkŇĎzni, maximum a csoportmeccseken, √©s k√∂zben m√©ly, tart√≥s futball- √©s olajbiznisz-szerelem bomolhatna ki Magyarorsz√°g √©s az √∂sszes k√∂z√©p-√°zsiai diktat√ļra k√∂z√∂tt.