1972 óta nem járt ember alkotta jármű a Holdon. Persze lehet, hogy ez is kamu, mint az összes holdraszállás. Azt vizsgálják, hol lehetnének az első emberi kolóniák.

Advertisement

Az összeesküvés-elméletek híveinek figyelmébe ajánljuk, hogy Hold Sinus Iridum nevű tájegységén landolt kínai holdraszálló egység neve Csang'o–3, vagyis magyar projektről van szó lényegében. Erről a csángóról gördült le a 140 kilós Jáde Nyúl, az űrhajózástörténet legjobb nevű járműve.

De mit is művel a Nyúl a Holdon és miért pont ott szállt le, ahol?

Egy távcsövet, illetve egy, a Földre irányzott UV-kamerát fog otthagyni, de a háromhónapos misszió lényege az lesz, hogy a radarjával régi lávaömléseket fog vizsgálni.

A leszállás helyszíne, a Sinus Iridium, ami itt alant látható, az egyik a Holdon látható nagy sötét foltok közül.

Illustration for article titled ​Így landolt a Holdon a kínai Jáde Nyúl
Advertisement

Az a poén benne, hogy valaha, amikor még élénk vulkáni tevékenység volt a Holdon, itt hatalmas lávafolyamok csinálták azt, amit a hatalmas lávafolyamok szoktak a Földön is. Például hosszú folyosókat és egyéb üregeket képeztek a talajszint alatt. A Jáde Nyúl speciális radarjai 100 méter mélységig fognak képet alkotni a holdfelszín alatti világról. Ez azért érdekes, mert az első Hold-kolóniákat logikus lenne a föld alá vinni, a felszínt érő erős sugárzás miatt. Most megtudhatjuk, hogy ebben a régióban vannak-e esetleg emberi megtelepedésre is alkalmas lávabarlangok. A 3 hónapos expedíció alatt a Nyúl nagyjából 3 kilométeres távot tervez megtenni.

Share This Story

Get our newsletter