J√≥ nagy felh√°borod√°st kavart, hogy megbesz√©ltem Deutsch Tam√°s netkonzult√°ci√≥s biztossal, hogy megk√©rdezem a Cink olvas√≥it, milyen k√©rd√©sekrŇĎl konzult√°ln√°tok j√∂vŇĎre internetes t√©m√°ban. √ćg√©rtem, hogy meg√≠rom r√≥la a saj√°t v√©lem√©nyem is, itt van.

Advertisement

(Akit √©rdekel az, mi√©rt bizonyult a Cink t√∂rt√©net√©ben a legut√°ltabb √∂tletnek, hogy sz√≥ba √°lltam Deutschcsal, olvassa el ezt a friss hossz√ļposztot!)

Hogy szerintem milyen lenne az ide√°lis nemzeti konzult√°ci√≥ internet√ľgyben?

H√°t olyan, amit nem tartanak meg, hiszen ez az int√©zm√©ny m√©g j√≥ sz√°nd√©kkal k√∂zel√≠tve is √©rtelmetlen, a gyakorlatban pedig eddig mindig az am√ļgy is eld√∂nt√∂tt korm√°nyzati l√©p√©sek PR-megerŇĎs√≠t√©s√©re szolg√°lt, bicskanyitogat√≥an manipulat√≠v k√©rd√©sek form√°j√°ban.

Advertisement

Plusz azonnal felmer√ľl az emberben, hogy ha olyan, t√∂bb magyar gener√°ci√≥ √©let√©t is befoly√°sol√≥ k√©rd√©sekben sem konzult√°ltak senkivel, mint a paksi bŇĎv√≠t√©s, akkor mennyire lehet komoly ez a netes verzi√≥.

De ez az√©rt m√©gis m√°s helyzet, mint a kor√°bbiak, hiszen az internetad√≥val szembeni elemi felh√°borod√°s √©s t√∂bb nagy t√ľntet√©s elŇĎzte meg, ha tetszik, k√©nyszer√≠tette ki. Ebben a sp√©ci szitu√°ci√≥ban szerintem √©rdemes lehet elj√°tszani a gondolattal: ha m√°r √ļgyis eld√∂nt√∂tt √ľgy, hogy elsz√≥rnak erre p√°r sz√°z milli√≥t, akkor azt hogyan lehetne legal√°bb eggyel kev√©sb√© √©rtelmetlen√ľl megtenni.

Advertisement

Ha a k√©rd√©sek k√∂z√∂tt m√©gis szerepelne b√°rmilyen form√°ban az, hogy legyen-e k√ľl√∂nad√≥ az internetre, akkor az eg√©sznek nincs semmi √©rtelme, vagyis annyi, hogy a netezŇĎk kaptak m√©g egy leck√©t a korm√°ny szavahihetŇĎs√©g√©bŇĎl.

Egy ilyen n√©h√°ny k√©rd√©ses konzult√°ci√≥ban az a tr√ľkk√∂s, hogy szakk√©rd√©seket nem √©rdemes feltenni, hiszen honnan tudn√° egy √°tlagos internetezŇĎ, hogy mondjuk milyen h√°l√≥zatot √©rdemes √©p√≠teni, hogy bika wifi legyen minden√ľtt, vagy esetleg k√°bel. A t√ļl √°ltal√°nos k√©rd√©sekre adott v√°laszokkal viszont m√©gannyira sem lehet mit kezdeni. √Āltal√°nos vonalon olyanokat esetleg meg lehetne szerintem k√©rdezni, hogy

Advertisement

  • kiemelt √°llami feladatnak tartja-e az intenet k√∂lts√©gvet√©si p√©nzbŇĎl t√∂rt√©nŇĎ fejleszt√©s√©t?
  • legyen-e az alaptanterv eddigin√©l fontosabb r√©sze internet haszn√°lata?

Eleve √©rdekes, hogy kiket √©s hol k√©rdezzenek meg. Deutsch Tam√°s egyelŇĎre arr√≥l besz√©l, hogy valamilyen online fel√ľletet k√©pzel el erre. Logikus is, hogy a netes k√©rd√©sekrŇĎl azok mondjanak v√©lem√©nyt, akik haszn√°lj√°k az internetet. De akkor a t√∂bbi v√°laszt√≥ ne is sz√≥lhasson bele? Ha igen, √©s elkezdenek leveleket is k√ľld√∂zgetni, mennyire sz√°m√≠tson azok v√©lem√©nye, akiknek fingjuk sincs a t√©m√°r√≥l, alkalmi felhaszn√°l√≥i szinten sem? Nem v√©letlen, hogy semmilyen orsz√°got nem korm√°nyoznak konzult√°ci√≥s kamp√°nyokkal.

Advertisement

Levélben legfeljebb azt kérdezném meg, hogy:

√Ėn mi√©rt nem internetezik?

De igaz√°b√≥l ezt sem, hiszen semmik√©pp sem k√ľlden√©k sz√©t irt√≥ dr√°g√°n leveleket egy k√∂zepesen szar po√©n kedv√©√©rt.

Advertisement

Ha m√°r √ļgyis megtartj√°k az akci√≥t, √©n maximum valamilyen nyitott, kifejtendŇĎ k√©rd√©seket tartalmaz√≥ online probl√©mafelm√©r√©st tartan√©k √ļgy-ahogy √©rtelmesnek. Olyat, aminek alapj√°n √∂ssze√°llna egy t√©rk√©p az orsz√°g netel√©r√©sileg probl√©m√°s helyeirŇĎl, illetve a probl√©m√°k jelleg√©rŇĎl. Ha el√©g sok adatk√∂zlŇĎ hajland√≥ v√°laszolni, legal√°bb kialakulhatna egy k√©p a d√∂nt√©shoz√≥kban, hogy merrefel√© lenne √©rdemes fejleszteni, √©s micsod√°t. Ilyen adatok nyilv√°n beszerezhetŇĎk m√°shonnan is, de a konkr√©t fogyaszt√≥i panaszok ekkora t√∂megben tal√°n t√∂bbet el√°rulhatnak, mint a c√©ges √©s miniszt√©riumi statisztik√°k.

Sz√≥val egyfajta korm√°nyzati T√©kozl√≥ Hom√°r-k√ľl√∂nkiad√°st tartan√©k az adott k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt a legkev√©sb√© h√ľlyes√©gnek, neten int√©zve, levelezget√©s n√©lk√ľl. A p√©nz nagy r√©sz√©t a be√©rkezŇĎ v√°laszok feldolgoz√°s√°ra ford√≠tan√°m. Azt meg, hogy mik√©nt fejlesszem a netet, azokkal besz√©ln√©m meg, akik √©rtenek hozz√° ‚Äď √©n p√©ld√°ul nem ‚Äď, √©s meg sem pr√≥b√°ln√©k olyan k√©pet kelteni, mintha ilyesmiben lakoss√°gi levelez√©s alapj√°n lehetne d√∂nteni.