This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Így kezdődött a maffiabalhé Munkácson

Egy személyautó beszorult a magukat PSZ-eseknek mondó fegyveresek dzsipjei mögé, és utasai lényegében véletlenül videóra vették a lövöldözés elejét. Érdemes megvárni a puskaropogást.

Advertisement

Hogy mi történt, még nem tudni egészen pontosan, de az ügyészség, a rendőrség, a kormányzat és a Pravij Szektor verzióit összeadva és újraosztva a következők látszanak valószínűnek.

A PSZ-es banda ellátogatott Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő és ismert üzletember egyik ingatlanára – ügyészségi megfogalmazásban a befolyási övezetek újraosztásáról szerettek volna tárgyalni –, ott azonban, mint a mozgóképen jól hallatszik, már várták őket.

Advertisement

Ezután kivonult a rendőrség az érintett sporttelepre, illetve a kávézóhoz, ahol a PSZ-esek RPG típusú gránátvetőkkel és Kalasnyikovokkal várták őket, két autót szétlőttek, utána kitörtek.

Eközben saját állításuk szerint két harcosuk meghalt és többen megsérültek, majd egy újabb, a Munkács–Lemberg autóúton összehozott tűzharcot követően bevették magukat az erdőbe.

Advertisement

A belügyminisztertől és Porosenko államfőtől ultimátumot kaptak, azzal, hogy haladéktalanul adják meg magukat. A hivatalos fórumok banditáknak nevezik a terepszínű egyenruhás fegyvereseket – ez a szó az ukránban és az oroszban a maffiózó hajszálpontos szinonimája –, viszont a PSZ a közleményeiben és Dmitro Jaros vezéralak a nyilatkozataiban ugyancsak banditáknak titulálja Lanyót és az erőszakszervezeteket dettó. A szélsőjobbos brancs teljes országos riadókészültséget hirdetett és visszafordíthatatlan folyamatokról beszél.

Mindeközben a különleges szolgálatok és a nemzeti gárda embereit is nagy számban vezénylik a környékre. Nem csoda: ilyen horderejű maffialeszámolás Kárpátalján a 90-es évek eleje óta nem volt. Most nyert értelmet nálam Petro Hojsz ungvári ukrán újságíró barátom – tavaly több cikkét is olvashattátok itt a Cinken – pár héttel ezelőtti mailje, amikor a mi van most ott kérdésre azt válaszolta: pont az, ami 25 éve, banditák és anarchia.

Advertisement

Update: a fenti videó a második felvonásról készült, az első menet még bent a városban zajlott le, az Antaresz sporttelepen. Újabb híreim szerint itt előre egyeztetett tanácskozás zajlott volna a cigarettacsempészet és az erdőgazdálkodás újrafelosztásáról, de kissé elfajult a vita.

Erről is van sok mozgókép, például egy ilyen:

Share This Story

Get our newsletter