Egy szem√©lyaut√≥ beszorult a magukat PSZ-eseknek mond√≥ fegyveresek dzsipjei m√∂g√©, √©s utasai l√©nyeg√©ben v√©letlen√ľl vide√≥ra vett√©k a l√∂v√∂ld√∂z√©s elej√©t. √Črdemes megv√°rni a puskaropog√°st.

Hogy mi t√∂rt√©nt, m√©g nem tudni eg√©szen pontosan, de az √ľgy√©szs√©g, a rendŇĎrs√©g, a korm√°nyzat √©s a Pravij Szektor verzi√≥it √∂sszeadva √©s √ļjraosztva a k√∂vetkezŇĎk l√°tszanak val√≥sz√≠nŇĪnek.

A PSZ-es banda ell√°togatott Mihajlo Lanyo ellenz√©ki parlamenti k√©pviselŇĎ √©s ismert √ľzletember egyik ingatlan√°ra ‚Äď √ľgy√©szs√©gi megfogalmaz√°sban a befoly√°si √∂vezetek √ļjraoszt√°s√°r√≥l szerettek volna t√°rgyalni ‚Äď, ott azonban, mint a mozg√≥k√©pen j√≥l hallatszik, m√°r v√°rt√°k ŇĎket.

Ezut√°n kivonult a rendŇĎrs√©g az √©rintett sporttelepre, illetve a k√°v√©z√≥hoz, ahol a PSZ-esek RPG t√≠pus√ļ gr√°n√°tvetŇĎkkel √©s Kalasnyikovokkal v√°rt√°k ŇĎket, k√©t aut√≥t sz√©tlŇĎttek, ut√°na kit√∂rtek.

Ek√∂zben saj√°t √°ll√≠t√°suk szerint k√©t harcosuk meghalt √©s t√∂bben megs√©r√ľltek, majd egy √ļjabb, a Munk√°cs‚ÄďLemberg aut√≥√ļton √∂sszehozott tŇĪzharcot k√∂vetŇĎen bevett√©k magukat az erdŇĎbe.

Advertisement

A bel√ľgyminisztertŇĎl √©s Porosenko √°llamfŇĎtŇĎl ultim√°tumot kaptak, azzal, hogy halad√©ktalanul adj√°k meg magukat. A hivatalos f√≥rumok bandit√°knak nevezik a terepsz√≠nŇĪ egyenruh√°s fegyvereseket ‚Äď ez a sz√≥ az ukr√°nban √©s az oroszban a maffi√≥z√≥ hajsz√°lpontos szinonim√°ja ‚Äď, viszont a PSZ a k√∂zlem√©nyeiben √©s Dmitro Jaros vez√©ralak a nyilatkozataiban ugyancsak bandit√°knak titul√°lja Lany√≥t √©s az erŇĎszakszervezeteket dett√≥. A sz√©lsŇĎjobbos brancs teljes orsz√°gos riad√≥k√©sz√ľlts√©get hirdetett √©s visszaford√≠thatatlan folyamatokr√≥l besz√©l.

Mindek√∂zben a k√ľl√∂nleges szolg√°latok √©s a nemzeti g√°rda embereit is nagy sz√°mban vez√©nylik a k√∂rny√©kre. Nem csoda: ilyen horderejŇĪ maffialesz√°mol√°s K√°rp√°talj√°n a 90-es √©vek eleje √≥ta nem volt. Most nyert √©rtelmet n√°lam Petro Hojsz ungv√°ri ukr√°n √ļjs√°g√≠r√≥ bar√°tom ‚Äď tavaly t√∂bb cikk√©t is olvashatt√°tok itt a Cinken ‚Äď p√°r h√©ttel ezelŇĎtti mailje, amikor a mi van most ott k√©rd√©sre azt v√°laszolta: pont az, ami 25 √©ve, bandit√°k √©s anarchia.

Update: a fenti vide√≥ a m√°sodik felvon√°sr√≥l k√©sz√ľlt, az elsŇĎ menet m√©g bent a v√°rosban zajlott le, az Antaresz sporttelepen. √öjabb h√≠reim szerint itt elŇĎre egyeztetett tan√°cskoz√°s zajlott volna a cigarettacsemp√©szet √©s az erdŇĎgazd√°lkod√°s √ļjrafeloszt√°s√°r√≥l, de kiss√© elfajult a vita.

Advertisement

ErrŇĎl is van sok mozg√≥k√©p, p√©ld√°ul egy ilyen: