Janu√°rban 35 sz√°zal√©k volt a 3 nagyobb ellenz√©ki p√°rt √∂sszt√°mogatotts√°ga, febru√°rra a k√∂z√∂s lista ezt 27 sz√°zal√©kra k√ľzd√∂tte le. Gyurcs√°ny a hib√°s? Nem kiz√°r√≥lag, ink√°bb a mand√°tumbecslŇĎk uralma a politikusok felett.

Ak√°rh√°ny magyar p√°rtb√≥l ismertem meg szem√©lyesen p√°rtmunk√°sokat, a legnagyobb, nem is "f√©lelemmel vegyes", hanem tiszt√°n f√©lelembŇĎl √°ll√≥ tisztelettel a p√°rt v√°laszt√°si matekosait emlegett√©k. Azokr√≥l a s√°m√°nokr√≥l besz√©lek, akik az √°tlagosn√°l gyeng√©bb k√©pess√©gŇĪ - mondjuk ki: neh√©zfejŇĪ - emberekbŇĎl √°ll√≥ p√°rtpolitikai mezŇĎnyben vett√©k a f√°rads√°got ahhoz, hogy megismerj√©k √©s megtanulj√°k a v√°laszt√°si matematik√°t. √Čs ezzel p√≥tolhatlan or√°kulumokk√° v√°ltak. A kubatovok, kar√°csonyok √©s t√°rsaik pont olyan st√°tuszban vannak a p√°rtjaikon bel√ľl mint a civil √©letben a r√°korvosok: rettegve, m√©ly tisztelettel k√∂zel√≠t hozz√°juk mindenki, csom√≥ba ugrott gyomorral v√°rja a kinyilatkoztat√°st, azt√°n reszketve engedelmeskedik az Elker√ľlhetetlennek, nem is besz√©lve a m√°sik nagy zsarnokr√≥l, a Sz√ľks√©gszerŇĪrŇĎl.

A Fidesz belsŇĎ h√ļz√°saiba kev√©sb√© l√°tok bele, de az ellenz√©ki p√°rtok l√©p√©seit az elm√ļlt m√°sf√©l √©vben minimum annyira hat√°rozt√°k meg a matekosok, mint a virtigli politikusok. √Čs jelentŇĎs r√©szben ez az, ami a bal-liber√°lis ellenz√©ket mostanra teljesen rem√©nytelen helyzetbe, a Fideszt pedig a szinte biztos k√©tharmad k√∂sz√∂b√©re hozta. A T√°rki friss kutat√°sa szerint p√©ld√°ul a matekosok vezette ellenz√©knek a p√°rtv√°laszt√≥k k√∂r√©ben egy h√≥nap alatt siker√ľlt elvesztenie a potenci√°lis szavaz√≥i majdnem egynegyed√©t, amit minden zsurnalimus n√©lk√ľl vezehet√ľnk dr√°mai √∂sszeoml√°snak, k√ľl√∂n√∂s tekintettel arra, hogy hat h√©t m√ļlva tartj√°k a v√°laszt√°sokat. Az adatok √©rtelmez√©s√©hez fontos tudni, hogy egy h√≥napja m√©g az √Ėsszefog√°st alkot√≥ p√°rtok k√ľl√∂n m√©rt t√°mogatotts√°gainak √∂sszead√°s√°val j√∂tt ki a 35 sz√°zal√©k, most meg m√°r az √Ėsszefog√°s-lista eredm√©nye a 27 sz√°zal√©k.

Sz√≥val - micsoda elemi meglepet√©s - nem j√∂tt be a k√∂z√∂s lista. AmirŇĎl a baloldal megmond√≥i a jobbos papag√°jkommand√≥t megsz√©gyen√≠tve k√°rogt√°k, hogy "elker√ľlhetetlen" meg hogy "sz√ľks√©gszerŇĪ". M√°rmint a v√°laszt√°si matekosok mindent az elm√©leti szavazatoptimaliz√°l√°sra √©p√≠tŇĎ modelljei szerint, amit √°ll√≠t√≥lag pont √ļgy kell elfogadni, mint a diagn√≥zist a r√°kk√≥rh√°zban. Csakhogy b√°rmilyen furcsa, a v√°laszt√°sokon nem p√°r tucat szak√©rtŇĎ szavaz modeelekrŇĎl, hanem sokmilli√≥ ember benyom√°sokr√≥l, √©rz√©sekrŇĎl √©s hangulatokr√≥l.

A Bajnai-f√©le Egy√ľtt √∂sszegy√ļr√°sa a p√°rt potenci√°lis szavaz√≥i √°ltal r√ľhellt Mesterh√°zyval √©s kifejezetten ut√°lt Gyurcs√°nnyal p√©ld√°ul kiz√°r√≥lag matekosok fej√©bŇĎl pattanhatott ki. Ňźk ezt elker√ľlhetetlen szavazatmaximaliz√°l√≥ l√©p√©snek veszik. Ugyanis csak azoknak a v√©lem√©ny√©vel sz√°molnak, akik m√°r most Bajnaira szavazn√°nak, cser√©be egy√°ltal√°n nem veszik figyelembe azoknak a v√©lem√©ny√©t, akik ezt ny√≠ltan m√©g nem vallj√°k be, illetve azok√©t, akiket a p√°rtnak meg k√©ne h√≥d√≠tania ahhoz, hogy ne √©pp bejut√≥ t√∂rpefrakci√≥ legyen, hanem potens, k√∂z√©pp√°rti erŇĎ.

Advertisement

EbbŇĎl k√∂vetkezik az, hogy b√°r minden k√∂zepesen √©rtelmes ember √°tl√°tja, hogy nem j√≥ √∂tlet egy, az elŇĎzŇĎ k√©t ciklus szocialista korm√°nyz√°s√°nak megtagad√°s√°ra alakult baloldali ellenz√©ki p√°rtot √∂sszerakni az elŇĎzŇĎ k√©t ciklus szocialista korm√°nyfŇĎj√©nek p√°rtj√°val, m√©gis ez t√∂rt√©nt a "racionalit√°s" nev√©ben. A matekosok t√°bl√°zatai azt mutatt√°k, hogy az Egy√ľtt t√°mogat√≥inak milyen nagy r√©sze szeretne k√∂z√∂s list√°t √©s mennyire sokukat nem riasztan√° el Gyurcs√°ny. De mindezek azoknak a v√©lem√©ny√©t mutatja, akik m√°r eleve ny√≠ltan t√°mogatj√°k az Egy√ľtt√∂t.

A politika pont innen kezdŇĎdne, azzal p√©ld√°ul, hogy megnyer√ľnk olyanokat, akik m√©g nem t√°mogatnak. Hogy mondunk valamit, amire esetleg egy csom√≥ v√°laszt√≥ rezon√°l. Hogy nem a sz√°mokkal buzizunk meg√°ll√°s n√©lk√ľl, hanem megpr√≥b√°lunk j√≥ fej m√≥don viselkedni √©s nem pap√≠ron l√©tezŇĎ, hanem val√≥di, h√ļs-v√©r √ļj t√°mogat√≥kat szerezni azzal a fura dologgal, hogy rokonszenvesek vagyunk. Na, ezt itt meg se pr√≥b√°lt√°k. Elk√°rogtak p√°r "elker√ľlhetetlent" meg "a Fidesz szem√©t v√°laszt√°si t√∂rv√©nye miatt van az eg√©sz"-et, azt√°n j√≥l √∂sszeomlottak, mielŇĎtt egy√°ltal√°n a hajr√°ba fordult volna a verseny.