Így gazdagodik uniós pénzből Orbán Viktor köre

Illustration for article titled Így gazdagodik uniós pénzből Orbán Viktor köre

A Direkt36 első cikkében a kormányfő veje, egykori barátja és régi felcsúti iskolatársa EU-s pénzekhez fűződő viszonyát vizsgálja meg. Tudjátok, ahhoz az EU-hoz, mellyel szemben előszeretettel keménykedik a Miniszterelnök Úr.

Advertisement

A volt origós újságírókból alakult oknyomozó műhely, a Direkt36 adománygyűjtő kampánya a múlt héten zárult le, és most itt az első cikk, melyet Pethő András és Vorák Anita jegyeznek.

A főszereplő három vállalkozó, akik nagyon közel állnak vagy egészen a közelmúltig közel álltak Orbán Viktorhoz: Simicska Lajos, Mészáros Lőrinc és Tiborcz István. Hármójuk cégeinek látványos gyarapodása már jó ideje ismert, ez a cikk konkrétan arra koncentrál, hogy mennyit akasztottak le az Orbán által rendszeresen bírált Európai Uniótól.

Advertisement

Röviden: nagyon sokat, a cikk ezt részletesebben is kibontja, így aki tanulmányozni akarja, hogy a Mészáros & Mészáros Kft., a Közgép és az Elios Innovatív Zrt. által elnyert közbeszerzések hány százaléka uniós projekt, az átkattintva megteheti. Leegyszerűsítve azt is lehet mondani: a gazdag nyugati országok adófizetői finanszírozták a kormányközeli cégek gazdagodását.

Advertisement

Külön kitér a cikk Tiborcz István és az Elios Innovatív Zrt. sikertörténetére, melyben fontos szerepet játszik az is, hogy a cég Tiborcz és Orbán Ráhel esküvője után "elkezdte úgy elnyerni az EU-s megbízásokat, hogy a pályázaton senki más nem indult rajta kívül."

Share This Story

Get our newsletter