This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Így gazdagodik uniós pénzből Orbán Viktor köre

Illustration for article titled Így gazdagodik uniós pénzből Orbán Viktor köre

A Direkt36 első cikkében a kormányfő veje, egykori barátja és régi felcsúti iskolatársa EU-s pénzekhez fűződő viszonyát vizsgálja meg. Tudjátok, ahhoz az EU-hoz, mellyel szemben előszeretettel keménykedik a Miniszterelnök Úr.

Advertisement

A volt origós újságírókból alakult oknyomozó műhely, a Direkt36 adománygyűjtő kampánya a múlt héten zárult le, és most itt az első cikk, melyet Pethő András és Vorák Anita jegyeznek.

A főszereplő három vállalkozó, akik nagyon közel állnak vagy egészen a közelmúltig közel álltak Orbán Viktorhoz: Simicska Lajos, Mészáros Lőrinc és Tiborcz István. Hármójuk cégeinek látványos gyarapodása már jó ideje ismert, ez a cikk konkrétan arra koncentrál, hogy mennyit akasztottak le az Orbán által rendszeresen bírált Európai Uniótól.

Advertisement

Röviden: nagyon sokat, a cikk ezt részletesebben is kibontja, így aki tanulmányozni akarja, hogy a Mészáros & Mészáros Kft., a Közgép és az Elios Innovatív Zrt. által elnyert közbeszerzések hány százaléka uniós projekt, az átkattintva megteheti. Leegyszerűsítve azt is lehet mondani: a gazdag nyugati országok adófizetői finanszírozták a kormányközeli cégek gazdagodását.

Advertisement

Külön kitér a cikk Tiborcz István és az Elios Innovatív Zrt. sikertörténetére, melyben fontos szerepet játszik az is, hogy a cég Tiborcz és Orbán Ráhel esküvője után "elkezdte úgy elnyerni az EU-s megbízásokat, hogy a pályázaton senki más nem indult rajta kívül."

Share This Story

Get our newsletter