Illustration for article titled Így fogsz okádni, ha elindulsz a Don Pepe zabálóversenyén

A Don Pepének vannak a legviccesebb ügyvédei. Pompás jogi bikkfanyelven fogalmazták meg ugyanis, hogy milyen következményekre számíthatsz, ha megpróbálsz 45 perc alatt befalni egy 2,5 kilós hamburgert, amiben 1 kiló marhahús és 6 tükörtojás van.

Advertisement

A Don Pepe marketingesei titokzatos okból úgy gondolták, a márkanévnek az teszi a legjobbat, ha országjáró zabálóverseny-körutat rendeznek. Az ő dolguk, és a világ sokkal unalmasabb lenne az ilyen bátor cégek nélkül. És ilyen gondosan fogalmazó ügyvédek nélkül is!

Egy reklámcélból megrendezett evőverseny nyilvánvaló hátulütője ugyanis, ha meghal vagy túlzottan rosszul lesz egy versenyző, amikor a kiló húsra rátolja a 20 centi átmérőjű bucit, majd mindezt hat nagy szelet baconnel, hat óriás hagymakarikával és hat tükörtojással nyomatja le. Ezért érdemes jó előre tisztátni mindent a részvételi feltételekben.

A rövid idő alatti táplálék túlfogyasztásra egyénenként eltérően reagál az emberi szervezet, esetenként rosszullétet okozhat. A nem kellően megrágott étel kapkodó, sürgetett ütemben történő, gyors egymás utáni lenyelése, mértéktelen habzsolása elzáródást okozhat, szélsőséges esetben fulladáshoz vezethet.

Advertisement

Ezt a részvételi feltételek negyedik pontjában szögezik le. Ami így kezdődik:

4.) A versenyre jelentkező tudomásul veszi, hogy a saját felelősségére egészségügyi kockázatot vállal azáltal, hogy a versenyben való részvétellel rövid idő alatt nagy mennyiségű táplálék elfogyasztására vállalkozik, ami táplálék túladagolás – nem teljes körű kockázati felsorolással – ahhoz vezethet, hogy jelentősen megterheli az emberi szervezetet, többek között azzal, hogy ha az emésztés folyamatát külső vagy belső okok megzavarják, az a normálistól eltérő működést okozhat az emésztőrendszeri folyamatokban.

Advertisement

Azt sajnos nem részletezik tovább, hogy az emésztőrendszeri folyamatok eltérő működése milyen várható formában törhet elő a versenyzőkből. Minden mást viszont szinte horrorisztikus aprólékossággal festenek le ezek után. A bekezdés végére odáig jutunk, hogy a versenyzőnek alá kell írnia, hogy meg is fulladhat. Na persze csak azok után, hogy addigra dagadt, meszes érrendszerű, köszvényes roncs lett, akit visszataszító ödémák borítanak:

A fehérje túladagolás fokozza a fehérjeégetést, csökken az izommunka hatásfoka, és a nitrogén tartalmú bomlástermékek felszaporodása az ízületekben történő felhalmozódással köszvényhez vezethet. A szénhidrát és zsír túladagolása esetén a szervezet a felesleget zsírok formájában raktározza, ami elhízáshoz, érelmeszesedéshez vezet. A só túladagolás gátolja a felesleges víz eltávozását a szervezetből, ödémához vezet, vérnyomás-emelkedést okoz. A rövid idő alatti táplálék túlfogyasztásra egyénenként eltérően reagál az emberi szervezet, esetenként rosszullétet okozhat. A nem kellően megrágott étel kapkodó, sürgetett ütemben történő, gyors egymás utáni lenyelése, mértéktelen habzsolása elzáródást okozhat, szélsőséges esetben fulladáshoz vezethet.

Advertisement

Itt az ideje még egyszer leszögeni, hogy mindennel tisztában vagy:

Jelentkező a nyilatkozattal elismeri, hogy a szervezőtől a potenciális veszélyekre, fő kockázatokra vonatkozóan teljes körű, előzetes tájékoztatás kapott, a tájékoztatást megértette. Kijelenti, hogy közreműködését ezek ismeretében, saját felelősségére és önként teljesíti. Kijelenti, hogy testi- és pszichés állapota a versenyen való részvételre alkalmassá teszi, így különösen nem szenved olyan betegségben (pl. cukor-, gyomor- és emésztőrendszeri-, szívbetegség, stb.), amely(ek) saját maga vagy mások életét, testi épségét, egészségét veszélyeztetheti.

Advertisement

És már indulhatsz is falni, amíg ki nem dőlsz vagy le nem állítanak:

A jelentkező tudomásul veszi, hogy rosszullét vagy telítődés érzete esetén köteles önszántából, illetve a szervező képviselőjének utasítására azonnal felhagyni a versennyel és abbahagyni az étkezést.

Advertisement

Az ezt követő ötödik pont mintha arra utalna, hogy az evőversenyeken durva függelemsértések szoktak volna történni. Talán lehányják egymást? El sem tudom képzelni.

5.) Jelentkező a nyilatkozattal elismeri továbbá, hogy a verseny során tanúsítandó magatartásra, valamint a magatartási szabályok megsértésének következményeire vonatkozó valamennyi előzetes tájékoztatást, információt és kioktatást megkapott és megértett. Kötelezettséget vállal arra, hogy a verseny során a magatartási szabályokat, valamint szervező utasításait maradéktalanul betartja. Kötelezettséget vállal arra, hogy a verseny során nem tanúsít olyan magatartást, amellyel saját maga vagy mások életét, testi épségét, egészségét veszélyeztetheti, vagy bármely vagyontárgy károsodását idézheti elő. Jelentkező tudomásul veszi, hogy a szervező által nem megfelelőnek tartott magatartás tanúsítása esetén a versenyből azonnali hatállyal kizárható.

Advertisement

Nem vagyok jogász, de úgy képzelem, hogy az egyik legjobb ügyvédi munka lehet részvételi feltételeket fogalmazni evőversenyekhez.

A sztorit Transylvanianmixedgrill dobta fel, hálás köszönet érte!

Share This Story

Get our newsletter